Εποχικό βοήθημα: Υποβολή αιτήσεων και δικαιούχοι | jobstoday.gr

Εποχικό βοήθημα: Υποβολή αιτήσεων και δικαιούχοι

Φέτος, οι δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να το λάβουν, αρκετά νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Η διαδικασία υποβολής ξεκίνησε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 14:00 το μεσημέρι. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ωστόσο, όσοι το επιθυμούν, μπορούν από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου να πηγαίνουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, για να υποβάλουν την αίτηση.

ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

Το ειδικό εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, παίρνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση ΕΦΚΑ και ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα. Έτσι, δικαιούχοι είναι οι οικοδόμοι, οι λατόμοι, οι ασβεστοποιοί, οι πλινθοποιοί, οι αγγειοπλάστες, οι δασεργάτες, οι καπνεργάτες, οι ρητινοσυλλέκτες, οι χειριστές εκσκαπτικών/ανυψωτικών/οδοποιητικών/γεωτρητικών μηχανημάτων, oι υποδηματεργάτες, οι εργαζόμενοι του καλλιτεχνικού, του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Επιπλέον, δικαιούται το επίδομα και οι μισθωτοί της ναυπηγικής ζώνης, εάν είναι ασφαλισμένοι στο ΕΦΚΑ και παρέχουν εργασία σε επιχειρήσεις που εδράζονται στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε μία ή περισσότερες χώρες- μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ν. 3762/2009 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009). Δικαιούχοι, ακόμα είναι και όσοι ασκούσαν κάποιο από τα προηγούμενα επαγγέλματα το 2018 και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2019. Όμως, για να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα, το ποσό της σύνταξης τους, δεν θα πρέπει να ισούται ή να υπερβαίνει τα 495,75€, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ στις 3/10/2017.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΜΥΡΙΔΕΡΓΑΤΕΣ

Επιπρόσθετα, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι και οι συνταξιούχοι από τις 11/9/2020 και ύστερα αλλά και όσοι κατετάγησαν προκειμένου να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία το ίδιο διάστημα. Ανάλογα με την κάθε ειδικότητα, ορίζεται και το ύψος των εποχικών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, για τους σμυριδεργάτες το ύψος είναι στο 70% του 50πλασίου του κάθε ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Άρα το ποσό θα είναι 1.016,40€.

ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Για τους οικοδόμους, το ύψος του βοηθήματος ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 752,14€. Για τους δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιούς, πλινθοποιούς και μισθωτούς ναυπηγικής ζώνης, το ύψος είναι στο 70% του 35πλασίου του ημερομισθίου, δηλαδή 711,48€. Επίσης, για  τα επαγγέλματα του καλλιτεχνικού, του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, το βοήθημα έχει οριστεί στο 70% του 25πλασίου του κάθε ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 508,20€.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Για να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου και να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς Taxisnet που διαθέτουν. Οι υποψήφιοι οικοδόμοι που υποβάλουν την αίτηση, πρέπει να δηλώσουν:

  • τις ημέρες ασφάλισης,
  • το επάγγελμα τους,
  • ότι δεν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ,
  • δεν απασχόλησαν το προηγούμενο έτος περισσότερους από τρεις μισθωτούς ως εργολάβοι και
  • δεν λαμβάνουν σύνταξη άνω των 495,75€. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς συμπληρώνουν το ΑΦΜ, το ΑΜΑ και τον αριθμό καταθετικού τους λογαριασμού (IBAN) καθώς η πίστωση του επιδόματος θα γίνει στον λογαριασμό που δηλώθηκε στην ηλεκτρονική αίτηση.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Επιπρόσθετα, εκτός από την ηλεκτρονική αίτηση, οι μουσικοί, οι χορευτές και οι τεχνικοί που απασχολούνται σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση του οικείου επαγγελματικού σωματείου. Οι χειριστές μηχανημάτων θα πρέπει να έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Για υπηκόους τρίτων χωρών, αναζητούνται αυτεπάγγελτα τα στοιχεία της άδειας διαμονής από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμα, αναζητούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αυτεπάγγελτα τα στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος Δ.Ο.Υ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Εκτός από την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το εποχικό επίδομα, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε, λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, να παρατείνει τα επιδόματα τακτικής ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων που έληξαν το καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Τα χρήματα των δικαιούχων θα πιστωθούν σύντομα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάποια άλλη ενέργεια.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Επιπρόσθετα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη 17/9 στις 12:00 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να κάνουν αίτηση για να προσλάβουν άνεργους με επιδότηση 80%, στο πλαίσιο του “Προγράμματος μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας”.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καταφέρουν να εργαστούν ξανά 9.200 άτομα και όλοι ελπίζουμε να μειωθούν σύντομα οι δείκτες της ανεργίας στην χώρα μας.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση