Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας | jobstoday.gr

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την αρχή της πανδημίας παγκοσμίως και οι επιπτώσεις της έχουν εμφανιστεί σε πολλούς τομείς, ειδικότερα στον εργασιακό και στον οικονομικό τομέα. Έτσι, αρκετές έρευνες καταγράφουν τις πιο σημαντικές αρνητικές συνέπειες που έφερε ο Covid-19.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η πανδημία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, έφερε μείωση του μηνιαίου μισθού και αύξησε την ανησυχία των εργαζομένων για την εξέλιξη της εργασίας τους. Αυτή η ανησυχία αυξήθηκε περισσότερο εξαιτίας των νέων μορφών απασχόλησης, όπως είναι η τηλεργασία που δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα θεσμικά.

49,8% ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ Ή ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ

Στην έκθεση, παρουσιάστηκαν οι προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα και κατανεμήθηκαν ανάλογα με την μορφή απασχόλησης. Έτσι, το 2019 υπήρχαν 2.830.885 προσλήψεις από τις οποίες οι 1.277.396 είχαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Συνολικά οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ήταν 1.553.489. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020, υπήρξαν συνολικά 850.401 προσλήψεις. Το 49.8% των προσλήψεων έγιναν με μερική ή εκ περιτροπής σύμβαση.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Η πανδημία μείωσε σε μεγάλο βαθμό τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων. Έτσι, τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, ο δείκτης συνολικών πραγματικών ωρών απασχόλησης, έπεσε ραγδαία από τις 85,1 μονάδες στις 62.Στις εργαζόμενες γυναίκες βρίσκεται η μεγαλύτερη πτώση στις ώρες απασχόλησης καθώς υποχώρησε ο συγκεκριμένος δείκτης κατά 30,7% και διαμορφώθηκε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου στις 64.2 μονάδες. Αντίθετα το δ΄ τρίμηνο του 2019 ήταν 92.6 μονάδες. Στους άνδρες, η απώλεια των εργασιακών ωρών ήταν 25%. Μειώθηκε, ακόμη, το ποσοστό των ανθρώπων που εργαζόταν υπερωριακά σε 55% από 73%.

ΜΕΙΩΣΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της ΓΣΕΕ, ο μηνιαίος μισθός τους τρεις μήνες του lockdown, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, μειώθηκε σε 802 ευρώ. Το ίδιο τρίμηνο του 2019, ο μηνιαίος μισθός ήταν 885€. Επίσης, αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι που λάμβαναν μισθό κάτω από 200 ευρώ. To 1% των μισθωτών το 2019 είχε μηνιαίες αποδοχές μέχρι 200€, σε αντίθεση με το 2020 όπου το ποσοστό των χαμηλόμισθων μισθωτών ανήλθε στο 12%. Στους εργαζόμενους που  είχαν καθαρές αποδοχές από 400 μέχρι 600 ευρώ, μειώθηκε ο μισθός κατά 12,3%, όσοι λάμβαναν από 601 μέχρι 800 ευρώ μειώθηκε κατά 23,5% και όσοι λάμβαναν από 801 έως 1.000€ μειώθηκε κατά 18,3%.Ακόμη, το 72,9% των εργαζομένων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ.

ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Η μείωση των μισθών, από την πανδημία, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), οι αποδοχές από την εργασία μειώθηκαν τους εννιά πρώτους μήνες του 2020 κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, καθώς έφτασε το 15,1%, όπως αναφέρει η έκθεση της ILO.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ILO

Επίσης, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει πως θα μειωθούν οι ώρες εργασίας τους τελευταίους μήνες του χρόνου κατά 8,6% σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, θα χαθούν 245 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ο Γενικός Διευθυντής της ILO παρότρυνε τις κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερα φορολογικά κίνητρα για να μειώσουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πανδημία “χτύπησε” και τις ελληνικές επιχειρήσεις και η Randstad κατέγραψε τις επιπτώσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 300 στελέχη και πραγματοποιήθηκε σε δύο περιόδους: από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2020. Το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν αρνητικά βραχυπρόθεσμα από τον Covid-19. Μόνο το 17% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο και πιστεύει πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ο κλάδος των πωλήσεων επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία, σύμφωνα με το 80% των ατόμων που ερωτήθηκαν. Οι αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στα έσοδα και στην ανάπτυξη της επιχείρησης, στην εξαναγκαστική τηλεργασία, στην αύξηση των εξόδων μα και στην εύρεση κεφαλαίου. Ακόμη, το 71% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα προσλάμβανε νέο προσωπικό μέσα στο χρόνο, μα η πανδημία μείωσε στο 50% αυτό το ποσοστό. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται περισσότερο στην εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων τους. Επίσης, οι online συνεντεύξεις εργασίας, είναι μια αναγκαία συνθήκη για να στελεχωθεί νέο προσωπικό.

Αυτές ήταν μερικές από τις συνέπειες που καταγράφηκαν την περίοδο της πανδημίας. Όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύντομα θα περιοριστούν, όπως και η  εξάπλωση της πανδημίας. Ας είμαστε αισιόδοξοι….

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση