Τα πιο συχνά λάθη σε μία franchise επιχείρηση

Μία franchise επιχείρηση, συνήθως, έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, από μία νεοσύστατη μικρή επιχείρηση. Αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό. Πολλές φορές, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν λόγω λαθών που γίνονται ή από τους δικαιοπαρόχους (franchisors) ή από τους δικαιοδόχους (franchisees). Εάν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις μια franchise ή επιθυμείς να επεκτείνεις την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή σου, προτείνω να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο. Μέσα από αυτό, θα γνωρίσεις τα συχνότερα λάθη που γίνονται στο franchising.

ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙ FRANCHISEES

Το πρώτο και πιο συχνό λάθος που κάνουν οι franchisees είναι πως παραλείπουν να κάνουν μία έρευνα. Κάποιες φορές, στην έντονη επιθυμία τους να ανοίξουν κάποιο κατάστημα, βιάζονται και ξεχνούν να ερευνήσουν την αγορά, τους ανταγωνιστές, το μέρος όπου θα τοποθετήσουν την franchise επιχείρηση τους. Δεν σκέφτονται ποιος τύπος franchise ταιριάζει περισσότερο στα δικά τους ενδιαφέροντα. Δεν θέτουν στόχους για την νέα επιχείρηση που θα ξεκινήσουν, εάν θα αναπτυχθεί στο μέλλον σωστά ή αν θα καταρρεύσει σύντομα.

ΔΕΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ FRANCHISORS

Ακόμα και αν γίνει η απαιτούμενη έρευνα και βρεις τον ιδανικό τύπο, για σένα, franchise επιχείρησης, μη αγνοήσεις να ερευνήσεις τους franchisors. Αυτό είναι άλλο ένα συχνό λάθος που κάνουν οι δικαιοδόχοι. Μη εμπιστεύεσαι τον πρώτο franchisor που συναντάς. Επέλεξε με μεγάλη προσοχή τον κατάλληλο δικαιοπάροχο. Χρειάζεται να συζητήσεις με αρκετούς franchisors, πριν επιλέξεις τον κατάλληλο. Θα πρέπει να είναι αξιόπιστος και να εμπνέει σιγουριά. Φυσικά, καλό είναι να ζητήσεις νομική βοήθεια για να ελέγξει τα έγγραφα.

ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μία franchise επιχείρηση, είναι απαραίτητη η άψογη συνεργασία ανάμεσα στον δικαιοπάροχο και στον δικαιοδόχο. Όμως, ένα συνηθισμένο λάθος των franchisees είναι πως δεν ζητούν βοήθεια από τους franchisors, όταν πραγματικά το έχουν ανάγκη. Επίσης, δεν υπάρχει η μεταξύ τους επικοινωνία. Η δουλειά του franchisor είναι να βοηθά και να στηρίζει τον franchisee. Εάν το συνειδητοποιήσουν οι κάτοχοι των franchise επιχειρήσεων, θα αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ FRANCHISING

Ο franchisee δεν είναι αυτόνομος, ούτε ανεξάρτητος. Πρέπει να ακολουθεί πάντα ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Ωστόσο, πολλοί franchisees δεν το κατανοούν αυτό και προσπαθούν να το αλλάξουν. Έτσι, έρχονται σε ρήξη με τους franchisors, ακυρώνεται η νομική συμφωνία και αποτυγχάνει η επιχείρηση. Γι αυτό το λόγο, πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το franchising, θα πρέπει να κατανοήσεις πλήρως τι είναι και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον δικαιοπάροχο και στον δικαιοδόχο.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Η λανθασμένη εκτίμηση του κεφαλαίου, είναι ακόμα ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι franchisees. Πιθανότατα λόγω έλλειψης εμπειρίας, δεν γνωρίζουν ή υποτιμούν το πραγματικό κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Έτσι, τα χρήματα εξαντλούνται πολύ γρήγορα και αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή. Αυτό μπορεί να διορθωθεί, εάν εκπαιδευτείς σωστά από τον franchisor. Επίσης, θα σε ωφελήσει πολύ, εάν είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην διαχείριση εσόδων και εξόδων.

ΕΛΛΕΙΨΗ MARKETING ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ FRANCHISEES

Η έλλειψη σωστού marketing καθώς και η έλλειψη συνεργασίας με άλλους franchisees, μπορούν να στερήσουν την επιτυχία από την επιχείρηση σου. Μη ξεχνάς πως είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι με άλλους ιδιοκτήτες franchise επιχειρήσεων και να επικοινωνείς μαζί τους. Οι άλλοι franchisees μπορούν να σε βοηθήσουν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία. Εκμεταλλεύσου το αυτό και ρώτα τους, όσα θέλεις να μάθεις. Το marketing, επίσης, είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση. Εάν το παραμελήσεις, δεν θα υπάρξουν αρκετοί πελάτες και τα έσοδα σου θα είναι πολύ μειωμένα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Από την άλλη, μία επιχείρηση που βασίζεται στο μοντέλο franchising, μπορεί να αποτύχει από τα λάθη των franchisors. Η έλλειψη εμπειρίας και επιχειρηματικών δεξιοτήτων του δικαιοπαρόχου, είναι από τα πιο σοβαρά λάθη. Υπάρχουν άτομα που διαχειρίζονται άψογα την δική τους επιχείρηση. Όμως, δυσκολεύονται να επεκτείνουν την επιχείρησή τους και να γίνουν εξαιρετικοί franchisors. Για να λειτουργήσει σωστά το franchising απαιτείται ευελιξία.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Άλλο λάθος που γίνεται από την μεριά των franchisors είναι το ότι δεν προετοιμάζονται κατάλληλα για την επέκταση της επιχείρησης. Βιάζονται να γίνουν franchisors χωρίς να είναι πραγματικά έτοιμοι για μία τέτοια κίνηση.. Έτσι, διαθέτουν στον franchisee ένα ανεπαρκές πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιπλέον, δεν τον στηρίζουν αρκετά και αυτό έχει ως συνέπεια την αποτυχία της επιχείρησης.

ΜΗ ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ FRANCHISEE

Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το franchising, θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος franchisee. Όμως, πολλοί franchisors δεν προσπαθούν ιδιαίτερα στην εύρεση ενός σωστού ατόμου. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν η επιχείρηση σύντομα θα αποτύχει. Επίσης, θα αποτύχει, εάν ο franchisor δεν προσπαθήσει να συνεργαστεί αρμονικά και να επικοινωνεί συχνά με τον ιδιοκτήτη της νέας επιχείρησης.

Συνοψίζοντας, εάν αντιλήφθηκες πως έχεις κάνει κάποιο από τα παραπάνω λάθη, προσπάθησε να το διορθώσεις άμεσα. Έτσι η franchise επιχείρηση θα ευδοκιμήσει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση