Τα νέα μέτρα στήριξης στον εργασιακό τομέα | jobstoday.gr

Τα νέα μέτρα στήριξης στον εργασιακό τομέα

Μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Αυτά, ανακοινώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 31/10, από τον Πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6:00 το πρωί. Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ “ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ”

Συνοπτικά, από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η ελληνική επικράτεια θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, της “Επιτήρησης”, του “Αυξημένου Κινδύνου” και η γκρι όπου θα αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Στην ζώνη της “Επιτήρησης” θα ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις και η κυκλοφορία από τις 00:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί η εργασία εξ αποστάσεως στο 50% των εργαζόμενων σε ιδιωτικό μα και σε δημόσιο τομέα και στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί πλήρως η τήλε-εκπαίδευση.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ “ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ”

Αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύουν και στην ζώνη “Αυξημένου Κινδύνου” αλλά θα προστεθεί και η αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης. Το μόνο που εξαιρείται στους χώρους εστίασης είναι η κατ’ οίκον διανομή φαγητού και η παραλαβή του από το κατάστημα.”Οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται στις δύο εστίες, που διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών” όπως δήλωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: “ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ”

Στην συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τις συνέπειες του κορονοϊού και τις χαρακτήρισε “πολύπλευρες” και “επώδυνες”. Για να αντιμετωπιστούν αυτές, ο ίδιος ανέφερε: “πρέπει να έχουμε τα όπλα και τα πυρομαχικά, να τα ρίχνουμε στη μάχη, αξιοποιώντας με σύνεση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας”. Έτσι, τον Νοέμβριο θα ανασταλεί υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με εντολή δημόσιας αρχής. Κατά το διάστημα της αναστολής, απαγορεύονται οι απολύσεις. Μετά την άρση της, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις πληγείσες επιχειρήσεις, θα ανασταλεί η καταβολή του Φ.Π.Α. για τον Νοέμβριο, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021. Δύναται να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 ή σε δώδεκα δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, έχουν την δυνατότητα να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων για τον μήνα Νοέμβριο για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Ακόμη, όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε περιοχή της ζώνης “Αυξημένου Κινδύνου”, δικαιούνται μείωση του ενοικίου κατά 40%. Η μείωση ενοικίου είναι προαιρετική για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ζώνη “Επιτήρησης”.

“ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ”

Επιπρόσθετα, τον Νοέμβριο θα δοθεί η τέταρτη “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” βασιζόμενη στην πτώση τζίρου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η πέμπτη “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” βασιζόμενη στον τζίρο του Νοεμβρίου. Για την “Προκαταβολή” μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου 20% και ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300€. Οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους στην “Επιστρεπτέα Προκαταβολή” του Νοεμβρίου θα εισπράξουν 1000€.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι, ακόμη, που θα τεθούν προσωρινά σε αναστολή σύμβασης εργασίας, δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού. Το ποσό αυτής της αποζημίωσης είναι 534€ μηνιαίως και καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επίσης, στους εργαζόμενους που αναστέλλεται η εργασία τους, αναστέλλεται και η πληρωμή των δόσεων για τις φορολογικές τους οφειλές για τον Νοέμβριο. Έως το τέλος του χρόνου, αναστέλλεται και η πληρωμή δόσεων των τραπεζικών δανείων. Οι άνεργοι, επίσης, θα στηριχθούν με τα νέα μέτρα, καθώς θα επεκταθούν κατά δύο μήνες, όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ή θα λήξουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Συμπληρωματικά, θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.  Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα supporteremployees.services.gov.gr για να υποβάλλουν οι δικαιούχοι δύο αιτήσεις -υπεύθυνες δηλώσεις για τον κάθε μήνα ξεχωριστά και να λάβουν την αποζημίωση. Δεν δικαιούται το ποσό της αποζημίωσης, όσοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με εργοδότη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, έλαβαν επίδομα ανεργίας τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Επίσης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα δοθεί στους ξεναγούς που καταβάλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ, στα άτομα που αποφοίτησαν το 2019 από την σχολή ξεναγών και διαθέτουν ταυτότητα ξεναγού αλλά και στους τουριστικούς συνοδούς. Οι δικαιούχοι και αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών, θα πρέπει να υποβάλλουν από τις 4/11 μία αίτηση για τον Σεπτέμβριο και μία αίτηση για τον Οκτώβριο στο supporteremployees.services.gov.gr για να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτά είναι τα νέα μέτρα για να μειωθούν τα κρούσματα του Covid-19. Δύσκολα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους, μέχρι η πανδημία εξαφανιστεί, όπως μια καταιγίδα και στην θέση της, εμφανιστεί η λιακάδα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση