Επαγγελματική εξέλιξη: 7 tips που θα σε βοηθήσουν | jobstoday.gr

Επαγγελματική εξέλιξη: 7 tips που θα σε βοηθήσουν

Ο άνθρωπος που δεν προχωράει, σύμφωνα με τον Γάλλο σκιτσογράφο Βολίνσκι, δεν αφήνει ίχνη. Ο καθένας μας, θέλει να εξελίσσεται συνέχεια τόσο στο προσωπικό τομέα, όσο και στο επαγγελματικό. Πολλοί εργάζονται ασταμάτητα για να εξελιχθούν επαγγελματικά και κάποιοι τα καταφέρνουν πολύ καλά. Εάν θέλεις και εσύ να εξελιχθείς περισσότερο στην εργασία σου, διάβασε τις εφτά συμβουλές που ακολουθούν.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ

Για να εξελιχθεί η επαγγελματική σου καριέρα, πρέπει να αγαπάς πραγματικά την δουλειά που έχεις και να είσαι παθιασμένος με αυτή. Δεν θα καταφέρεις να ανελιχθείς, αν δεν πηγαίνεις κάθε μέρα στον εργασιακό χώρο, γεμάτος ενέργεια και ενθουσιασμό για να εκτελέσεις τα καθήκοντά σου. Θα πρέπει να είσαι υπερήφανος για την εργασία, να ικανοποιείσαι προσωπικά από αυτή και φυσικά να σκέφτεσαι πως κάποιος άλλος επωφελείται από την καλή δουλειά που κάνεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ύστερα, σκέψου τι θα ήθελες να κάνεις ή πού να βρίσκεσαι σε δύο, σε πέντε ή σε δέκα χρόνια από σήμερα. Σημείωσε σε ένα τετράδιο τον στόχο ή τους στόχους που θέλεις να πετύχεις στον επαγγελματικό τομέα. Έπειτα, τεμάχισε τον κάθε στόχο σε μικρότερους και πιο ρεαλιστικούς. Μη ξεχάσεις να προσθέσεις μια προθεσμία υλοποίησης του κάθε στόχου. Έτσι θα έχεις μια δέσμευση χρόνου για να σε παρακινεί να δώσεις προτεραιότητα και να μη απομακρυνθείς από αυτό που στοχεύεις.

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ, ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ

Επιπλέον, ένα δίκτυο γνωριμιών με άλλους επαγγελματίες του κλάδου που ανήκεις, είναι πολύτιμος σύμμαχος για την επαγγελματική σου ανέλιξη. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να γίνεις μέλος στο σωματείο των εργαζομένων. Έτσι, θα έρθεις σε επαφή με άλλους συναδέρφους και θα ανταλλάξετε διάφορες απόψεις. Εάν θέλεις, μπορείς να προσφέρεις στο συγκεκριμένο σωματείο και εθελοντική εργασία. Με αυτό το τρόπο, πολλοί συνάδερφοι θα θυμούνται το ονοματεπώνυμό σου και την βοήθεια που δίνεις. Επίσης, εκεί θα βρεις τον “μέντορα” σου, έναν πιο έμπειρο, δηλαδή, όπου θα σε συμβουλέψει για το επαγγελματικό σου μέλλον.

ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΕΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Ακόμα, για να εξελιχθείς, δεν πρέπει να σταματήσεις την δια βίου μάθηση. Όσα πτυχία και αν έχεις λάβει, όσα σεμινάρια και αν έχεις παρακολουθήσει, πάντα θα υπάρχει χώρος για νέα γνώση. Για να μη παραμείνεις στάσιμος, πρέπει να αναζητάς διαρκώς ό,τι νέο υπάρχει στο αντικείμενο σου και στο επαγγελματικό σου κλάδο. Να παρακολουθείς νέα σεμινάρια και να είσαι σε θέση να εντοπίζεις τις αδυναμίες σου, ώστε να τις βελτιώνεις. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίσεις και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν περισσότερο να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Οι δεξιότητες διαχείρισης συγκρούσεων, είναι ιδανικές για κάθε φιλόδοξο άνθρωπο. Με αυτές, θα μάθεις τρόπους για να επιλύεις γρήγορα και εύκολα οποιαδήποτε σύγκρουση υπάρξει στο χώρο της εργασίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΟΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΟΥ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι σημαντικό να αξιολογείς την πρόοδο που έχεις κάνει. Για παράδειγμα, την τελευταία μέρα κάθε μήνα, γράψε σε ένα σημειωματάριο, ερωτήσεις σχετικές με το τι έκανες τις προηγούμενες 29 ημέρες, τι ήθελες να ολοκληρώσεις και αν το κατάφερες ή όχι. Απάντησε ειλικρινά σε αυτές, για να μπορέσεις τον επόμενο μήνα να βελτιωθείς περισσότερο. Επιπροσθέτως, ζήτησε από τον διευθυντή και τους συναδέρφους σου, να σχολιάζουν την απόδοσή σου στην δουλειά. Μη ξεχνάς να κάνεις και εσύ παρόμοια σχόλια στους συναδέρφους που το ζητούν. Η ανατροφοδότηση είναι βασικό στοιχείο για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Μόλις λάβεις τις κριτικές των άλλων, ευχαρίστησε τους για το χρόνο που διέθεσαν.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ

Δημιούργησε επίσης, μια λίστα με τα επιτεύγματά σου. Βλέποντας όσα έχεις καταφέρει να κάνεις στον επαγγελματικό τομέα, θα νιώθεις ψυχικά καλά και θα συνεχίζεις την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου σου. Επίσης, θα πρέπει να διατηρείς ενημερωμένο και το βιογραφικό σου. Ακόμα και αν δεν αναζητάς άμεσα νέα εργασία, δεν ξέρεις πότε θα έρθει η κατάλληλη ευκαιρία για σένα. Εάν αυτή έρθει ξαφνικά, με το ενημερωμένο βιογραφικό και την λίστα επιτευγμάτων, θα είσαι έτοιμος για να την λάβεις.

ΠΑΡΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΛΥΣΕΙΣ

Συμπληρωματικά, για να εξελιχθείς επαγγελματικά, δεν αρκεί μόνο να ολοκληρώνεις τα projects που σου αναθέτει ο διευθυντής στην δουλειά. Πρέπει να είσαι διαρκώς πρόθυμος να αναλάβεις περισσότερα projects. Μη περιμένεις κάποιον να σου τα αναθέσει, αλλά πάρε πρωτοβουλίες, βρες τι προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στον εργασιακό χώρο και πρότεινε λύσεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, εάν ακολουθήσεις τα παραπάνω tips η επαγγελματική σου καριέρα θα εξελιχθεί στο βαθμό που επιθυμείς. Και αν φοβάσαι πως λόγω της πανδημίας, δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για επαγγελματική ανέλιξη, κάνεις λάθος. Όταν θέλεις πραγματικά κάτι, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση