ΟΠΕΚΑ-ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα Τουρισμού

Καθώς τα μέτρα της καραντίνας σταδιακά αποσύρονται, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), προσπαθεί να δώσει έμφαση στον τουρισμό, υλοποιώντας κάποια προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ). Αντίστοιχα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν το νέο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Συγκεκριμένα, η Αγροτική Εστία στηρίζει τους αγρότες και στοχεύει στην οικονομική ενίσχυσή τους καθώς και στην ψυχαγωγία τους. Έτσι, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού, θα είναι 50.000 και θα μπορέσουν να κάνουν έξι ημέρες διακοπές. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τις 6 Ιουλίου 2020 μέχρι και τις 10 Μαΐου 2021. Σε αυτό, δύναται να συμμετάσχουν οι:

 • συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982
 • ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.
ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Για 3.500 συνταξιούχους, θα υπάρξει το πρόγραμμα του Ιαματικού Τουρισμού. Με αυτό το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν διακοπές έξι ήμερες και πέντε απλές λούσεις. Όπως και το προηγούμενο πρόγραμμα, η ισχύς του είναι από τις 6/7/2020 μέχρι τις 10/5/2021. Στον Ιαματικό Τουρισμό, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ καθώς και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο πρόγραμμα του Εκδρομικού Τουρισμού, μπορούν να συμμετάσχουν 12.500 άτομα. Πρόκειται για εκδρομές τεσσάρων ημερών με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Η ισχύς του είναι από τις 6/7/2020 έως τις 10/5/2021. Το κόστος της εκδρομής δεν θα πρέπει να ξεπερνά την αξία των 160€. Μπορούν να συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31/12/2019.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιπλέον, θα υπάρξει και πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 16 ημέρες και αφορά 15.000 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας. Η ισχύς του προγράμματος είναι από τις 6/7/2020 μέχρι τις 4/9/2020. Για την συμμετοχή στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, πρέπει να υποβληθεί αίτηση εδώ. Σε αυτό το πρόγραμμα, δύναται να συμμετάσχουν:

 • Τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31/12/2019, ηλικίας 6 έως 16 ετών
 • Παιδιά από 6 έως 16 ετών που λαμβάνουν σύνταξη ορφανείας ή επίδομα παραπληγίας ή τετραπληγίας από τον ΕΦΚΑ. Η 31η Δεκεμβρίου 2020 θεωρείται η ημερομηνία συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας.
ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

32.500 άτομα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις. Τα δωρεάν εισιτήρια θεάτρου θα ισχύουν από τις 6 Ιουλίου 2020 μέχρι τις 10 Μαΐου 2021. Η επιχείρηση επιδοτείται με 15 ευρώ για κάθε δελτίο για την Κεντρική Σκηνή και με 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή. Σε αυτό το πρόγραμμα, μπορούν να συμμετάσχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ καθώς και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ

Δωρεάν βιβλία δικής τους επιλογής, μπορούν να προμηθευτούν 130.000 δικαιούχοι από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Το πρόγραμμα θα ισχύσει από τις 6 Ιουλίου 2020 μέχρι τις 10 Μαΐου 2021. Δύναται να συμμετάσχουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΕΠ

Τα άτομα που επιθυμούν κάποιο από τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 στα ΚΕΠ. Τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομίσουν είναι τα εξής:

 • Έγγραφο στο οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης,
 • δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Επίσης, οι συνταξιούχοι που πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 του ΟΑΕΔ, ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε για να ωφεληθούν περισσότερα άτομα. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: “Ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, αποτελεί οξυγόνο για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων που μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, ενός προγράμματος με έντονο κοινωνικό πρόσημο.”

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ

Έτσι, υπήρξαν οι εξής αλλαγές:

 • Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για τον Κοινωνικό Τουρισμό, τριπλασιάστηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
 • Οι ωφελούμενοι που θα πάρουν τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού θα είναι 300.000 από 140.000 που ήταν το προηγούμενο χρόνο.
 • Θα επιδοτηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους δικαιούχους, ώστε να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα για διακοπές στα νησιά.
 • Αυξάνεται η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνεται η συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.
 • Η επιδότηση διαμονής στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό, αυξάνεται.
 • Διατηρείται, επίσης, το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.
 • Η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος αυξάνεται από πέντε σε έξι βράδια.
 • Μειώνεται το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών.
 • Καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ και δίνεται διπλή μοριοδότηση.
 ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 θα παραταθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2020. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι:

 • ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας,
 • ασφαλισμένες που έλαβαν το προηγούμενο χρόνο 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,
 • ασφαλισμένοι που έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, το προηγούμενο χρόνο και
 • άνεργοι που έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Επίσης, ξεκίνησε το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων 2020. Η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των βιβλιοπωλείων είναι ο σκοπός του προγράμματος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτηση τους στον ΟΑΕΔ μέχρι την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 23:59. Θα εκδοθούν συνολικά 150.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που το 2019

 • είχαν εργαστεί για 50 ημέρες
 • ή έλαβαν τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
 • ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας
 • ή συμπληρώνουν τέσσερις μήνες συνεχής εγγεγραμμένης ανεργίας. Ωφελούμενοι είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους καθώς και τα παιδιά τους.

Με τα παραπάνω προγράμματα, χιλιάδες ωφελούμενοι θα περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι, στην προσπάθεια τους να ξεχάσουν την περίοδο της “καραντίνας”.

Mαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση