Προσφορά εργασίας: Τι να προσέξεις, πριν να δεχτείς
Προσφορά εργασίας: Τι να προσέξεις, πριν να δεχτείς
Η συνέντευξη που έδωσες, πήγε πολύ καλά και λίγο αργότερα, σου έγινε η επίσημη προσφορά εργασίας. Είσαι πανευτυχής, οι μέρες της ανεργίας, μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν και ετοιμάζεσαι να πεις το πολυπόθητο “ναι”. Μη βιαστείς όμως. Πριν δεχτείς την προσφορά, πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα για να σιγουρευτείς πως αυτή η δουλειά είναι κατάλληλη για σένα.
ΖΗΤΗΣΕ ΓΡΑΠΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, είναι να ζητήσεις γραπτώς το συμβόλαιο της θέσης εργασίας. Μη φύγεις από το εργασιακό χώρο, αν δεν έχεις ένα φωτοαντίγραφο της συμφωνίας μίσθωσης με τον εργοδότη. Στο έγγραφο θα πρέπει να αναφέρονται: ο τίτλος σου στην εταιρία, οι μισθολογικές απολαβές σου και άλλα οφέλη ή υποχρεώσεις που έχουν τα δύο μέρη. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα επίσημο έγγραφο που θα πιστοποιεί τις υποχρεώσεις σου.
ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΟΥ ΓΡΑΠΤΩΣ
Ζήτησε, επίσης, γραπτώς την λίστα καθηκόντων σου καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα που πρέπει να φέρεις μέσα στους επόμενους μήνες. Με αυτό το τρόπο, θα καταλάβεις τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας σου. Επίσης, είναι ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της επίδοσης σου.
ΚΑΝΕ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ
Στη συνέχεια, κάνε έρευνα για την εταιρεία που επρόκειτο να δουλέψεις. Ψάξε στο google για να δεις τι έχει δημοσιευτεί για το μέρος που θέλεις να εργαστείς. Διάβασε όλα τα άρθρα και τις κριτικές. Αργότερα, μελέτησε τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Σίγουρα θα υπάρχουν κάπου στην ιστοσελίδα της δημοσιοποιημένα ένας ισολογισμός, μια κατάσταση ταμειακών ροών ή τα κέρδη και οι ζημίες για τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δεις την κατάσταση της εταιρείας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Επίσης, θα προσέξεις τα προβλήματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ
Πριν δεχτείς την θέση εργασίας, πρέπει να μάθεις την ιστορία της. Θα πρέπει, με απλά λόγια, να ρωτήσεις πόσοι εργαζόμενοι κατείχαν την συγκεκριμένη θέση τα προηγούμενα χρόνια, πόσο χρόνο έμειναν σε αυτή και για ποιο λόγο έφυγαν. Οι ερωτήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις την σημαντικότητα της θέσης. Επίσης, θα καταλάβεις για το πόσο θα πρέπει να μείνεις στην συγκεκριμένη θέση, πριν να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα στην καριέρα σου.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ
Ακόμα θα πρέπει να γνωρίσεις τα άτομα με τα οποία θα συνεργαστείς και να κατανοήσεις την ιεραρχία. Ρώτα για τους ανωτέρους σου, για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις για ορισμένα ζητήματα και για τις επιπτώσεις των αποφάσεων. Πρέπει να παρατηρήσεις προσεκτικά τις προσωπικότητες των συναδέρφων σου για να δεις αν μπορείς να προσαρμοστείς στο νέο χώρο εργασίας.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ LINKEDIN
Πολύτιμη είναι η βοήθεια του Linkedin. Χρησιμοποιώντας το θα δεις πόσοι εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται εκεί. Δες, πόσοι από αυτούς έχουν φανερά τα στοιχεία επικοινωνίας τους, όπως το email και το τηλέφωνο τους. Πιθανότατα, όσοι έχουν φανερά τα στοιχεία επικοινωνίας τους να θέλουν να φύγουν από την εταιρεία. Όσοι έχουν κρυμμένα τα στοιχεία τους, είναι ικανοποιημένοι με τη θέση τους και δεν σκέφτονται να αποχωρήσουν.
ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ
Πριν πεις το “ναι” στο νέο εργοδότη, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τον μισθό σου. Μη ξεχνάς πως ένας ικανοποιητικός μισθός θα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσεις να δουλεύεις. Μη παραλείψεις να ελέγξεις και το εργασιακό περιβάλλον. Ίσως να μη μπορέσεις να το καταλάβεις αμέσως, αλλά μπορείς να πάρεις μια εικόνα την ώρα της συνέντευξης. Αν δεις τους συναδέλφους χαμογελαστούς και επικοινωνιακούς, τότε σημαίνει πως το περιβάλλον είναι καλό. Είναι σημαντικό να εργάζεσαι σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σημαντικό όμως είναι και το ωράριο της δουλειάς. Πρέπει να έχεις αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνεις και άλλα πράγματα, εκτός από την δουλειά. Μη δεχτείς την προσφορά εργασίας, αν δεν μάθεις πρώτα περισσότερα για τις ώρες που θα εργάζεσαι.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μη διστάσεις να απορρίψεις την πρόταση εργασίας, εάν ισχύουν τα παρακάτω:
- Παρατηρείς διαφορές: Ίσως παρατηρήσεις πως όσα συζητήθηκαν στη συνέντευξη διαφέρουν στην πραγματικότητα. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σκεφτείς ξανά την τελική σου απόφαση.
- Η προσφορά μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή: Δεν πρέπει να προχωρήσεις, εάν οι υποσχέσεις υψηλών απολαβών και γρήγορης εξέλιξης, φαίνονται ψεύτικες.
- Δεν έχει καλή φήμη η εταιρεία: Αν μετά από την έρευνα που έκανες, ανακάλυψες πως πρόκειται να γίνει κάποια συγχώνευση ή να υπάρξουν απολύσεις, δεν είναι καλή ιδέα να δεχτείς την θέση.
- Παραιτούνται πολλοί υπάλληλοι: Οι πολλές παραιτήσεις φανερώνουν ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον που θα ήταν καλύτερα να μη επιλέξεις.
- Δεν υπάρχει χώρος για εξέλιξη: Ίσως η δουλειά είναι πολύ καλή, αλλά αν δεν μπορείς να εξελιχθείς μέσα από αυτή, δεν πρέπει να την δεχτείς. Η νέα θέση εργασίας πρέπει να σου δίνει την δυνατότητα να αποκτήσεις νέες δεξιότητες. Διαφορετικά, θα βαρεθείς πολύ γρήγορα και δεν θα δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό.
- Προειδοποιητικές ενδείξεις: Εάν ο μελλοντικός διευθυντής σου στέλνει ήδη email, όταν είσαι εκτός δουλειάς ή οι πιθανοί συνεργάτες σου είναι αγενείς, είναι σημάδια που σου αποκαλύπτουν για το πώς θα σε αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενο. Ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς δύο φορές πριν απαντήσεις θετικά στην προσφορά.
Όποια απόφαση και αν πάρεις στο τέλος, πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιος. Θυμήσου πως το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου, θα το περνάς στο χώρο της εργασίας. Για να αποδίδεις στα καθήκοντά σου, θα πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις.