Πόσο καλά τα πήγες στη συνέντευξη εργασίας; | jobstoday.gr

Πόσο καλά τα πήγες στη συνέντευξη εργασίας;

Ήμουν αρκετά καλός; Θα προσληφθώ;” αναρωτιέσαι καθώς απομακρύνεσαι από το χώρο που είχες την συνέντευξη εργασίας, ιδρωμένος από το υπερβολικό άγχος. Όλοι μας, παρόμοιες σκέψεις έχουμε κάνει μετά το τέλος μιας συνέντευξης εργασίας. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές ενδείξεις που μαρτυρούν την επιτυχία ή την αποτυχία μιας συνέντευξης εργασίας. Αυτές οι ενδείξεις παρουσιάζονται στο κείμενο που ακολουθεί.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

Αρχικά, η πρώτη ένδειξη μπορεί να εντοπιστεί στην διάρκεια της συνέντευξης. Εάν διήρκεσε περισσότερο από το προβλεπόμενο, είναι θετικό στοιχείο. Οι συνεντεύξεις έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και υπάρχουν πολλές προγραμματισμένες συνεντεύξεις μέσα στην ημέρα. Συνήθως οι συνεντεύξεις διαρκούν 20-25 λεπτά. Εάν διήρκεσε λιγότερο ή διακόπηκε απότομα και ξαφνικά, είναι ένα σημάδι πως δεν πήγε τόσο καλά η συνέντευξη εργασίας.

ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ Η ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Έπειτα, θυμήσου πώς ήταν η συζήτηση με τον υπεύθυνο. Μήπως ο υπεύθυνος χαμογελούσε αρκετά και ήταν ενθουσιασμένος; Εάν απάντησες καταφατικά, τότε είναι σημάδι πως όλα πήγαν καλά. Αναρωτήσου τώρα μήπως η συζήτηση έγινε περισσότερο φιλική. Η συνέντευξη πήγε καλά, εάν η συζήτηση έρεε ομαλά και αν εσύ ένιωσες όμορφα κατά την διάρκεια της. Είναι επίσης ένα σημάδι πως θα ταίριαζες απόλυτα σε αυτό το χώρο εργασίας.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ

Μία συνέντευξη πήγε καλά, εάν κατά τη διάρκεια της, γνώρισες και άλλα άτομα από την εταιρεία, χωρίς να είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος είναι σχεδόν βέβαιος πως θα προσληφθείς. Έτσι φρόντισε ο ίδιος να σε γνωρίσει στους μελλοντικούς συναδέρφους σου.

ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ

Όταν ο υπεύθυνος της συνέντευξης, μοιραστεί μαζί σου πολλές πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και την προσφερόμενη θέση εργασίας, σημαίνει πως η συνέντευξη ήταν πολύ καλή. Επίσης, εάν σου ζητήσει συστάσεις από πρώην εργοδότες ή συναδέρφους, σημαίνει πως θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Μία ακόμα εμφανής ένδειξη πως η συνέντευξη πήγε καλά, είναι ο προγραμματισμός μιας δεύτερης συνέντευξης. Εάν ο υπεύθυνος σου ζητήσει να ξαναπάς για να γνωρίσεις περισσότερους υπεύθυνους ή για να μιλήσετε ξανά μετά από μερικές μέρες, τότε να είσαι αισιόδοξος για την πρόσληψη σου. Σε μία τηλεφωνική συνέντευξη, πιθανότατα θα σου πουν: “Θα θέλαμε να έρθετε από εδώ για να γνωριστούμε και από κοντά”.

ΣΕ ΡΩΤΑ ΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ

Ένα πολύ δυνατό σημάδι που φανερώνει πως η συνέντευξη είχε επιτυχία, είναι όταν σε ρωτήσει ο υπεύθυνος πότε είσαι διαθέσιμος να ξεκινήσεις την εργασία. Μία τέτοια ερώτηση δείχνει ότι ο εργοδότης σκέφτεται να σου προσφέρει τη δουλειά. Καλό σημάδι, επιπλέον, είναι όταν ο υπεύθυνος σε παροτρύνει να κρατήσεις επαφή, δίνοντας σου την επαγγελματική του κάρτα. Η φράση: “επικοινωνήστε μαζί μου, εάν έχετε οποιαδήποτε απορία”, πιθανότατα σημαίνει πως βρίσκεσαι κοντά σε μία δεύτερη συνέντευξη.

ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟ “ΑΝ” ΝΑ ΓΙΝΕΙ “ΟΤΑΝ”

Όταν το “αν” γίνει “όταν”, τότε μπορεί να χαρείς για την επιτυχία της συνέντευξης. Πολλοί υπεύθυνοι στις συνεντεύξεις εργασίας, χρησιμοποιούν γενικότητες. Για παράδειγμα, “τι θα συνέβαινε εάν έπρεπε να τελειώσεις ένα δύσκολο project και…;” ή “αν σε προσλαμβάναμε…”. Εκφράσεις όπως “όταν αναλάβεις αυτό το project” ή “όταν συνεργαστείς με τον Χ θα καταλάβεις” είναι ενδείξεις πως σκέφτονται να σε προσλάβουν.

ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ

Εάν ο υπεύθυνος δεν ενδιαφερόταν πολύ για σένα κατά την διάρκεια της συνέντευξης, τότε είναι ένα σημάδι πως δεν θα προσληφθείς στην συγκεκριμένη εργασία, όπως ήλπιζες. Η συνέντευξη απέτυχε, επίσης, εάν ο υπεύθυνος φαινόταν ανήσυχος σχετικά με την εργασιακή εμπειρία σου. Ή αν κοιτούσε συνέχεια το βιογραφικό σου και σου έκανε διαρκώς τις ίδιες ερωτήσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μόλις επιστρέψεις στο σπίτι από την συνέντευξη εργασίας, είναι χρήσιμο να κάνεις τα ακόλουθα:

  • Σκέψου τα θετικά και τα αρνητικά της προσφερόμενης θέσης και κατέγραψε τα. Σκέψου επίσης, πως ήταν ο χώρος της εργασίας και φαντάσου πώς θα ήταν να εργάζεσαι εκεί. Όταν σκεφτείς αυτά, θα είσαι σε θέση να απαντήσεις θετικά ή αρνητικά αν θέλουν να σε προσλάβουν.
  • Σημείωσε τις ημερομηνίες όλων των συνεντεύξεων σου. Με αυτό το τρόπο, θα γνωρίζεις πότε περίπου θα σου απαντήσουν. Επίσης, θα γνωρίζεις πότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις εσύ για  να ρωτήσεις αν υπάρχουν νέα για την πρόσληψη.
  • Στείλε ένα ευχαριστήριο email στο υπεύθυνο της συνέντευξης.
  • Κάνε και άλλες αιτήσεις για δουλειά. Μη βασιστείς μόνο σε μία συνέντευξη για εύρεση εργασίας.

Όποιο σημάδι και αν παρατήρησες από τα παραπάνω, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, παρέμεινε ψύχραιμος. Εάν η συγκεκριμένη συνέντευξη απέτυχε, μη απελπιστείς. Ίσως δεν ήταν η ιδανική εργασία για σένα. Συνέχισε την προσπάθεια και σύντομα θα βρεις την δουλειά που σου ταιριάζει.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση