Προσαρμοστικότητα στην εργασία: Tips βελτίωσης | jobstoday.gr

Προσαρμοστικότητα στην εργασία: Tips βελτίωσης

«Η αλλαγή δεν είναι ποτέ επώδυνη», λέει η βουδιστική διδασκαλία, «μόνο η αντίσταση στην αλλαγή είναι επώδυνη». Εσείς πώς αντιδράτε σε οποιαδήποτε αλλαγή στο εργασιακό σας χώρο; Προσαρμόζεστε εύκολα ή δυσκολεύεστε; Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν την δεξιότητα της προσαρμοστικότητας στους υποψήφιους για οποιαδήποτε θέση εργασίας. Στις παρακάτω γραμμές, θα μάθετε τα οφέλη αυτού του soft skill μα και εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν να το αναπτύξετε περισσότερο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το να διαθέτετε προσαρμοστικότητα στον επαγγελματικό χώρο σημαίνει πως έχετε την δυνατότητα να ανταποκριθείτε άμεσα στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες, ευθύνες ή και ιδέες. Πως είστε ικανός να σχεδιάσετε νέες στρατηγικές και να αλλάξετε τα αρχικά σας σχέδια πάνω σε ένα project στην δουλειά, όταν αυτό μεταβάλλεται. Ένας εργαζόμενος που δεν είναι προσαρμοστικός δυσκολεύεται στις αλλαγές του εργασιακού χώρου ή των καθηκόντων του και δεν μπορεί να αλλάξει τις μεθόδους του, ώστε να ταιριάξει στην νέα κατάσταση.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τα πλεονεκτήματα της προσαρμοστικότητας για τον εργαζόμενο είναι πολλά. Εάν έχετε την συγκεκριμένη δεξιότητα θα είστε κατάλληλος σε κάθε δουλειά και ο εργοδότης σας θα είναι τυχερός που εργάζεστε για εκείνον. Σε όλους τους εργασιακούς τομείς γίνονται αλλαγές και οι εργοδότες ψάχνουν άτομα που θα τις χειρίζονται εύκολα χωρίς να μειώνεται η αποδοτικότητά τους. Επίσης, θα καταφέρετε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ

Με την προσαρμοστικότητά σας, θα κερδίσετε εύκολα όχι μόνο τον εργοδότη της επιχείρησης αλλά και τους συναδέρφους σας. Εάν δεν σας τρομάζει η οποιαδήποτε αλλαγή, παραμένετε θετικός και αισιόδοξος ακόμα και αν είναι μεγάλη αυτή, εμπνέετε τους συναδέρφους να κάνουν και εκείνοι το ίδιο. Θα κερδίσετε τον σεβασμό τους και θα μπορέσετε να ηγηθείτε την ομάδα σας στο εργασιακό περιβάλλον.

ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι αντιξοότητες, ακόμη, δεν θα σας πτοήσουν καθώς θα είστε προετοιμασμένος για να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Η προσαρμοστικότητα σάς καθιστά ψυχικά ανθεκτικό στις προκλήσεις που υπάρχουν στην εργασία. Επιπλέον, για αρκετούς εργαζόμενους οι αλλαγές που γίνονται στο επαγγελματικό χώρο είναι ικανές να τους προκαλέσουν επιπρόσθετο άγχος. Εάν, ωστόσο, είστε προσαρμοστικός, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Ακόμη, αν μπορείτε εύκολα να προσαρμόζεστε στις αλλαγές στην εργασία σας, θα μπορείτε εξίσου εύκολα να προσαρμοστείτε στις αλλαγές της σταδιοδρομίας. Σκεφτείτε την πιθανότητα μετά από κάποια χρόνια να χρειαστεί να εργαστείτε σε διαφορετικό επαγγελματικό κλάδο, από αυτό που έχετε σπουδάσει ή έχετε μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Πώς θα νιώθατε αν δεν διαθέτατε την δεξιότητα της προσαρμοστικότητας; Έντονο φόβο, ανησυχία και στρες. Αλλά με την συγκεκριμένη ικανότητα, το άγχος σας θα μειωθεί και θα έχετε μία επιτυχημένη αλλαγή.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων είναι ωφέλιμη και για την επιχείρηση. Το περιβάλλον μίας εταιρείας με προσαρμοστικούς εργαζόμενους είναι θετικό και ελκυστικό που αντανακλάται και στους ανθρώπους εκτός εταιρείας, τους πελάτες. Οι εργαζόμενοι προσεγγίζουν με αισιοδοξία τις προκλήσεις και επιλύουν τα περίπλοκα προβλήματα με καινοτόμες λύσεις. Ακόμη, υπάρχουν μειωμένες απουσίες των εργαζομένων από την επιχείρηση. Οι προσαρμοστικοί εργαζόμενοι δεν θα πανικοβάλλονται όταν τους δίνονται κάποιες έκτακτες νέες εργασίες.

TIPS ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εάν δυσκολεύεστε με την δεξιότητα της προσαρμοστικότητας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Σκεφτείτε διαφορετικά: Σταματήστε να σκέφτεστε τον ίδιο τρόπο. Μη λέτε: «Μα έτσι το έκανα πάντα». Αποδεχτείτε την αλλαγή και αντιμετωπίστε την ως μία ευκαιρία για να βελτιωθείτε, να κάνετε κάτι αλλιώτικο.
  • Ρισκάρετε: Ίσως ακούγεται τρομακτικό και δύσκολο, μα δεν είναι αν το κάνετε σταδιακά. Ξεκινήστε με κάτι μικρό και εύκολο και σιγά-σιγά αυξήστε το ρίσκο. Αναλάβετε, για παράδειγμα, να προλογίσετε σε μία παρουσίαση ενός νέου προϊόντος που δεν γνωρίζετε αρκετά καλά και αργότερα αποφασίστε να συναντηθείτε με τον νέο πελάτη. Ή αναλάβετε να πραγματοποιήσετε κάτι με την βοήθεια της τεχνολογίας, εάν δεν είστε αρκετά καλός με αυτή.
  • Συνεχίστε να μαθαίνετε: Η μάθηση δεν σταματά ποτέ. Συνεχίστε να μαθαίνετε για τις νέες εξελίξεις στο τομέα σας και πηγαίνετε σε διάφορα σεμινάρια. Παροτρύνετε και άλλους συναδέρφους να κάνουν το ίδιο.
  • Κάντε ό,τι κάνουν και οι άλλοι: Παρατηρήστε τους συναδέρφους που διαθέτουν προσαρμοστικότητα πώς φέρονται στις αλλαγές, κρατήστε σημειώσεις και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν.

Συνοψίζοντας, η προσαρμοστικότητα είναι μία απαραίτητη δεξιότητα για κάθε άτομο που θέλει να ανελιχθεί στο επαγγελματικό χώρο. Για να βελτιωθείτε σε αυτή, απαιτείται αρκετή εξάσκηση αλλά είναι εφικτό να την αποκτήσετε και να απολαύσετε τα οφέλη της.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση