Πώς να διαφωνήσετε σωστά με το αφεντικό σας
Πώς να διαφωνήσετε σωστά με το αφεντικό σας
Διαφωνούμε σχεδόν για τα πάντα στην προσωπική μας ζωή και συνηθίζουμε να εκφράζουμε την δική μας άποψη. Όμως, τι γίνεται εάν διαφωνήσουμε με τον προϊστάμενο στην δουλειά για μία ενέργεια ή απόφαση που έλαβε; Μένουμε σιωπηλοί ή εκφέρουμε την δική μας γνώμη; Η σιωπή δεν είναι πάντα ωφέλιμη, ούτε βέβαια μία διαφωνία είναι πάντα επώδυνη. Μάθετε πώς μπορείτε να εκφράσετε μία αντίθετη άποψη στο αφεντικό σας, χωρίς να διαταραχθεί η επαγγελματική σας σχέση.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
Αρχικά σκεφτείτε με σύνεση τους λόγους που διαφωνείτε με το αφεντικό σας. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Αναρωτηθείτε αν θέλετε να διαφωνήσετε μαζί του μόνο και μόνο για να δηλώσετε πιο έντονα την παρουσία σας στην επιχείρηση. Ή αν διαφωνείτε γιατί φοβάστε πως με την απόφαση του αφεντικού, θα υπάρξουν άσχημες επιπτώσεις στην εταιρεία όπου εργάζεστε.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ
Εάν πράγματι φοβάστε για το μέλλον της επιχείρησης, προετοιμαστείτε, προτού εκφράσετε την διαφωνία σας στο αφεντικό. Δηλαδή φροντίστε να ετοιμάσετε λογικά επιχειρήματα που θα υποστηρίζουν την δική σας γνώμη σε αντίθεση με αυτή του αφεντικού. Μη ξεχάσετε να έχετε έτοιμες λύσεις που θα προσφέρετε σε εκείνον, όταν επικοινωνήσετε μαζί του. Η μη ύπαρξη λύσεων, πιθανότατα θα εκνευρίσουν το αφεντικό και δεν θα έχει κίνητρο να ελέγξει τις δικές σας απόψεις.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
Μόλις ετοιμάσετε τα επιχειρήματα σας, επιλέξτε την ώρα όπου θα μιλήσετε με το αφεντικό σας. Μη βιαστείτε να διαφωνήσετε μαζί του, εάν δείτε πως έχει μία «κακή μέρα». Ούτε βέβαια όταν βρίσκεται στο ίδιο χώρο με άλλα άτομα. Διαλέξτε την στιγμή που θα είναι περισσότερο χαλαρός. Ίσως η ιδανική στιγμή είναι λίγο πριν το τέλος της εργασιακής μέρας, προς το τέλος της εβδομάδας. Και αυτό γιατί θα έχει περισσότερο χρόνο να σκεφτεί με ηρεμία αυτό που θα του πείτε.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Όταν βρείτε την κατάλληλη στιγμή, ζητήστε από το αφεντικό μία ιδιωτική συνάντηση. Εάν διαφωνήσετε με κάποιο ανώτερο μπροστά σε τρίτα άτομα, θα φανείτε αντιεπαγγελματίας. Στη προσωπική συνάντηση, δείξτε απόλυτο σεβασμό. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως είναι το αφεντικό σας. Ρωτήστε τον για την απόφαση που έχει λάβει. Είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την συζήτηση. Δείχνει πως θέλετε να υπάρξει μία εποικοδομητική συζήτηση και όχι φυσικά κάποια επίθεση.
ΕΚΘΕΣΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Με τις ερωτήσεις που θα του θέσετε, η γνώμη σας φαίνεται περισσότερο ως πρόταση και όχι κάτι πολύ αυστηρό. Λόγου χάρη, αν ο προϊστάμενος έχει αποφασίσει το μεσημεριανό διάλειμμα να διαρκεί πενήντα λεπτά αλλά να σχολάτε πιο αργά, θα μπορούσατε να πείτε το εξής: «Είναι πολύ σημαντικό που μας σκέφτεστε και θέλετε να ξεκουραζόμαστε το μεσημέρι, αλλά πώς θα σας φαινόταν, αν το διάλειμμα ήταν δεκάλεπτο και σχολάγαμε νωρίτερα από την δουλειά;». Έπειτα, εκθέστε συνοπτικά τα επιχειρήματα υπέρ της δικής σας άποψης.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Γι αυτό ζητήστε άδεια από τον προϊστάμενο για να διαφωνήσετε. Κάντε ξεκάθαρο στο αφεντικό σας πως εξακολουθείτε να σέβεστε απόλυτα τις απόψεις του, παρόλο που διαφωνείτε με την τελευταία του απόφαση. Έτσι, η συζήτηση μαζί του θα παραμείνει μέχρι το τέλος θετική και θα μπορέσετε να εκθέσετε συνοπτικά τα επιχειρήματα υπέρ της δικής σας άποψης.
ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΗΡΕΜΟΣ
Ακόμα και αν το αφεντικό έχει λάβει την πιο περίεργη απόφαση που έχει υπάρξει ποτέ στην εταιρεία, πρέπει να παραμείνετε εντελώς ήρεμος κατά την διάρκεια της συζήτησης. Εάν τυχόν εκνευριστείτε, θα χάσετε αμέσως το δίκιο σας και ίσως και την θέση σας. Δεν θα θέλατε να ρισκάρετε κάτι τέτοιο. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός με τον τόνο της φωνής σας.
ΜΗ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ EMAIL
Προσέξτε μόνο μη διαφωνήσετε με το αφεντικό με την αποστολή ενός email. Όσο και αν αγαπάτε το γραπτό λόγο, δεν θεωρείται σωστός τρόπος για την διαχείριση μίας διαφωνίας. Στο γραπτό κείμενο, πολύ δύσκολα γίνονται αντιληπτές οι συναισθηματικές αποχρώσεις. Εύκολα ο παραλήπτης του μηνύματος μπορεί να παρερμηνέψει όσα γράψατε.
Ολοκληρώνοντας, η επαγγελματική σας αξιοπιστία θα διατηρηθεί εάν η διαφωνία με τον προϊστάμενο είναι ήρεμη και εποικοδομητική. Θυμηθείτε όμως πως θα πρέπει να σεβαστείτε την οριστική του απόφαση, όποια και αν είναι αυτή.