Όταν το αφεντικό είναι νεότερο από σένα | jobstoday.gr

Όταν το αφεντικό είναι νεότερο από σένα

Όταν το αφεντικό είναι νεότερο από σένα

Το να έχεις ένα αφεντικό μεγαλύτερο ηλικιακά από σένα, είναι κάτι πολύ σύνηθες σε μία εταιρεία. Όμως, αυτό δεν γίνεται πάντα. Υπάρχουν φορές, στην επαγγελματική σου πορεία, που θα εργαστείς για ένα νεώτερο αφεντικό. Πώς θα το διαχειριστείς; Τα αρνητικά συναισθήματα αυξήθηκαν στους εργαζόμενους που είχαν νεώτερους από εκείνους, διευθυντές, σύμφωνα με μία μελέτη στο Journal of Organizational. Για να μη κατακλυστείς, από θυμό και φόβο, όταν εμφανιστεί ο νεώτερος προϊστάμενος, διάβασε το κείμενο που ακολουθεί.

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ

Καταρχάς, αποδέξου το γεγονός. Αναγνώρισε πως εκείνος ήρθε για κάποιο λόγο. Βρίσκεται σε αυτή την θέση, για να καλυτερεύσει το έργο της εταιρείας. Μη τον βλέπεις ως απειλή. Ακόμα και αν είναι μικρότερος από σένα, δεν σημαίνει πως δεν είναι το σωστό άτομο για την δουλειά που του ανατέθηκε. Δείξε του σεβασμό. Φέρσου δηλαδή, όπως ακριβώς θα φερόσουν, σε ένα μεγαλύτερο αφεντικό.

ΕΞΕΛΙΞΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ

Έπειτα, φρόντισε να εξελίξεις τις ικανότητες που έχεις. Χρησιμοποίησε τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης για να γνωρίσεις καλύτερα διάφορα τεχνολογικά θέματα. Η ενημέρωση πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ανταγωνιστικός με νεώτερους συναδέρφους. Μη είσαι απρόθυμος στην νέα γνώση. Δείξε στον προϊστάμενο ενθουσιασμό και προθυμία να μάθεις ό,τι χρειάζεται για το καλό της εταιρείας. Σίγουρα θα εκτιμήσει την προθυμία σου.

ΜΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Θυμήσου πως ένα αφεντικό, στηρίζεται στους εργαζόμενους. Μη γίνεις “εμπόδιο”. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις και την εμπειρία που έχεις με σωστό τρόπο. Γι αυτό το λόγο, μη απορρίπτεις νέες προσεγγίσεις και δέξου την αλλαγή που θέλει το αφεντικό. Αυτό, άλλωστε, θα έκανες, εάν το αφεντικό ήταν μεγαλύτερο από σένα. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να είσαι ο εαυτός σου. Μη φέρεσαι διαφορετικά, επειδή απλά το αφεντικό, είναι μικρότερο σου. Έτσι, μη ξεκινήσεις να φοράς ρούχα που δεν είναι του στυλ σου ή που θα ταίριαζαν σε κάποιον πολύ νεώτερο. Ή μη αρχίσεις να χρησιμοποιείς την αργκό γλώσσα.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΦΥΓΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Πρόσεξε το πώς θα επικοινωνείς μαζί του. Κάποιοι νεώτεροι εργαζόμενοι προτιμούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προσαρμόσου και χρησιμοποίησε και εσύ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μέσω αυτού, θα ενημερώνεσαι για τα meetings του γραφείου ή για τις προθεσμίες κάποιου project. Έπειτα, όταν μιλάς μαζί του, απέφυγε φράσεις όπως: “Έτσι το κάναμε πάντα..”, “Όταν ήμουν στην ηλικία σου..”, “Εγώ ήμουν εδώ, πριν καν γεννηθείς”. Οι φράσεις αυτές, δείχνουν αμέσως τις διαφορές ηλικίας. Επίσης, ενεργείς σαν να είσαι ανώτερος, απλά και μόνο γιατί είσαι μεγαλύτερος από το άλλο άτομο. Μα άλλος είναι το αφεντικό και όχι εσύ.

ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Μη εκμεταλλευτείς την περισσότερη εμπειρία που έχεις, για να γίνεις ο δάσκαλος του αφεντικού σου. Θυμήσου πως είσαι συνεργάτης και έτσι θα πρέπει να φέρεσαι. Έτσι, μη προσφέρεις ανεπιθύμητες  συμβουλές σταδιοδρομίας. Μπορείς να πεις, ωστόσο: “Από την εμπειρία μου στην διαχείριση του Χ, ανακάλυψα πως αυτό βοηθά καλύτερα στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος”. Αν προσφέρεις με αυτό το τρόπο, βοήθεια στον διευθυντή, θα έχεις μια καλή σχέση μαζί του.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Επιπλέον, αντί να ψάχνεις να βρεις τις ηλικιακές διαφορές, επικεντρώσου στα κοινά σημεία που έχεις με το αφεντικό σου. Έτσι, προσπάθησε να θέσεις ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι του και να βρείτε κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείς ακόμα, να συζητήσεις μαζί του και να εκφράσεις τις ανησυχίες σου. Μίλα του ειλικρινά και μαζί αντιμετωπίστε όποια προβλήματα προκύψουν. Εάν για παράδειγμα, εκείνος θέλει όλες οι παρουσιάσεις να γίνονται με PowerPoint και εσύ δεν έχεις εξοικειωθεί με αυτό, μία συζήτηση μαζί του θα φέρει την λύση. Ο διευθυντής, θα σου προσφέρει περισσότερη κατάρτιση με την τεχνολογία και θα είστε και οι δύο ικανοποιημένοι.

ΤΙ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

Εάν είσαι εσύ ο νεώτερος προϊστάμενος που κλήθηκε να διαχειριστεί μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους, απέφυγε τα παρακάτω λάθη.

  • Μη έχεις αλαζονική συμπεριφορά. Μπορεί να είσαι επικεφαλής, αλλά δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζεις συνέχεια στο προσωπικό σου.
  • Μη παραβλέπεις την άποψη των μεγαλύτερων εργαζόμενων. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για σένα. Επίσης, προσπάθησε να καταλάβεις τις ανησυχίες τους και βοήθησε τους.
ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ακόμα, φρόντισε να είσαι ταπεινός, αφήνοντας το έργο σου να μιλήσει για σένα. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα σε σεβαστούν αν κάνεις καλά την δουλειά σου. Δημιούργησε μια καλή σχέση εργασίας μαζί τους. Επιδίωξε ομαδικές συζητήσεις, στις οποίες όλοι θα μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν την γνώμη τους και τις προτάσεις τους. Πρόσφερε, επίσης, αρκετή εκπαίδευση. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ωφελήσουν εκείνους μα και την εταιρεία.

Η ηλικία είναι μονάχα ένας αριθμός. Μη της επιτρέψεις να διαχωρίσει τους ανθρώπους στον χώρο της εργασίας σου. Ο στόχος στον εργασιακό χώρο, είναι μόνο η συλλογική επιτυχία. Επικεντρώσου μόνο σε αυτόν.

Cart

Καλάθι