Θέλετε ευελιξία στην εργασία; Πώς να την ζητήσετε | jobstoday.gr

Θέλετε ευελιξία στην εργασία; Πώς να την ζητήσετε

Εργάζεστε εξαντλητικά τους τελευταίους μήνες; Επιθυμείτε ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας για να καταφέρετε να ισορροπήσετε ανάμεσα στην καριέρα και στην προσωπική σας ζωή; Δεν είστε το μόνο άτομο που θέλει κάτι τέτοιο. Η ευελιξία στον εργασιακό χώρο είναι ωφέλιμη τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη. Αν θέλετε να εργαστείτε ευέλικτες ώρες, αλλά δεν γνωρίζετε πώς να το ζητήσετε από τον προϊστάμενο, το κείμενο που ακολουθεί, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αρχικά, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά και να εξετάσετε προσεκτικά όλους τους λόγους που θέλετε να αποκτήσετε περισσότερη ευελιξία στην εργασία σας. Καταγράψτε τους σε ένα σημειωματάριο. Βλέποντας τις σημειώσεις, θα καταλάβετε αν είναι πραγματικά αυτό που θέλετε εδώ και καιρό ή είναι μία απόφαση της στιγμής, μετά από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο.

 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έπειτα, προσδιορίστε τον τύπο της ευέλικτης εργασίας που θέλετε να ακολουθήσετε. Υπάρχουν αρκετά είδη:

  • μερική απασχόληση: Εάν εργάζεστε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ίσως αποφασίσετε να δουλέψετε λιγότερες ώρες την ημέρα ή λιγότερες ημέρες την εβδομάδα,
  • συμπίεση ωρών: Θα εργάζεστε σε λιγότερες ημέρες τις ώρες που έχετε συμφωνήσει με τον υπεύθυνο,
  • κλιμάκωση ωρών: Θα ξεκινάτε το ωράριο σας και θα το τερματίζετε σε διαφορετικό χρόνο από τους υπόλοιπους συναδέρφους,
  • βάρδιες: Θα μπορούσατε να εργάζεστε την μία εβδομάδα πρωί και την άλλη βράδυ.
  • εργασία στο σπίτι κλπ. Μόλις καταλήξετε σε αυτό που θέλετε, ερευνήστε την πολιτική της επιχείρησης όπου εργάζεστε, για να μάθετε αν μπορεί να γίνει δεκτό το ευέλικτο ωράριο.
 ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 Ακόμη, αναλογιστείτε πόσο χρονικό διάστημα έχετε εργαστεί στη συγκεκριμένη εταιρεία, πόσα έχετε προσφέρει σε αυτή και τι σχόλια έχετε ακούσει από τον προϊστάμενο σας ή από κάποιο άλλο συνάδερφο. Αναρωτηθείτε, αν έχετε δώσει τον καλύτερο σας εαυτό στην δουλειά, γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τελική απόφαση του αφεντικού, σχετικά με την ευέλικτη εργασία που αναζητάτε.

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΓΡΑΠΤΩΣ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

 Στην συνέχεια, σκεφτείτε και συντάξτε ένα σχέδιο για το ευέλικτο ωράριο εργασίας που επιθυμείτε. Με λίγα λόγια, αναπτύξτε γραπτώς την πρότασή σας. Περιγράψτε συνοπτικά τους λόγους που ζητάτε την ευελιξία αλλά και γιατί θεωρείτε πως θα λειτουργήσει με επιτυχία για εσάς. Σημειώστε επιχειρήματα που να δείχνουν πως η επιχείρηση θα ωφεληθεί με το δικό σας ευέλικτο ωράριο.  Προσέξτε, δεν ενδείκνυται να πείτε: «Θέλω να εργάζομαι λιγότερες ώρες γιατί θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με το μεταπτυχιακό μου». Αλλά φροντίστε να πείτε: « Οι λιγότερες ώρες εργασίας θα μειώσουν το άγχος μου και θα με κάνουν περισσότερο αποδοτικό στα projects που μου δίνετε».

ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ

Μη ξεχάσετε να αναφέρετε λεπτομέρειες για το πώς θα εργάζεστε με το ευέλικτο ωράριο. Λόγου χάρη, εάν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε από το σπίτι, είναι χρήσιμο να ενημερώσετε τον εργοδότη, πώς θα διαμορφώσετε τον χώρο για την εργασία, εάν θα αποσπάται η προσοχή σας από παιδιά ή από κατοικίδια, πώς θα διατηρείτε την επικοινωνία με εκείνον, τους πελάτες και τους συναδέρφους σας. Εάν θέλετε να ξεκινάτε αργότερα την εργασία, θα πρέπει να τον ενημερώσετε για το πώς θα ολοκληρώνετε εμπρόθεσμα τα projects που θα σας δίνει κλπ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τις ερωτήσεις που θα σας κάνει εκείνος για την ευέλικτη εργασία και προετοιμάστε τις δικές σας απαντήσεις. Είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε πιθανές ανησυχίες του εργοδότη. Σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμος να εξαλείψετε όλους τους φόβους του, ώστε να εγκρίνει το αίτημά σας. Ο εργοδότης, ίσως φοβάται πως δεν θα είστε αρκετά παραγωγικός ή πως θα χαλάσει το ομαδικό πνεύμα της ομάδας.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Επιπλέον, μπορείτε να μιλήσετε με άλλα άτομα που γνωρίζετε και έχουν ευέλικτο εργασιακό ωράριο, ώστε να μάθετε την δική τους άποψη σχετικά με αυτό. Να γνωρίσετε τις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζουν, αλλά και το πώς ζήτησαν να εργαστούν με αυτό το τρόπο, από τον εργοδότη τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Ύστερα, ζητήστε μία συνάντηση με το αφεντικό σας για να συζητήσετε αυτό το θέμα. Είναι προτιμότερο, να έχετε στείλει από πριν, με ένα email την πρόταση σας για το ευέλικτο ωράριο ώστε να έχει προετοιμαστεί και εκείνος κατάλληλα. Κατά την διάρκεια του ραντεβού, αποδείξτε στον εργοδότη πως το σχέδιο σας για ευέλικτο ωράριο θα λειτουργήσει σωστά. Δείξτε με επιχειρήματα τα οφέλη της ευελιξίας υπέρ της επιχείρησης.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Σε περίπτωση που ο εργοδότης, έχει αμφιβολίες για το ευέλικτο ωράριο εργασίας και δείχνει να μη συμφωνεί, προτείνετε του μία δοκιμαστική περίοδο. Δηλαδή, ρωτήστε τον αν μπορείτε να δουλέψετε ευέλικτα για 2-3 εβδομάδες, για να δείτε και οι δύο αν πράγματι αυτό θα λειτουργήσει σωστά. Εάν δεχτεί, φροντίστε να είστε συνεπής και να κάνετε σωστά την εργασία σας, έτσι ώστε να πειστεί το αφεντικό και να συνεχιστεί η ευελιξία και μετά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου.

Τέλος, αν δεχτεί ο εργοδότης το αίτημά σας για ευέλικτο ωράριο εργασίας, ευχαριστείστε τον και ζητήστε του να το αποδεχτεί και γραπτώς. Στην γραπτή συμφωνία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή που έχει συμφωνηθεί και το πότε θα ξεκινήσετε να εργάζεστε με ευέλικτο ωράριο.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση