Πανδημία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της | jobstoday.gr

Πανδημία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 ανακοίνωσε την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας. Η νέα μετάλλαξη «Όμικρον», η διασπορά της και η ύπαρξη χιλιάδων κρουσμάτων κορονοϊού καθημερινά ήταν οι λόγοι που ώθησαν σε πρόσθετα μέτρα και θα επιβαρύνουν τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των εξήντα χρόνων.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 100€ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, όλοι όσοι κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν γεννηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1961 να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέχρι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα μέχρι την στιγμή που θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν. Τα χρήματα από τα πρόστιμα που θα συγκεντρώνονται, θα χρησιμοποιούνται για να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΗ»

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν κάτι που τον βασάνισε. «Αλλά είναι βαρύτερη η ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους ευάλωτους» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε: «Θα σωθούν ζωές με αυτή την απόφαση». Για το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους μετά την 16η Ιανουαρίου ανέφερε πως «δεν είναι ποινή», αλλά «ένα αντίτιμο υγείας, ένα κίνητρο προφύλαξης, μία ώθηση ζωής».

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Τα στοιχεία των μη εμβολιασμένων ατόμων, όπως το ονοματεπώνυμο τους, το πατρώνυμο τους, η ημερομηνία γεννήσεως τους και ο ΑΜΚΑ τους (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) τους στην ΗΔΙΚΑ και από εκεί θα μεταφέρονται στην «Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης» για να εντοπιστεί και το ΑΦΜ τους. Έπειτα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και οι πολίτες θα πληρώνουν τα πρόστιμα μέσω της εφορίας.

ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ

Εάν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες, αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και πραγματοποιήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου (Moderna, Pfizer ή AstraZeneca) εντός των πρώτων δέκα πέντε ημερών του μήνα, τότε μόνο για το συγκεκριμένο μήνα θα πληρώσουν το μισό ποσό πρόστιμο, δηλαδή 50 ευρώ. Ακόμη, μόνο για τον Ιανουάριο του 2022 στους ανεμβολίαστους που ξεπερνούν τα 60 έτη, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εξαιρούνται τα άτομα που νόσησαν από τον κορονοϊό και για χρονική περίοδο 180 ημερών από την νόσησή τους καθώς και τα άτομα που έχουν σοβαρούς λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό. Για την δεύτερη κατηγορία ατόμων, είναι αναγκαία εισήγηση από τον θεράποντα γιατρό τους και η έγκριση της από ιατρικές επιτροπές του υπουργείου Υγείας.

ΠΟΣΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Συνεπώς, σύμφωνα με το νέο μέτρο της επιβολής προστίμου, οι εργαζόμενοι ηλικίας 60 χρόνων και πάνω που αρνούνται να εμβολιαστούν από τα τέλη του Ιανουαρίου 2022 θα δίνουν αρκετά χρήματα. Έως τον Δεκέμβριο, ένας μη εμβολιασμένος υποχρεούται σε δύο rapid test εβδομαδιαίως για να πηγαίνει στην εργασία του και σε οκτώ μηνιαίως. Το κόστος των συγκεκριμένων τεστ κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ. Άρα το συνολικό μηνιαίο κόστος για ένα ανεμβολίαστο εργαζόμενο για τα rapid test και το πρόστιμο θα είναι από 140 μέχρι 180 ευρώ.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου, ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε «μέτρο τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης». Για την κυβέρνηση δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μία φορά στους πολίτες». Το «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝΑΛ) στηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και όπως τόνισε ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης «η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα».

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που ανακοίνωσε το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό έχει ανακοινωθεί και σε άλλες χώρες. Στην Αυστρία, από τον Φεβρουάριο του 2022 θα επιβληθεί ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο ύψους έως 7.200€. Επίσης, υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες στην Ινδονησία, στην Μικρονησία και στο Τουρκμενιστάν.

Τέλος, εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα δοθούν δωρεάν σε όλους τους ενήλικες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δύο self test. Το πρώτο self test θα δοθεί από την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο self test από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση