Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών | jobstoday.gr

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, έφεραν την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μετέτρεψαν το φετινό καλοκαίρι σε ένα ατέρμονο εφιάλτη. Για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι άνθρωποι που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μία σειρά από έκτακτα μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα στις παρακάτω γραμμές.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, θα καταβληθούν χρηματικά ποσά στους πυρόπληκτους για τις πρώτες τους ανάγκες καθώς και για την αγορά νέων οικιακών συσκευών. Πιο αναλυτικά, τα χρήματα που θα δοθούν είναι τα ακόλουθα:

  • Για να καλυφτούν οι πρώτες ανάγκες σε περίπτωση που έχει η πληγεί η κύρια κατοικία, το νοικοκυριό θα λάβει το ποσό των 600€,
  • Στις πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία, θα δοθεί επιπρόσθετα 600 ευρώ για κάθε μέλος με αναπηρία.
  • Για την επισκευή ή την αντικατάσταση των οικιακών συσκευών στο κύριο σπίτι οικογένειας που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, θα δοθεί ποσό μέχρι 6000 ευρώ, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών που θα γίνει με την συνεργασία των δήμων.
  • Τα άτομα που υπέστησαν κάποιο τραυματισμό ή αναπηρία κατά την διάρκεια της φυσικής καταστροφής, θα ενισχυθούν οικονομικά με ποσό ύψους 4.500€. Όλες οι οικονομικές ενισχύσεις των πυρόπληκτων είναι ακατάσχετες.
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Επιπλέον, θα οροθετηθούν όλες οι πυρόπληκτες περιοχές και με κοινή υπουργική απόφαση θα επισκευαστούν τα κτίρια μέσω στεγαστικής συνδρομής που θα χορηγήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η στεγαστική συνδρομή θα δοθεί στους ιδιοκτήτες και είναι συνδυασμός δωρεάν κρατικής αρωγής (το 80%) και άτοκου δάνειου (το 20%) με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή η χρηματοδότηση είναι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εκτός από τα νοικοκυριά, θα επιχορηγηθούν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια, θα συστηθούν επιτροπές και θα προχωρήσουν στην εκτίμηση των ζημιών της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, είναι δυνατόν να δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μία προκαταβολή και μετά το τέλος της εκτιμητικής διαδικασίας, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα λάβει και το τελικό ποσοστό του επιχορηγούμενου ποσού.

ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ, ΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Ακόμη, όλα τα κτίρια και τα σπίτια που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοκληρωτικά ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και θεωρούνται πλέον μη κατοικήσιμα, δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Σύντομα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση σχετικά με την διακοπή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης στην κινητή ή στην ακίνητη περιουσία των πυρόπληκτων για έξι μήνες. Δηλαδή, για τους επόμενους έξι μήνες δεν θα διενεργηθούν πλειστηριασμοί ή κατασχέσεις περιουσίας στα άτομα που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές, μπορούν να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Έτσι, θα κεφαλαιοποιηθούν οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος Ιουλίου και θα ανασταλεί η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Στην συνέχεια, οι οφειλόμενοι μετά το τέλος του εξάμηνου, θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές από 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Επίσης, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομώ, στις πληγείσες περιοχές θα επιδοτηθεί το ενοίκιο ή η συγκατοίκηση για να καλυφθούν οι δαπάνες της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα μισθώσει δωμάτια σε ξενοδοχεία ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν εκεί προσωρινά οι πυρόπληκτοι.

Τέλος, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) θα στηρίξει τους αγρότες που επλήγη η παραγωγή τους εξαιτίας των πυρκαγιών. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και να καλυφθούν και άλλοι πυρόπληκτοι αγρότες και παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα που δεν εντάσσονται στον ΕΛ.Γ.Α.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση