Ομαδική εργασία: Τα οφέλη της και tips βελτίωσης | jobstoday.gr

Ομαδική εργασία: Τα οφέλη της και tips βελτίωσης

Ο κάθε εργαζόμενος σε μία επιχείρηση έχει πλεονεκτήματα, δεξιότητες και ιδέες για νέα project. Όταν αυτά τα ενώσει με κάποιο άλλο συνάδερφο, τότε αυτόματα δημιουργείται κάτι νέο και πιο δυνατό. Η ομαδική εργασία έχει πολλά οφέλη στον εργασιακό χώρο. Εάν θέλεις να τα ανακαλύψεις και να μάθεις μερικά tips ώστε να βελτιώσεις την ομαδικότητα στους υπαλλήλους, συνέχισε το διάβασμα του κειμένου.

 ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ PROJECTS

Η ομαδική εργασία, αρχικά, βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Ο φόρτος εργασίας κατανέμεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, σύμφωνα με τις δεξιότητες που έχει το κάθε μέλος. Έτσι, τα projects ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. Επιπλέον, ένα ομαδικό περιβάλλον είναι περισσότερο υποστηρικτικό. Ο ένας εργαζόμενος καθοδηγείται από τον άλλο, εστιάζουν όλοι περισσότερο στον στόχο και τα έργα τελειώνουν με καλύτερα αποτελέσματα.

 ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η δημιουργικότητα προωθείται περισσότερο, όταν συνεργάζονται ομαδικά οι άνθρωποι. Οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν μέσα από την διαδικασία του brainstorming. Ακόμη, σε μία αποτυχία ενός ατομικού project, ο εργαζόμενος λαμβάνει όλη την ευθύνη αυτής της αποτυχίας. Ωστόσο, όταν το έργο είναι ομαδικό, την ευθύνη της αποτυχίας ή της επιτυχίας αντίστοιχα, την λαμβάνουν όλα τα μέλη της ομάδας. Έτσι, ενθαρρύνονται οι πιο ριψοκίνδυνες ιδέες των εργαζομένων και η λήψη πιθανών κινδύνων.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 Η ομαδικότητα αυξάνει τις γνώσεις στο χώρο εργασίας και βοηθά στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Προκαλεί, ακόμη, περισσότερο ενθουσιασμό για την μάθηση και το μοίρασμα των γνώσεων με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι συχνό φαινόμενο οι συγκρούσεις σε μια ομάδα ανθρώπων. Ωστόσο, όταν προκύψει μια σύγκρουση σε μια ομαδική εργασία, οι υπάλληλοι υποχρεούνται να την επιλύσουν μόνοι για να μη απευθυνθούν σε κάποιον ανώτερο. Με αυτό το τρόπο μαθαίνουν πώς να επιλύουν σωστά κάποια σύγκρουση, κάτι που είναι σημαντικό για την εξέλιξη της καριέρας τους.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η ομαδική εργασία, επιπρόσθετα, προσφέρει το αίσθημα της περηφάνιας και της ικανοποίησης στους εργαζόμενους, μετά την ολοκλήρωση ενός project. Διότι κατά την διάρκεια ενός ομαδικού έργου, αντιμετωπίζουν με επιτυχία διάφορα εμπόδια, δημιουργείται μία καλή συνεργασία μεταξύ τους και νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι με την επιχείρηση. Αυτό ωφελεί και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης γιατί όταν οι εργαζόμενοι συνδέονται συναισθηματικά με τον εργασιακό χώρο είναι ευκολότερο να παραμείνουν στην ίδια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Οι εργασιακές σχέσεις μπορούν να ισχυροποιηθούν περισσότερο μέσα από την ομαδική εργασία και να μετατραπούν σε φιλία. Επίσης, δύναται πιθανότατα να δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό αλλά και να μειώσει το άγχος των εργαζομένων. Τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάποιο ομαδικό project λύνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί μια ομάδα ατόμων μπορεί να προτείνει πολλές πιθανές λύσεις για κάθε πρόβλημα και στην πορεία με την συνεργασία να καταλήξει στην πιο αποτελεσματική.

ΘΕΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΘΕΣΕ ΡΟΛΟΥΣ

Για να ενισχύσεις την ομαδικότητα, φρόντισε αρχικά να γνωρίσεις καλύτερα τα μέλη που θα ενωθούν και θα εργαστούν μαζί. Εξήγησε σε όλους γιατί είναι ωφέλιμη η ομαδική εργασία και ζήτησε τους να συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση της ομάδας. Στην συνέχεια, θέσε κοινούς στόχους, όπως για παράδειγμα, η αύξηση των πωλήσεων, η δημιουργία καλύτερων στρατηγικών marketing κλπ. Μη ξεχάσεις να αναθέσεις στον κάθε εργαζόμενο τον ρόλο που πρέπει να έχει μέσα στην ομάδα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Αποφάσισε τον τρόπο που η ομάδα θα επιτύχει τον στόχο ή τους στόχους και ενημέρωσε τα μέλη. Εάν, λόγου χάρη, πρέπει να ολοκληρωθεί ένα σύνολο πωλήσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προγραμμάτισε εβδομαδιαία meetings. Κράτα ενήμερους τους εργαζόμενους για την πρόοδο τους στην επίτευξη αυτού του στόχου και μόλις επιτευχθεί γιόρτασε μαζί τους. Μπορείς να δώσεις στα μέλη της ομάδας ένα μικρό δώρο ως αναγνώριση της καλής ομαδικής δουλειάς.

 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Επίσης, για να βελτιωθεί το ηθικό των εργαζόμενων, μπορείς να διεξάγεις διάφορες ομαδικές ασκήσεις κατά την διάρκεια του διαλείμματος από την δουλειά. Ένας διαγωνισμός δαχτυλογράφησης ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι μία πολύ καλή ιδέα. Με αυτόν οι εργαζόμενοι θα χαλαρώσουν, θα διασκεδάσουν μαζί και θα ενισχυθεί η ενότητά τους.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Επιπλέον, θυμήσου να ενθαρρύνεις τους εργαζόμενους να κάνουν μαζί κοινά πράγματα, όπως το να τρώνε μαζί μια φορά την εβδομάδα. Αν δουλεύουν με τηλεργασία αυτό το διάστημα, πρότεινε τους να διοργανώνουν συχνά μεταξύ τους, διάφορες διαδικτυακές συναντήσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν διαδικτυακά να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό καραόκε ή απλά να πιούν ένα καφέ και να συζητήσουν χαλαρά.

Συνοψίζοντας, εάν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, οι υπάλληλοι θα εργάζονται αποτελεσματικά σε ομαδικά projects. Θυμήσου όμως να είσαι αρκετά υπομονετικός. Η καλή ομαδικότητα μεταξύ των εργαζομένων χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση