Workation: Το νέο μοντέλο εργασίας και τα οφέλη του | jobstoday.gr

Workation: Το νέο μοντέλο εργασίας και τα οφέλη του

Με την πανδημία που ταλαιπωρεί τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες, δημιουργούνται διαρκώς νέες μορφές εργασίας. Μετά την «τηλεργασία» που έγινε περισσότερο δημοφιλής στην Ελλάδα, λόγω του Covid-19 αλλά και απαραίτητη για την προστασία των εργαζομένων και την μείωση της διασποράς του ιού, ήρθε ο καιρός να γνωρίσουμε και ένα άλλο είδος εργασίας: το «workation».

TI EINAI TO «WΟRKATION»

Το «workation» ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στο εξωτερικό και δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην χώρα μας, πριν από λίγους μήνες. Ο όρος προκύπτει από τον «πάντρεμα» της λέξης «work» που σημαίνει «εργασία» και της λέξης «vacations» που σημαίνει «διακοπές». Δηλαδή, το άτομο που επιλέγει το «workation» συνδυάζει την εργασία του μαζί με τις διακοπές. Έτσι, ο Καρλ Τζόνσον, από την Βρετανία, ανώτερο διοικητικό στέλεχος σε επιχείρηση γεωλογικών μελετών, έφτασε στην Ελλάδα για διακοπές και όταν τέλειωσε η άδεια του από την δουλειά, επέλεξε το «workation» για να παραμείνει στην χώρα.

ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Και δεν είναι ο μόνος καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς για να συνδυάσουν τις διακοπές με την εργασία. Το φετινό καλοκαίρι, πολλά άτομα από το εξωτερικό που προτίμησαν το workation”, ταξίδεψαν στην Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάρο αλλά και τη Μεσσηνία. Τα οφέλη ενός τέτοιου μοντέλου εργασίας είναι αρκετά.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η αύξηση της δημιουργικότητας. Ένας τυπικός εργαζόμενος πηγαίνει κάθε μέρα στο ίδιο γραφείο, συναντά τους ίδιους συναδέρφους και έχει το ίδιο εργασιακό ωράριο, χωρίς καμία αλλαγή. Αυτή η μονοτονία μπορεί να καταστρέψει την δημιουργικότητα των εργαζομένων. Με το «workation» όμως, σου δίνεται η δυνατότητα να απομακρυνθείς από το συνηθισμένο εργασιακό χώρο και την ρουτίνα. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η αλλαγή του περιβάλλοντος και της ρουτίνας, αυξάνει την δημιουργικότητα. Έτσι, θα μπορέσεις να βρεις νέες ιδέες ή νέες στρατηγικές για την υλοποίηση κάποιου project στην εργασία σου.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΩΝ- ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

Επιπλέον, θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα σου. Σκέψου πόσο θα αυξηθεί η συγκέντρωσή σου, εάν παραμένεις σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς τις ενοχλητικές συζητήσεις των συναδέρφων για το πώς πέρασαν το σαββατοκύριακο τους ή άλλων θορύβων στο γραφείο. Με αυτή την μορφή εργασίας, το άγχος σου θα βρεθεί στα κατώτερα επίπεδα και στα ανώτερα το κίνητρο για περισσότερη εργασία. Θυμήσου πως το κίνητρο βασίζεται στην ευχαρίστηση μιας δραστηριότητας. Έτσι, φαντάσου τον εαυτό σου να εργάζεται με το laptop στο μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου και απέναντι να υπάρχει μία όμορφη λίμνη. Η θέα της λίμνης, θα σε βοηθήσει να εργαστείς με περισσότερη όρεξη.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Επιπρόσθετα, το «workation» σου δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψεις σε πόλεις ή χώρες που δεν γνωρίζεις και να συναντήσεις νέους πελάτες ή άτομα που έχουν το ίδιο επάγγελμα με σένα. Οι νέες γνωριμίες και η  ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών, πάντα ωφελούν την επαγγελματική πορεία όλων. Σε περίπτωση που γνωρίσεις άτομα από το εξωτερικό, θα έχεις την δυνατότητα και τις κατάλληλες γνωριμίες για να εργαστείς στο εξωτερικό στο μέλλον, αν το επιθυμείς.

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «WORKATION»

Η Ιαπωνία για να μειωθεί η διασπορά του Covid-19, αποφάσισε να προωθήσει ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα «workation». Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα ιαπωνικά εθνικά πάρκα, όπως είναι το Setonaikai και το Nikko, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόσθεσαν WiFi και παροτρύνουν τους εργαζόμενους να βρεθούν σε αυτά και να εργαστούν. Στους επισκέπτες, ακόμη, παρέχουν φαγητό.

TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ «WORKATION»

Εάν ήδη εργάζεσαι από το σπίτι και θέλεις να δοκιμάσεις το «workation», ακολούθησε μερικά μικρά tips για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια σου. Για αρχή, επέλεξε το μέρος που θα ταξιδέψεις. Λόγω του Covid-19, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Η Ελλάδα έχει αμέτρητους ιδανικούς προορισμούς. Στην βαλίτσα, πρέπει να προσθέσεις απαραίτητα το laptop, το κινητό σου, usb stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο για την αποθήκευση και την μεταφορά σημαντικών εγγράφων, φορτιστή και ό,τι άλλο θεωρείς απαραίτητο για την εργασία σου.

ΚΑΛΟ WiFi ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, σιγουρέψου πως το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο έχει καλή σύνδεση WiFi. Στην συνέχεια, δημιούργησε το πρόγραμμα όπου θα εργάζεσαι και τήρησε το σωστά. Εάν έχεις προθεσμία υλοποίησης κάποιων project, φρόντισε από την προηγούμενη μέρα να προγραμματίζεις και να γνωρίζεις με ποια project θα ασχοληθείς την επομένη. Έτσι, θα οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο της δουλειάς. Μη ξεχάσεις να προγραμματίζεις και τον χρόνο της ξεκούρασης σου. Σε αυτόν, μπορείς να δεις τα αξιοθέατα του νέου μέρους, να απολαύσεις τον απογευματινό σου καφέ σε μια καφετέρια κλπ.

Συνοψίζοντας, το «workation» έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Εάν δεν μπορείς να ταξιδέψεις σε άλλη πόλη, δοκίμασε αυτό που προτείνει η Ιαπωνία. Πάρε το laptop σου και πήγαινε στο κοντινότερο πάρκο. Η φύση, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας θα σε βοηθήσουν να εργαστείς πιο συγκεντρωμένα και με καλύτερη διάθεση.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση