ΕΣΠΑ: Πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενης μητέρας | jobstoday.gr

ΕΣΠΑ: Πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενης μητέρας

Μία εργαζόμενη μητέρα πολύ συχνά δυσκολεύεται να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική της ζωή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καριέρα της. Ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται «Νταντάδες της Γειτονιάς» δημιουργήθηκε για να στηρίξει όλες τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το δεύτερο μήνα του 2022.

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βρεφοκόμοι και νηπιαγωγοί θα φυλάσσουν παιδιά εργαζομένων γονέων από  έξι μηνών μέχρι δυόμιση ετών. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα ενισχύονται οικονομικά σε μηνιαία συχνότητα. Με το επιδοτούμενο ποσό που πιθανότατα θα είναι ύψους 200-250 ευρώ, οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν μέσω μίας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα, το άτομο που θα φυλάει το παιδί τους.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το παιδί θα φυλάσσεται ή μέσα στο σπίτι του ή στο σπίτι του φροντιστή του, ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε οικογένειας ξεχωριστά. Οι στόχοι της κυβέρνησης με αυτό το πρόγραμμα είναι δύο:

 • Να υποστηρίξει και να διευκολύνει τις μητέρες και τους κηδεμόνες παιδιών να επανενταχθούν πλήρως στην αγορά εργασίας και να συνεχίσουν την επαγγελματική καριέρα τους αλλά και
 • Μετά την ενθάρρυνση άνεργων ατόμων να εργασθούν ως φροντιστές να μειωθεί η αδήλωτη εργασία.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» θα διαρκέσει συνολικά τρία έτη και πιθανότατα το ετήσιο κόστος του θα είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση των «Νταντάδων» θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Μητρώο Επιμελητών». Εκεί θα εγγραφούν οι εργαζόμενοι που θα έχουν συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες. Στη συνέχεια, μία εργαζόμενη μητέρα που επιθυμεί να βρει ένα άτομο για την φύλαξη του παιδιού της, θα υποβάλλει αίτηση, και θα διαλέξει το κατάλληλο επιμελητή για εκείνη.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ»

Για να εγγραφεί κάποιος στο «Μητρώο Επιμελητών» είναι απαραίτητο να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • Να είναι άνω των 18 χρόνων,
 • Να είναι Έλληνας πολίτης ή να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα και να έχει δικαίωμα εργασίας,
 • Να έχει πτυχίο βοηθού βρεφονηπιοκόμου ή πτυχίο ΤΕΙ βρεφοκομίας, προσχολικής αγωγής,
 • Να γνωρίζει να προσφέρει Α’ Βοήθειες σε παιδιά,
 • Να έχει καλή ψυχική και σωματική υγεία και να μη νοσεί από χρόνιες μεταδοτικές νόσους,
 • Δεν έχει χάσει το δικαίωμα άσκησης της γονικής μέριμνας, εάν είναι γονέας και
 • Να μπορεί να κατανοήσει και να μιλήσει ελληνικά.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ»

Προτού οι συμμετέχοντες εργαστούν στην φύλαξη των παιδιών, θα πραγματοποιήσουν  σεμινάρια και θα λάβουν πιστοποίηση. Στο πρόγραμμα, δύναται να συμμετάσχουν και άτομα που δεν έχουν σπουδές βρεφοκομίας, αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα σεμινάρια. Η διαδικασία πιστοποίησης είναι διαφορετική για τους πτυχιούχους νηπιαγωγούς, βρεφοκόμους και διαφορετική γι αυτούς που δεν έχουν πτυχίο παιδαγωγικού τομέα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ

Στο πρόγραμμα, μπορούν να γίνουν φροντιστές και άντρες, εφόσον ενταχθούν στην πλατφόρμα του «Μητρώου Επιμελητών». Επιπλέον, δεν θα υπάρξει κάποιο όριο ηλικίας για τους συμμετέχοντες. Και οι δικαιούχοι του επιδοτούμενου ποσού, χρειάζεται να τηρούν ορισμένα κριτήρια. Έτσι, επιδότηση δικαιούται:

 • Μία ανάδοχη, θετή ή φυσική μητέρα βρέφους ή νηπίου εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα ή στον ιδιωτικό. Ή είναι αυτοαπασχολούμενη.
 • Ένας εργαζόμενος θετός, ανάδοχος, φυσικός πατέρας που έχει την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου (6 μηνών – 2,5 ετών)
 • Μία εργαζόμενη γυναίκα στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα που έχει αποκλειστικά την επιμέλεια νηπίου (έως 2,5 ετών) ή βρέφους (από 6 μηνών) μετά από δικαστική απόφαση,
 • Μία άνεργη εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ φυσική μητέρα ή ανάδοχη ή θετή.

Ολοκληρώνοντας, εκτός από το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αναμένεται να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης για τα βρέφη μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις 100% από το κράτος για να κατασκευάσουν ένα χώρο φύλαξης παιδιών εργαζομένων. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι τρία έτη.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση