Tips για επιτυχημένη πρόσληψη τηλεργαζομένων | jobstoday.gr

Tips για επιτυχημένη πρόσληψη τηλεργαζομένων

Η τηλεργασία έχει μετατρέψει το εργασιακό περιβάλλον σε ψηφιακό και έχει αλλάξει και τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις νέων εργαζομένων. Πώς θα προετοιμαστεί κατάλληλα ο υπεύθυνος πρόσληψης για την ψηφιακή συνέντευξη με τους υποψηφίους; Ποιες ερωτήσεις πρέπει να τους θέσει, ώστε να σιγουρευτεί πως θα προσλάβει τον ιδανικό τηλεργαζόμενο για την δουλειά; Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις μερικά μικρά tips για μια επιτυχημένη διαδικτυακή συνέντευξη πρόσληψης.

ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Ξεκίνησε καταγράφοντας τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την εξ αποστάσεως εργασία. Οι πιο βασικές επαγγελματικές δεξιότητες των τηλεργαζομένων είναι:

 • άριστη επικοινωνία: Θα καταλάβεις αν ο υποψήφιος διαθέτει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό από το πώς θα εκφραστεί στην συνέντευξη που θα πραγματοποιηθεί με βιντεοκλήση,
 • πρωτοβουλία: Ο τηλεργαζόμενος που δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση από κάποιο ανώτερο του και παίρνει πρωτοβουλίες, είναι περισσότερο παραγωγικός στην δουλειά,
 • αξιοπιστία: Το άτομο που θα προσληφθεί, πρέπει να τηρεί όλες τις προθεσμίες, να είναι πάντα παρών σε εξ αποστάσεως meetings και να ενημερώνει για την εξέλιξη του κάθε project και
 • πολύ καλή οργάνωση.
ΘΕΣΕ ΣΑΦΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Στην συνέχεια, θέσε σαφείς στόχους για την πρόσληψη των νέων τηλεργαζομένων. Αποφάσισε πόσα στάδια θα έχει η διαδικασία συνέντευξης. Λόγου χάρη, μπορείς να ζητήσεις από τους υποψήφιους εκτός από την αποστολή του βιογραφικού τους, να απαντήσουν πρώτα γραπτώς σε μερικές ερωτήσεις που θα τους θέσεις. Έτσι, θα καταλάβεις ποιοι από τους ενδιαφερόμενους έχουν καλές γραπτές επικοινωνιακές δεξιότητες. Έπειτα, προγραμμάτισε μια μικρή τηλεφωνική συνέντευξη με ορισμένους από τους υποψηφίους και κατέληξε με μία συνέντευξη μέσω zoom ή μέσω Skype.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Σε περίπτωση που δεν έχεις πραγματοποιήσει ξανά μία εξ αποστάσεως συνέντευξη, έλεγξε προσεκτικά τα εργαλεία τεχνολογίας που διαθέτεις. Για τις ψηφιακές συνεντεύξεις θα χρειαστείς ένα σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάποιο πρόγραμμα τηλεδιάσκεψης όπως είναι το Skype ή το zoom και μία κάμερα. Επίσης, για να μη υπάρχει έντονος εξωτερικός θόρυβος κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης με τον υποψήφιο εργαζόμενο, ιδανικά είναι τα ακουστικά. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια εξ αποστάσεως συνέντευξη, χρειάζεται να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος γι αυτή. Δεν θα βρίσκεσαι στο ίδιο χώρο με τον υποψήφιο και αυτό αλλάζει λίγο τα δεδομένα μιας συνηθισμένης συνέντευξης εργασίας.

ΠΡΟΒΑΡΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φρόντισε να γράψεις ένα σύνολο ερωτήσεων και με την βοήθεια ενός ήδη υπάρχοντα εργαζομένου, κάνε πρόβα την συνέντευξη. Πρόσεξε αν υπάρχει σωστή ροή στις ερωτήσεις, αν γίνονται αντιληπτές από τον συνεντευξιαζόμενο αλλά και πόσο καλά λειτουργεί η εικόνα και ο ήχος. Φρόντισε ακόμη ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η πρόβα της συνέντευξης να είναι ο ίδιος με την κανονική συνέντευξη. Έτσι, θα γνωρίζεις τι θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από σένα και πόσο φως είναι απαραίτητο για να φαίνεσαι καλά στον συνεντευξιαζόμενο.

ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΕΝΑ ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επιπλέον, θυμήσου να σχεδιάσεις ένα εφεδρικό σχέδιο για την πραγματοποίηση της συνέντευξης. Κάποια τεχνικά προβλήματα ίσως διακόψουν στην μέση την συνέντευξη με βιντεοκλήση. Ενημέρωσε τον υποψήφιο, από την αρχή της συνέντευξης, για το εφεδρικό πλάνο. Λόγου χάρη, πες: “Εάν τερματιστεί η σύνδεσή μας ξαφνικά, θα καλέσω στο Χ νούμερο που μου έχετε δώσει, για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η συζήτησή μας”.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ζήτα, εάν το επιθυμείς, από τους υποψήφιους να επιλέξουν εκείνοι πότε μπορούν να πραγματοποιήσουν την εξ αποστάσεως συνέντευξη. Μετά τον προγραμματισμό της συνέντευξης, θυμήσου να στείλεις ένα email στον υποψήφιο για να του υπενθυμίσεις την συνέντευξη. Έτσι θα έχει αρκετό χρόνο για να απομονωθεί από εξωτερικούς θορύβους και να προετοιμαστεί για αυτή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Βεβαιώσου πως έχεις απενεργοποιήσει το κινητό τηλέφωνο, πως δεν έχεις ανοιχτά παράθυρα στην επιφάνεια εργασίας και έχεις ντυθεί επαγγελματικά, πριν κάνεις κλήση στον υποψήφιο. Μόλις τον καλέσεις, ενημέρωσε τον για το πόσο θα διαρκέσει η συνέντευξη. Πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη, άφησε λίγα λεπτά χρόνο στον υποψήφιο για να θέσει και εκείνος τις δικές του ερωτήσεις.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, άκουσε προσεκτικά τις απαντήσεις του υποψηφίου. Ανακεφαλαίωσε τα βασικά σημεία όσων είπε ο υποψήφιος για να δείξεις πως νοιάζεσαι πραγματικά για τις απαντήσεις του. Επίσης, φρόντισε να κάνεις μια εικονική περιήγηση στην εταιρεία που θα εργαστεί, εάν προσληφθεί.

ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για να διαπιστώσεις ποιος τηλεργαζόμενος είναι κατάλληλος για πρόσληψη, θέσε κάποιες από τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Έχετε εργαστεί ξανά στο παρελθόν με τηλεργασία;
 • Ποια πιστεύετε πως είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας;
 • Σε προηγούμενη εργασία σας, είχατε συμμετάσχει σε κάποιο meeting εξ αποστάσεως; Αν ναι, πώς ήταν η εμπειρία σας;
 • Πώς μετράτε την απόδοση της εργασίας σας;
 • Πώς αναζητάτε πληροφορίες;
 • Ποιες ώρες μέσα στην ημέρα εργάζεστε καλύτερα;
 • Ποια επικοινωνιακά εργαλεία χρησιμοποιείτε κατά την διάρκεια της εργασίας;
 • Πόσο καλός είστε στην οργάνωση αρχείων στον υπολογιστή; Η απάντηση που θα σου δώσει, θα σου δείξει πόσο οργανωτικός είναι.
 • Πώς θα επιλύνατε ένα πρόβλημα που προέκυπτε, εάν δεν μπορούσατε να επικοινωνήσετε με τους υπόλοιπους συναδέρφους;
 • Πώς επιτυγχάνετε τους στόχους σας;

Συνοψίζοντας, μία εξ αποστάσεως συνέντευξη για πρόσληψη, δεν διαφέρει πολύ από μία δια ζώσης. Σε περίπτωση που ετοιμάζεσαι να προσλάβεις νέους εργαζομένους, μη σε τρομάζει η ψηφιακή συνέντευξη που θα πραγματοποιήσεις. Ακολούθησε τις συμβουλές, εξοπλίσου με τα σωστά εργαλεία τεχνολογίας και θα έχεις ένα άριστο αποτέλεσμα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση