Συνταξιοδότηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε | jobstoday.gr

Συνταξιοδότηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πλησιάζει η στιγμή που θα συνταξιοδοτηθείτε; Αναρωτιέστε πότε και πώς πρέπει να κάνετε την αίτηση για να λάβετε την σύνταξη που δικαιούστε; Αρκετοί εργαζόμενοι λίγο πριν εγκαταλείψουν την δουλειά τους έχουν πολλές απορίες για την διαδικασία της συνταξιοδότησης. Στις επόμενες γραμμές του κειμένου, θα σας λυθούν όλες οι απορίες για την σύνταξη γήρατος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ

Αρχικά, η κύρια σύνταξη γήρατος στην Ελλάδα με τον νόμο 4387/2016 αποτελείται από την εθνική σύνταξη και από την ανταποδοτική. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την εθνική, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων χρηματοδοτούν την ανταποδοτική σύνταξη. Έτσι, η ανταποδοτική είναι ανάλογη με το ύψος των εισφορών του ασφαλισμένου και με τα έτη ασφάλισης.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Για να υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη μετριέται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου. Αυτός ο μέσος όρος είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος σε όλη την διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, με το συνολικό χρόνο ασφάλισης. Οι συντάξιμες αποδοχές είναι οι αποδοχές για κάθε έτος που λαμβάνει ο ασφαλισμένος με προσαυξήσεις κατά την ετήσια μεταβολή μισθών.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Για να χορηγηθεί η εθνική σύνταξη γήρατος σε κάποιο άτομο θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Έτσι, δύναται να λάβετε σύνταξη αν μένετε μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα σαράντα χρόνια. Εάν μένετε λιγότερο διάστημα, η σύνταξη μειώνεται κατά 1/40 για κάθε έτος που υπολείπεται. Για να λάβετε πλήρη σύνταξη θα πρέπει να είστε 62 χρονών με 12.000 ημέρες ασφάλισης. Με λιγότερες μέρες ασφάλισης (4.500) θα συνταξιοδοτηθείτε πλήρως στα 67 έτη.  Εάν είστε μητέρα ή χήρος πατέρας ανήλικων παιδιών, θα λάβετε σύνταξη στα 67 σας με 5.500 ημέρες ασφάλισης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΠΡΟΩΡΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Επιπρόσθετα, πρόωρη αλλά μειωμένη σύνταξη δύναται να λάβουν όσοι ασφαλίστηκαν πριν την 1/1/1993 είναι 62 ετών και έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν είστε 50 χρόνων μητέρα ή χήρος πατέρας παιδιού με αναπηρία και έχετε συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, δικαιούστε πρόωρη σύνταξη. Εάν έχετε 7.500 ημέρες ασφάλισης σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία και 3.500 ημέρες ασφάλισης άλλης εργασίας, μπορείτε να λάβετε σύνταξη στα 62 σας χρόνια. Εάν ασφαλιστήκατε μετά την 1/1/1993 έχετε συμπληρώσει 6.000 ημέρες εργασίας και είστε μητέρα ανήλικου ή παιδιού με αναπηρία, θα λάβετε μειωμένη σύνταξη στα 62 σας χρόνια.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Το ποσό της πλήρους εθνικής σύνταξης λόγω γήρατος είναι 384€. Το ποσό της μειωμένης σύνταξης ανέρχεται σε 345,60€.  Εάν συνταξιοδοτηθείτε εξαιτίας της αναπηρίας το ποσό της σύνταξης διαφοροποιείται. Έτσι, σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας είναι από 50% μέχρι 66,99% το ποσό της σύνταξης θα μειωθεί κατά 50%. Για ποσοστό αναπηρίας από 67% μέχρι και 79,99% η σύνταξη θα μειωθεί κατά 25%. Αν η αναπηρία είναι πάνω από 80%, δεν θα μειωθεί καθόλου το ποσό της σύνταξης.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Συμπληρωματικά, όταν ένας συνταξιούχος εργαστεί, είναι απαραίτητο να το δηλώσει στον ΕΦΚΑ. Η σύνταξη του το διάστημα που θα εργάζεται, θα μειωθεί κατά 60%. Εάν δεν αναφέρει την εργασία στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει καταλογισμός των παρακρατημένων ποσών, με ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Για να ξεκινήσετε την διαδικασία της συνταξιοδότησης, πρέπει να καταγράψετε τον ακριβή χρόνο ασφάλισης στον οποίο βρίσκεστε. Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά για τα χρόνια μετά το 2002 αλλά και χειρόγραφα πριν από αυτό το έτος. Οι ασφαλιστικοί φορείς είναι αρμόδιοι για αυτή την καταμέτρηση, γι αυτό και πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ακόμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορείτε να κερδίσετε με εξαγορά μέχρι και δέκα πλασματικά χρόνια ασφάλισης. Τα πλασματικά χρόνια αναγνωρίζονται από την νομοθεσία και είναι μια επιλογή ώστε κάποιος να βγει πιο νωρίς στη σύνταξη και να αυξήσει το ποσό που θα λάβει. Έτσι, οι περιπτώσεις που αναγνωρίζονται τα πλασματικά έτη είναι:

  • η γονική άδεια του ασφαλισμένου,
  • η στρατιωτική θητεία και η στρατιωτική θητεία υποψηφίου συνταξιούχου,
  • η εκπαιδευτική άδεια,
  • η αναγνώριση τέκνων,
  • ο χρόνος σπουδών και
  • ο κενός χρόνος.
ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Για την εξαγορά των πλασματικών χρόνων, απαιτείται η καταβολή του ποσού σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, εφάπαξ. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος που εξαγοράζεται. Διαφορετικά το ποσό δίνεται σε μηνιαίες δόσεις.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Για να υποβάλλετε αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία συντάξεων του ασφαλιστικού φορέα σας. Το υποκατάστημα στο τόπο κατοικίας είναι αρμόδιο για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αρμόδιο είναι το υποκατάστημα της έδρας της δραστηριότητας. Μέχρι να εγκριθεί η μόνιμη σας σύνταξη, δικαιούστε να λάβετε προσωρινή μέσα σε δύο μήνες από την ημέρα της κατάθεσης των δικαιολογητικών

Ανακεφαλαιώνοντας, οι παραπάνω πληροφορίες, έκαναν περισσότερο κατανοητό το θέμα της σύνταξης για τους ασφαλισμένους. Από το 2021 απλοποιείται περισσότερο η διαδικασία της συνταξιοδότησης, καθώς η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα από την σελίδα του ΕΦΚΑ.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση