Lockdown 2: Τι Παραμένει Ανοιχτό - Μέτρα Στήριξης | jobstoday.gr

Lockdown 2: Τι Παραμένει Ανοιχτό – Μέτρα Στήριξης

Δεύτερο lockdown στην χώρα μας για την μείωση της διασποράς του covid-19, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οκτώ μήνες μετά από το πρώτο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε: “Από το πρωί του Σαββάτου (7/11) στις 6:00 θα ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου“.

ΚΩΔΙΚΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Το lockdown του Νοεμβρίου θα διαφέρει σε μερικά σημεία από το προηγούμενο. Πιο συγκεκριμένα, οι μετακινήσεις από το Σάββατο θα γίνονται μετά από αποστολή sms στο αριθμό 13033. Όπως και τον Μάρτιο, όσοι θέλουν να πάνε σε φαρμακείο ή να επισκεφτούν γιατρό, θα γράφουν στο sms τον αριθμό 1, την διεύθυνση κατοικίας και το ονοματεπώνυμό τους. Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, ο αριθμός 3 σε τράπεζα, εάν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική συναλλαγή, ο αριθμός 4 για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή για να συνοδέψουν οι ενήλικες τα παιδιά στο σχολείο. Επίσης, ο αριθμός 5 χρησιμοποιείται για τα άτομα που θέλουν να μεταβούν σε τελετή κηδείας και ο αριθμός 6 είναι για σωματική άσκηση ή για βόλτα του κατοικίδιου ζώου. Οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς την εργασία τους θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τον εργοδότη τους, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ.

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ

Επιπλέον, στο δεύτερο lockdown θα παραμείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ολοήμερα σχολεία. Εξακολουθούν να γίνονται οι εγγραφές στα ολοήμερα σχολεία. Με αυτό το τρόπο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες, δεν θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές. Θα παραμείνουν ανοιχτά και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Όμως, θα αναστείλουν την λειτουργία τους τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. Κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την διάρκεια του lockdown τα φροντιστήρια, οι δομές μελέτης, τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα ΙΕΚ, τα Κολλέγια, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οι μαθητές θα παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα. Δια ζώσης, θα επιτρέπονται μόνο οι κλινικές ασκήσεις και τα εργαστήρια του τελευταίου έτους των προπτυχιακών φοιτητών.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ

Ακόμη, κατά την διάρκεια της “καραντίνας” θα λειτουργούν κανονικά τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ. Τα καταστήματα οπτικών και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας θα λειτουργούν μόνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους καταστηματάρχες. Τα eshop με παράδοση κατ΄ οίκον θα λειτουργούν κανονικά, όπως και τα φαρμακεία, τα καθαριστήρια, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και τα pet shops. Ο κλάδος εστίασης θα κλείσει, όμως θα λειτουργεί η υπηρεσία take away και το delivery. Τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, κατ εξαίρεση, θα λειτουργήσουν κανονικά το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και θα αναστείλουν την λειτουργία τους από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.  Οι λαϊκές αγορές, επίσης, θα λειτουργήσουν, με την συμμετοχή το 50% των δραστηριοποιούμενων και η απόσταση μεταξύ των πάγκων θα είναι πέντε μέτρα.

ΑΘΛΗΣΗ, ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους και σε εγκαταστάσεις μέχρι τρία άτομα. Επίσης θα συνεχιστεί κανονικά το πρωτάθλημα της Super League και της Basket League, όπως και οι ευρωπαϊκή αγώνες στο Champions League, στο Europa League, στη EuroLeague και στο Basketball Champions League.

ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

Κατά την διάρκεια της “καραντίνας” θα αναστείλουν την λειτουργία τους τα γυμναστήρια, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες, οι εμποροπανήγυρεις, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ. Δεν θα λειτουργούν οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και δεν θα γίνονται τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά γυρίσματα. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Επιπρόσθετα, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδότοποι, τα πάρκα ψυχαγωγίας, οι παιδικές χαρές και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ανασταλεί το επισκεπτήριο. Στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός για κάθε ασθενή, ενώ θα απαγορευτούν τα συνέδρια και οι δημόσιες συναθροίσεις. Στις εκκλησίες θα γίνονται λειτουργίες χωρίς όμως να βρίσκονται οι πιστοί. Εξαιρούνται οι τελετές κηδείας όπου θα παρίστανται μέχρι εννιά άτομα.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ

Ακόμα, δεν θα λειτουργούν τις μέρες της καραντίνας:

 • καταστήματα εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών
 • καταστήματα εμπορίου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,
 • καταστήματα εξοπλισμού ήχου και εικόνας,
 • καταστήματα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών,
 • καταστήματα πώλησης χαλιών, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών
 • βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών ειδών
 • καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού ή παιχνιδιών
 • καταστήματα ένδυσης και υποδημάτων
 • καταστήματα καλλυντικών, λουλουδιών, φυτών
 • κοσμηματοπωλεία,
 • καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών,
 • εμπόριο διάφορων ειδών σε υπαίθριους πάγκους,
 • υπηρεσίες catering,
 • καταστήματα ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ή ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων,
 • υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας,
 • υπηρεσίες τατουάζ και piercing.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Μετά την ανακοίνωση του lockdown, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα μέτρα για να στηριχθούν οικονομικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Έτσι, οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 800 € και θα καλυφτούν όλες οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων για φορολογικές οφειλές τον Νοέμβριο.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ανασταλεί η καταβολή του Φ.Π.Α. μέχρι τις 30/4/2021. Θα αποπληρωθεί με μηδενικό επιτόκιο σε 12 δόσεις ή με επιτόκιο 2,5% σε 24 δόσεις. Επίσης, αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων για φορολογικές οφειλές για τον Νοέμβριο. Για την τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή, θα συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξάρτητα από την πτώση του τζίρου τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, ακόμη, δικαιούνται οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα επαγγελματικά τους ακίνητα, για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Όμως, για τον Νοέμβριο, το 1/2 της ζημίας των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα, δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και θα δίνεται άμεσα στους δικαιούχους.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Στους μακροχρόνια μη επιδοτούμενους άνεργους θα δοθεί χρηματικό επίδομα ύψους 400€, όπως συνέβη τον Απρίλιο. Επίσης, θα επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ή θα λήξουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες, θα είναι δύσκολες για όλους. Όμως, με αισιοδοξία, ατομική ευθύνη και προσοχή, θα περάσει σύντομα το διάστημα του lockdown. Ας μη ξεχνάμε πως πάντα μέσα από την “συννεφιά”, υπάρχει μια “ηλιαχτίδα”.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση