Ευελιξία ζητούν οι εργαζόμενοι μετά την πανδημία | jobstoday.gr

Ευελιξία ζητούν οι εργαζόμενοι μετά την πανδημία

Ευελιξία στον χώρο εργασίας μα και στο ωράριό τους, μετά το τέλος της πανδημίας, επιθυμούν οι εννιά στους δέκα υπαλλήλους που ερωτήθηκαν στην έρευνα «Work Reinagined Employee Survey» που διοργανώθηκε παγκοσμίως από την ΕΥ. Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 16000 εργαζόμενοι από 16 διαφορετικές χώρες και καταγράφηκαν οι προτιμήσεις τους και οι απόψεις τους για την εργασία την περίοδο της πανδημίας.

ΤΟ 54% ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 54% των ερωτηθέντων εργαζομένων θα προτιμούσε να έχει ευελιξία ως προς το χρόνο που θα εργάζονται ενώ το 40% των ερωτηθέντων θα επέλεγε ευελιξία στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι όταν τελειώσει η πανδημία, θα επέλεγαν να εργαστούν εξ αποστάσεως από δύο μέχρι τρεις ημέρες.

ΜΟΝΟ ΤΟ 22% ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Επιπλέον, το 22% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα επιθυμούσε να εργαστεί από το γραφείο με πλήρη απασχόληση. Αντίθετα, σε μεγαλύτερο ποσοστό (33%) οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ήθελαν η εργασιακή εβδομάδα να ολοκληρώνεται πιο σύντομα. Όσο αφορά την παραγωγικότητά τους στην εργασία, το 67% των εργαζομένων θεωρεί πως αυτή μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, ανεξαρτήτως από τον χώρο από όπου δουλεύουν.

ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ MILLENIALS

Οι απόψεις για την τωρινή θέση εργασίας που κατέχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της ΕΥ, ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία τους. Οι millennials, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους για ευελιξία στην εργασία είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από την δουλειά τους, σε αντίθεση με τους baby boomers. Οι δεύτεροι είναι περισσότερο πιθανόν να παραμείνουν στις ίδιες θέσεις εργασίας που κατέχουν.

 TO 76% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΙΩΘΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Αν και προθυμοποιούνται να αλλάξουν εργασία, για να εξασφαλίσουν περισσότερη ευελιξία, όταν ερωτήθηκαν εάν είναι ικανοποιημένοι με την δουλειά τους, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά και το 93% δήλωσε πως σκοπεύει να παραμείνει για το επόμενο έτος. Ακόμη, το 48% ανέφερε πως η οργανωτική κουλτούρα της εταιρείας έχει βελτιωθεί την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα το 31% των συμμετεχόντων θεωρεί πως επιδεινώθηκε.

 ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Επίσης, το 64% των εργαζομένων θέλει να υπάρξει πιο εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός στο εργασιακό χώρο. Το 48% δήλωσε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την εργασία που γίνεται εξ αποστάσεως. Το 47% των ερωτηθέντων θα ήθελε να λάβει μία χρηματική αμοιβή για τα έξοδα του διαδικτύου που πληρώνει.

Κ. ΚΑΣΕΛΑΚΗ: «ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Τα αποτελέσματα αυτής της παγκόσμιας έρευνας σχολίασε η κ. Ευτυχία Κασελάκη που είναι εταίρος της ΕΥ Ελλάδος, αναφέροντας πως το αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία θα παραμείνει και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξετάσουν και να εισάγουν αλλαγές στην οργανωτική κουλτούρα και στις τεχνολογικές υποδομές για να ενισχύσουν την εμπειρία της ψηφιακής και της υβριδικής εργασίας για τους εργαζομένους.

 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΕΛΙΚΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα οφέλη ενός ευέλικτου μοντέλου εργασίας είναι αρκετά τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Οι υπάλληλοι νιώθουν περισσότερο ευχαριστημένοι και αποδίδουν καλύτερα στα projects που τους αναθέτει ο εργοδότης τους. Με το ευέλικτο πρόγραμμα, μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους, τις ώρες που νιώθουν εκείνοι περισσότερο παραγωγικοί.
  • Εξοικονόμηση χρόνου: Όταν θα εργάζονται από το σπίτι, δεν θα σπαταλούν χρόνο για την μετακίνησή τους, ούτε θα υποφέρουν κολλημένοι για ώρα στο δρόμο εξαιτίας της κίνησης. Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου, θα τους βοηθήσει να οργανωθούν νωρίτερα στην δουλειά και να επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτή.
  • Μειώνεται το άγχος των εργαζομένων: Η μείωση του άγχους, βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις στο χώρο της εργασίας και βοηθά τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες τους και να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.
  • Μειώνει το κόστος μιας επιχείρησης: Με το ευέλικτο μοντέλο εργασίας, θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι παρόντες στο γραφείο. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση θα έχει λιγότερα έξοδα συντήρησης. Επίσης, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μικρότερο χώρο με μικρότερο ενοίκιο.

Ολοκληρώνοντας, η έρευνα «Work Reinagined Employee Survey» έλεγξε και τις απόψεις των συμμετεχόντων για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Το 61% των εργαζομένων επιθυμεί η εταιρεία να θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό για αυτούς που θα εργάζονται στο γραφείο.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση