Μήπως έφτασε η στιγμή να πεις όχι στο αφεντικό σου; | jobstoday.gr

Μήπως έφτασε η στιγμή να πεις όχι στο αφεντικό σου;

Θέλεις να κάνεις τα πάντα τέλεια. Να είσαι υπόδειγμα εργαζομένου στην δουλειά. Να καταλάβουν οι ανώτεροι σου πόσο σημαντικός είσαι. Να εκτοξεύσεις στα ύψη την καριέρα σου. Γι αυτό και παλεύεις να συνδυάσεις τις ανάγκες του αφεντικού σου, των συναδέρφων σου, των πάντων.. Μέχρι που εξαντλείσαι εντελώς. Μεγάλο λάθος. Ακόμα και αν μοιάζει δύσκολο, πρέπει να μάθεις να λες “όχι” κάποιες φορές στο αφεντικό σου. Το πότε πρέπει ν΄αρνηθείς να κάνεις κάτι στην δουλειά αλλά και το πώς θα αρνηθείς, θα μάθεις παρακάτω.

ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΑΦΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Αρχικά, πρέπει, να γνωρίζεις τι προσδοκά από σένα το αφεντικό σου. Έτσι, όταν ένα καθήκον μοιάζει ασαφές και δεν συμβάλλει ξεκάθαρα στους στόχους και στις αρμοδιότητες σου, τότε δεν πρέπει να το κάνεις. Επίσης, μπορείς να αρνηθείς να κάνεις μία δουλειά που κάποιος άλλος θα την έκανε καλύτερα από σένα. Μη φερθείς εγωιστικά, αλλά έξυπνα. Θα εξοικονομήσεις χρόνο, εάν αναγνωρίσεις πως δεν είσαι κατάλληλος για την συγκεκριμένη δουλειά.

ΠΕΣ “ΟΧΙ” ΣΤΗΝ ΣΥΧΝΗ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

Το ωράριο στην δουλειά πρέπει να τηρείται από τον εργαζόμενο και από τον εργοδότη. Πες “όχι” στο αφεντικό, αν σου ζητήσει να δουλέψεις, για ακόμα μια φορά, μέχρι αργά. Το να χρειαστεί να δουλέψεις εκτός ωραρίου, κάποιες φορές, είναι σεβαστό. Η υπερβολή, όμως, δεν είναι. Μη φοβηθείς να απαντήσεις αρνητικά, αν αυτό γίνεται πολύ συχνά. Μη ξεχνάς πως έχεις ζωή και έξω από το γραφείο.

ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιπλέον, θα πρέπει ν΄αρνηθείς την απαίτηση του αφεντικού για άμεση ανταπόκριση στα emails του, μετά το τέλος της δουλειάς. Είσαι υποχρεωμένος να είσαι διαθέσιμος μόνο την ώρα την εργασίας. Φεύγοντας από το γραφείο, όμως, σταματάει η δουλειά σου και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτή. Έτσι, δεν έχεις την υποχρέωση να απαντάς σε μηνύματα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Πρέπει να θέσεις όρια που να καθορίζουν πότε τελειώνει η δουλειά σου και πότε αρχίζει η κοινωνική ζωή σου.

ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΣ PROJECTS ΧΩΡΙΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Μη δεχτείς, ακόμα, να κάνεις projects, όταν το χρονικό περιθώριο δεν είναι ρεαλιστικό. Σκέψου αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στην προθεσμία. Μήπως στην προσπάθεια σου  να τρέξεις να προλάβεις την προθεσμία, δεν θα κάνεις ποιοτική δουλειά; Αν φοβάσαι πως δεν θα παραδώσεις μία ποιοτική δουλειά,  είναι προτιμότερο να πεις “όχι” στον ανώτερο σου. Μη ξεχνάς πως διακινδυνεύεται η αξιοπιστία σου.

ΑΡΝΗΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ

Πες “όχι” στο αφεντικό, όταν σου ζητήσει να κάνεις κάτι ανήθικο και αντιδεοντολογικό. Μη δεχτείς κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες σου και την ηθική σου. Σκέψου τη φήμη και την ακεραιότητά σου. Εάν κάνεις κάτι παράνομο, κάποια στιγμή θα αποκαλυφτεί και η αξιοπιστία σου θα πληγεί σφοδρά. Αξίζει λοιπόν να πεις “ναι”;

ΜΗ ΓΡΑΨΕΙΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιπλέον, εάν σου ζητηθεί να συντάξεις μια συστατική επιστολή για κάποιον που δεν πιστεύεις, μη δεχτείς. Δεν χρειάζεται να προωθήσεις κάποιον που δεν είσαι σίγουρος πως το αξίζει. Δεν είναι στις υποχρεώσεις σου.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΜΙΑ EXTRA ΔΟΥΛΕΙΑ

Δεν χρειάζεται, ακόμα να κάνεις extra δουλειά, όταν ήδη έχεις αναλάβει επιπρόσθετη εργασία. Είναι καλό να έχεις πολλά καθήκοντα στο γραφείο, γιατί ο ανώτερός σου δείχνει πως σε εμπιστεύεται και σε θεωρεί ικανό. Όμως, εάν το αφεντικό σου ζητήσει να αναλάβεις ένα ακόμα project και εσύ δεν μπορείς, μη το κάνεις.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Το πώς θα αρνηθείς να κάνεις κάτι, είναι σημαντικό. Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη. Πρέπει να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να μη διστάσεις να πεις “όχι”. Όταν νιώθεις πως δεν μπορείς να αναλάβεις μία νέα υποχρέωση, πες το. Απλά, γρήγορα, ξεκάθαρα και όχι επιθετικά. Πριν μιλήσεις με το αφεντικό, σκέψου γιατί θέλεις να αρνηθείς. Βρες την αιτία και έπειτα βρες τον τρόπο για να το εκφράσεις.

ΕΞΗΓΗΣΕ ΕΥΓΕΝΙΚΑ

Όταν δεν μπορείς να αναλάβεις ένα νέο project, εξήγησε ευγενικά στο αφεντικό ότι ο φόρτος εργασίας σου είναι ήδη πολύ μεγάλος. Πες του πως προτιμάς να επικεντρωθείς περισσότερο στο έργο που έχεις ήδη αναλάβει. Επίσης, εξήγησε του πως η απόδοσή σου θα μειωθεί, αν κάνεις και άλλο project.

ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ακόμα, μπορείς να προτείνεις στο αφεντικό κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να του ζητήσεις ν΄αναθέσει το project σε κάποιο άλλο συνάδερφο, λέγοντας: “Είμαι σίγουρος πως ο Χ. μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το project γιατί είναι ικανός. Μπορείτε να του το ζητήσετε…”. Ή μπορείς να ζητήσεις να πάρει παράταση η προθεσμία του project, έτσι ώστε να έχεις περισσότερες μέρες ν΄ασχοληθείς με αυτό.

Μη ξεχνάς πως το να λες συνεχώς “ναι” χάνεται η ποιότητα της δουλειάς σου. Μη την θυσιάσεις, στην προσπάθεια σου να ευχαριστείς διαρκώς το αφεντικό.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση