Κατώτατος μισθός: Τι θα ισχύσει από 1/1/2022 | jobstoday.gr

Κατώτατος μισθός: Τι θα ισχύσει από 1/1/2022

Ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2022, κατά 2%, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την εξέταση των προτάσεων που διατυπώθηκαν στο συμβούλιο, των αντοχών της οικονομίας, των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων καθώς και της διεθνούς συγκυρίας.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε πως το μέλημα της κυβέρνησης είναι από την μία να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και από την άλλη, να μη θέσει σε κίνδυνο ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τις θέσεις εργασίας.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Ο κ, Χατζηδάκης, συνέχισε λέγοντας πως η συνετή αύξηση σε ποσοστό 2% δεν θα εμποδίσει την ανοδική τροχιά της οικονομίας και θα διατηρήσει το κατώτατο μισθό στο μέσο επίπεδο του πίνακα των χωρών της Ε.Ε. Παραδέχτηκε, επίσης, πως γνωρίζει πως η συγκεκριμένη αύξηση δεν θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, μέχρι να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στις επιχειρήσεις, είναι αναγκαίος ο δρόμος της σύνεσης.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εάν υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα δυσκόλευε περισσότερο τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτό θα συνέβαινε γιατί:

  • θα κινδύνευαν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικώς από την πανδημία,
  • θα ήταν ορατός ο κίνδυνος των απολύσεων των εργαζομένων ή οι εργοδότες θα στρεφόντουσαν στην αδήλωτη εργασία και
  • θα επιδεινώνονταν περισσότερο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.
 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους από την 1η Φεβρουαρίου του 2019 έως και σήμερα είναι 650 ευρώ. Το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες αντιστοιχεί στα 29,04 ευρώ. Στην χώρα μας καταβάλλονται συνολικά δέκα τέσσερις μισθοί. Συνεπώς, ο μηνιαίος μισθός που ισχύει τώρα είναι 758 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ένας εργαζόμενος προσαυξάνονται έως και 30%.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι που έχουν ως τρία χρόνια εργασιακή προϋπηρεσία, σε έξι μήνες από σήμερα (την 1/1/2022) θα λαμβάνουν 663€ κάθε μήνα. Οι υπάλληλοι που έχουν από 3 μέχρι 6 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα λαμβάνουν 715 μηνιαίο μισθό και σύντομα θα παίρνουν 729,30€. Οι εργαζόμενοι που έχουν προϋπηρεσία πάνω από εννιά χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα λαμβάνουν 861,90€ μηνιαίως, σε αντίθεση με σήμερα που ο μισθός είναι 845€.

 ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ

Από την 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός μαζί με το επίδομα γάμου για έναν υπάλληλο που έχει έως τρία χρόνια προϋπηρεσία θα είναι 729,30€. Αν ο υπάλληλος δικαιούται επίδομα γάμου και έχει περισσότερα από 9 χρόνια προϋπηρεσία θα λαμβάνει 928€ μηνιαίως. Οι εργατοτεχνίτες με ελάχιστη προϋπηρεσία (0-3 χρόνια) θα λαμβάνουν 29,62€ την ημέρα ενώ εάν έχουν προϋπηρεσία περισσότερα από 18 χρόνια, θα παίρνουν 38,51€. Το κατώτατο ημερομίσθιο, για έναν εργατοτεχνίτη που έχει μικρή προϋπηρεσία (έως τρία χρόνια) και δικαιούται επίδομα γάμου θα παίρνει ημερησίως 32,58€.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 18 από τα 21 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο Ιανουαρίου 2020 – Μάρτιου 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση του μισθού ξεπέρασε το 2% μόνο σε εννιά χώρες. Οι χώρες που αύξησαν σημαντικά τον κατώτατο μισθό είχαν μεγάλη ανάπτυξη πριν την πανδημία και δεν επηρεάστηκαν πολύ από αυτή. Ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία και στην Εσθονία δεν άλλαξε το 2020.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ δήλωσε πως η απόφαση για τον κατώτατο μισθό είναι η χρυσή τομή για την κοινωνική συνοχή. Γιατί προσφέρει «μικρές ανάσες» στους εργαζόμενους και στο σύνολο οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται λίγο. Παρομοίως, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. επικρότησε την αύξηση και ανέφερε πως με αυτή δεν κινδυνεύει η υφιστάμενη απασχόληση, δεν προβληματίζονται οι επιχειρήσεις και δεν περιορίζονται οι νέες θέσεις εργασίας.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ μετά την απόφαση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2% ανέφερε πως δεν θα ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, δεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και θα συνεχιστεί η ανασφάλεια που υπάρχει στον εργασιακό χώρο και το 2022. Επιπλέον, πρότεινε ξανά ως κατώτατο μισθό τα 751€ και να προσαρμοστεί στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης.

 ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αρμόδια τομεάρχης του ΣΎΡΙΖΑ, στο άκουσμα αυτής της απόφασης, δήλωσε «είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων!»  “Αύξηση-παρωδία” χαρακτήρισε το ΚΚΕ, την αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση.

Τέλος, το «Κίνημα Αλλαγής» δήλωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί εμπαιγμό των εργαζομένων. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου χαρακτήρισε «προσβλητική» την εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση