Έρευνα: Εργασιακή ανασφάλεια μετά την πανδημία | jobatoday.gr

Έρευνα: Εργασιακή ανασφάλεια μετά την πανδημία

Οι μέρες της καραντίνας τέλειωσαν, όλα σιγά-σιγά επιστρέφουν ξανά στην κανονικότητα. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας; Πώς νιώθουν οι εργαζόμενοι για την δουλειά τους; Οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, νιώθουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ. Αυτή την ανασφάλεια, έρχεται να ενισχύσει και η έρευνα της ManpowerGroup, όπου σύμφωνα με αυτή, θα υπάρξει μείωση προσωπικού σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας, η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε μία έρευνα αποκλειστικά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στόχος ήταν η καταγραφή και η αποτίμηση δεικτών κλίματος σχετικά με την επαγγελματική προοπτική, την ασφάλεια της θέσης εργασίας καθώς και με την εξέλιξη των αμοιβών.

ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ

Έτσι, διερευνήθηκαν οι αλλαγές στην σχέση εργασίας μετά την πανδημία, η σχέση της τηλεργασίας με τον χρόνο εργασίας αλλά και η εργασία την περίοδο της αναστολής σύμβασης. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 9 έως 14 Ιουνίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.500 εργαζόμενους άνω των 17 ετών σε ολόκληρη την χώρα.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ 33% ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σύμφωνα με αυτή, στο 33% των υπαλλήλων υπήρξε μεταβολή της σχέσης εργασίας τους, μετά την πανδημία. Το 19% ανέφερε πως συνέχισε να εργάζεται με τηλεργασία, ενώ το 14% με μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

ΤΟ 18% ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Κατά την διάρκεια της τηλεργασίας, το ποσοστό των απασχολούμενων που δήλωσε πως εργαζόταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριο του ήταν 35%. Μόνο το 10% ανέφερε πως εργαζόταν λιγότερο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο 18% των εργαζομένων, ο εργοδότης ζητούσε να εργαστεί την περίοδο που η σύμβασή του, ήταν σε αναστολή, σύμφωνα με δήλωσή τους.

6 ΣΤΟΥΣ 10 ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ

Όταν οι απασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα, ρωτήθηκαν εάν είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους, τους επόμενους έξι μήνες, μόνο το 35% απάντησε θετικά. Οι έξι στους δέκα εργαζομένους δεν περιμένουν πως θα εξελιχθεί θετικά ο μισθός τους. Έτσι, επιβεβαιώνεται η απαισιοδοξία που νιώθουν τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι. Κατά δώδεκα μονάδες έχει επιδεινωθεί ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών από τον Μάρτιο του 2020.

39% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Η έλλειψη ασφάλειας των απασχολούμενων, φάνηκε και στην απάντησή τους, σχετικά με την διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Το 39% των εργαζομένων δεν νιώθει σιγουριά πως θα κρατήσει την δουλειά του, το επόμενο εξάμηνο. Ο δείκτης ασφάλειας διατήρησης της θέσης, έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, από τον Μάρτιο του 2020. Τον Μάρτιο ήταν 22 μονάδες, ενώ τον Ιούνιο είναι 39.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Επιπλέον, οι Έλληνες εργοδότες είναι επιφυλακτικοί στο θέμα των προσλήψεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ManpowerGroup. Από τους 386 ερωτηθέντες εργοδότες, το 15% πιστεύει πως θα μειωθούν οι απασχολούμενοι και το 15% πως θα αυξηθούν. Το 64% προβλέπει πως δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζόμενων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Οι πιο λίγες προσλήψεις ατόμων, αναμένεται να γίνουν στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, στον Τουρισμό καθώς και στον τομέα των Κατασκευών. Όμως, θα υπάρξει μία αύξηση προσλήψεων στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή στην βιομηχανία εξόρυξης, στην γεωργία, στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και στην ύδρευση.

ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην χώρα μας, ανέρχονται σε -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι αποδυναμωμένες κατά 31 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, το 65% των εργοδοτών δήλωσε πως επηρεάστηκε η επιχειρηματική του δραστηριότητα από τον Covid-19.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Η “ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ” ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Το 79% των ερωτηθέντων ανέφερε πως οι προσλήψεις θα επιστρέψουν στην προ-κορωνοϊού- εποχή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όμως, το 45% των εργοδοτών της Πρωτογενούς Παραγωγής, είναι πιο αισιόδοξο για το μέλλον. Πιστεύει πως στους επόμενους τρεις μήνες, θα επιστρέψει στα επίπεδα προσλήψεων που υπήρχαν πριν την πανδημία.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020

Λίγο πιο θετική, είναι η έρευνα εργατικού δυναμικού για το Α’ τρίμηνο του 2020 που διεξήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, μειώθηκε η ανεργία τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2% σε αντίθεση με το 16,8% του προηγούμενου τριμήνου. Συνολικά οι άνεργοι ήταν 745.093, ένας αριθμός που μειώθηκε κατά 5,3% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το ποσοστό ανεργίας στο γυναικείο φύλο ανήλθε σε 19,3% σε αντίθεση με το αντρικό που ανήλθε σε 13,7%. Στις πρώτες θέσεις ανεργίας βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 20,4%, η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 19,4% και η Κεντρική Μακεδονία με την Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 19,3%. Η Αττική έχει 14,3% ποσοστό ανεργίας, ενώ η Πελοπόννησος 10,8%.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον εργασιακό χώρο, φάνηκαν και σε αυτή την έρευνα. Έτσι, οι κύριες επιπτώσεις ήταν:

  • αύξηση των απουσιών από την εργασία (28,2%),
  • μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες (26,9%)
  • αύξηση της τηλεργασίας (10%) και
  • αύξηση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αυτό συνέβη καθώς άνεργοι που αναζητούσαν εργασία, δήλωσαν πως δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν (6,9%)

Συνεπώς, βασιζόμενοι στις παραπάνω έρευνες, οι εργαζόμενοι, χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη μετά το τέλος της πανδημίας. Μόνο τότε, θα νιώσουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον.

Μαίρη Κάντα

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση