Remote worker: Πώς θα εξελίξεις την καριέρα σου

Η εξ αποστάσεως εργασία έγινε υποχρεωτική για τους περισσότερους εργαζομένους, κατά την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, αρκετοί remote workers, ανησυχούν πως δεν μπορούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Μήπως φοβάσαι κάτι παρόμοιο; Μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, για να μη χάσεις την ευκαιρία μιας προαγωγής, επειδή εργάζεσαι, αυτό το διάστημα, από το σπίτι σου.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Αρχικά, φρόντισε κατά την διάρκεια του εργασιακού σου ωραρίου, να συμπεριφέρεσαι όπως ακριβώς συμπεριφερόσουν και στο γραφείο. Δηλαδή, να είσαι παρών στην εργασία σου και να σε βρίσκουν άμεσα οι συνάδερφοι και ο εργοδότης σου. Προσπάθησε να επικοινωνείς σε σύντομο χρονικό διάστημα στα πιθανά email που λαμβάνεις από εκείνους. Έτσι, έλεγξε κάθε μισή ώρα τα ηλεκτρονικά μηνύματά σου και μη ξεχνάς να ενημερώνεις τακτικά για την εξέλιξη του project που έχεις αναλάβει.

ΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ

Έπειτα, βεβαιώσου πως όλοι στην δουλειά γνωρίζουν τα επιτεύγματα που έχεις κάνει. Χωρίς την ύπαρξη των συχνών meetings, η δουλειά σου δεν γίνεται γνωστή σε όλους. Γι αυτό, φρόντισε στις ψηφιακές, πλέον, ομαδικές συναντήσεις να αναφέρεις τα έργα που έχεις ολοκληρώσει. Επιπλέον, ζήτησε από τον εργοδότη σου να αξιολογήσει την απόδοση σου. Τα σχόλια του θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις σε ποια σημεία χρειάζεται να βελτιωθείς και σε ποια όχι.

ΖΗΤΑ ΓΡΑΠΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Εάν είναι εφικτό, ζήτα από τον προϊστάμενο να σχολιάσει γραπτώς την απόδοσή σου. Με την γραπτή κριτική, μπορείς να δημιουργήσεις ένα φάκελο και να το κρατήσεις σε όλη την επαγγελματική σου πορεία. Τα θετικά σχόλια θα σε βοηθήσουν σε μία δύσκολη μέρα, αλλά θα είναι και μία απόδειξη πως αξίζεις προαγωγή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Στην συνέχεια, προσπάθησε να δημιουργήσεις νέες και ισχυρές επαγγελματικές σχέσεις. Ίσως μοιάζει δύσκολο εξαιτίας της κατάστασης, αλλά μη πτοείσαι. Το διαδίκτυο είναι πολύτιμος σύμμαχος σου, για την ανάπτυξη του επαγγελματικού σου δικτύου. Επικοινώνησε με άλλους συναδέρφους διαδικτυακά, αντάλλαξε ιδέες και απόψεις, ζήτα συμβουλές. Ψάξε να βρεις, ακόμη, ευκαιρίες για να αναγνωριστεί η δουλειά σου από άλλους καταξιωμένους συναδέρφους.

ΚΑΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίσης, μη υποτιμάς την εθελοντική εργασία. Εάν δεχτείς να συμμετάσχεις εθελοντικά σε κάποια ψηφιακή εκδήλωση ή δραστηριότητα, θα περάσεις δημιουργικό χρόνο, κάνοντας κάτι διαφορετικό και το πιο σημαντικό: θα γνωρίσεις νέους συνεργάτες. Επιπρόσθετα, ο εργοδότης σου θα χαροποιηθεί με το εθελοντικό έργο που θα προσφέρεις και θα αναγνωρίσει την προσπάθεια σου να εξελιχθείς επαγγελματικά.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Ως remote worker, έχεις την ευκαιρία να ασχοληθείς περισσότερο με την προσωπική και την επαγγελματική σου ανάπτυξη. Αυτό θα το καταφέρεις με την μάθηση. Παρακολούθησε διαδικτυακά μαθήματα ή σεμινάρια που θα σε βοηθήσουν περισσότερο στην εξέλιξη της καριέρας σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να γνωρίσεις καλύτερα το digital marketing. Η Google διεξάγει εντελώς δωρεάν το σεμινάριο “Βασικές αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ” και δίνεται πιστοποίηση. Ή θα μπορούσες να μάθεις μία νέα ξένη γλώσσα ή να μάθεις να χειρίζεσαι σωστά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΕΞΕΛΙΞΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ

Επιπλέον, εξέλιξε τις τεχνικές (hard skills) και τις οριζόντιες (soft skills) δεξιότητες που έχεις. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, αυτές είναι απαραίτητες για κάθε εργαζόμενο και τον κάνουν να ξεχωρίσει και να εξελιχθεί περισσότερο στον επαγγελματικό χώρο. Μέσα από τις ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες Coursera, Udemy αλλά και από την ελληνική Coursity, μπορείς να βρεις πολλά σεμινάρια που θα σε βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΗΣ

Ακόμη, χρειάζεται να καλυτερεύσεις τις δεξιότητες γραφής σου. Στην εξ αποστάσεως εργασία, η ψηφιακή επικοινωνία πρέπει να είναι σύντομη και σαφής. Αν έχεις την συνήθεια να γράφεις μακροσκελή μηνύματα, πρέπει να την σταματήσεις. Τα σύντομα email θα καλυτερεύσουν περισσότερο την επικοινωνία σου με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας. Έτσι, πριν αποστείλεις ένα μήνυμα, σιγουρέψου πως αυτό που ρωτάς είναι ξεκάθαρο και μη χρησιμοποιείς συχνά ορολογία για να μειωθούν οι πιθανές παρεξηγήσεις.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ BLOG ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΊΣΤΑΜΕΝΟ ΣΟΥ

Μοιράσου, επίσης, μία επιτυχία που είχες στην δουλειά σου, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Με αυτό το τρόπο, θα γίνει περισσότερο γνωστή η εργασία σου. Σκέψου την πιθανότητα να δημιουργήσεις ένα blog με άρθρα που σχετίζονται με την εργασία σου. Λόγου χάρη, αν εργάζεσαι ως τεχνικός Η/Υ σε μία επιχείρηση, στο blog σου θα μπορούσες να γράψεις συμβουλές για τους Η/Υ. Έτσι, θα βοηθήσεις όσους αντιμετωπίζουν βλάβη στον Η/Υ τους και παράλληλα θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να αναπτυχθεί επαγγελματικά. Μη ξεχάσεις, να συζητήσεις με τον προϊστάμενο, την επιθυμία σου να προοδεύσεις περισσότερο επαγγελματικά και ρώτα τον τι χρειάζεται να κάνεις για να τα καταφέρεις.

Συνοψίζοντας, θυμήσου πως το να εργάζεσαι ως remote worker, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εξελιχθείς επαγγελματικά. Όλα είναι δυνατά να γίνουν, αρκεί να αλλάξεις λίγο τον τρόπο που σκέφτεσαι και να ακολουθήσεις τα παραπάνω tips.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση