Αναβλητικότητα στην εργασία: Αιτίες & αντιμετώπιση | jobstoday.gr

Αναβλητικότητα στην εργασία: Αιτίες & αντιμετώπιση

«Θα τελειώσω σε λίγο το project. Έχω χρόνο…» Λες συχνά αυτή την φράση μα καταλήγεις να μη ολοκληρώνεις εγκαίρως το project που σου ανέθεσε ο προϊστάμενος; Η αναβλητικότητα στην εργασία ορίζεται ως η συστηματική αποφυγή της πραγματοποίησης των επαγγελματικών καθηκόντων. Γνώρισε παρακάτω τις αιτίες και τις συνέπειες της εργασιακής αναβλητικότητας αλλά και μερικά tips για να την αντιμετωπίσεις καλύτερα.

ΑΝΟΥΣΙΟ PROJECT

Οι αιτίες εμφάνισης της εργασιακής αναβλητικότητας είναι πολλές και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένας εργαζόμενος μπορεί να αναβάλλει να ολοκληρώσει ένα project στην δουλειά γιατί είναι βαρετό, κουραστικό και αδιάφορο. Σκέψου όλα τα projects που σου έχει αναθέσει το αφεντικό όλα τα χρόνια που εργάζεσαι στην συγκεκριμένη θέση εργασίας. Κάποια από αυτά, τα ετοίμασες γρήγορα, ήσουν διατεθειμένος, αν χρειαστεί, να εργαστείς και πέραν του ωραρίου σου, για να τα τελειώσεις. Ένα, όμως, κουράστηκες περισσότερο, δεν ήθελες να το κάνεις, σωστά;  Ήσουν αναβλητικός και τέλειωσες στην εκπνοή της προθεσμίας, γιατί δεν σε ενδιέφερε καθόλου το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Η τελειομανία ενός ανθρώπου, είναι άλλη μια αιτία της αναβλητικότητας. Εάν είσαι τελειομανής, δεν θα θέλεις να τελειώσεις ό,τι σου ανατέθηκε μέχρι την στιγμή που αποφασίσεις πως είναι τέλειο. Με αυτό το τρόπο όμως, διαρκώς αναβάλεις να παραδώσεις το project. Ο φόβος για την αξιολόγηση της εργασίας και κυρίως για την αρνητική αξιολόγηση μπορεί να σε οδηγήσει σε αναβλητικότητα.

Ο ΜΗ ΣΑΦΗΣ ΣΤΟΧΟΣ, ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Άλλες φορές για την αναβλητικότητα ολοκλήρωσης ενός project στην δουλειά, μπορεί να μη ευθύνεται ο εργαζόμενος αλλά ο εργοδότης. Αυτό συμβαίνει, γιατί δύναται ο εργοδότης με την ανάθεση του project να μη σου εξηγήσει ορθά τι περιμένει από σένα και από την ολοκλήρωση του project. Ο ασαφής στόχος, αναπόφευκτα, θα σε καθυστερήσει να υλοποιήσεις αυτό που σου ζητήθηκε.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΡΙΣΚΟΥ & ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΣΕ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟ

Είναι δυνατόν, να γίνεις αναβλητικός, αν φοβάσαι το ρίσκο και προσπαθείς συνέχεια να το αποφύγεις. Ή είσαι νέος στην συγκεκριμένη δουλειά και φοβάσαι την αποτυχία. Επιπλέον, εάν σου λείπει η εργασιακή εμπειρία ή δεν έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες, θα αναβάλεις να υλοποιήσεις ένα project που σε δυσκολεύει. Μα και η έλλειψη κινήτρου, μπορεί να είναι ένας λόγος που θα σε καθυστερήσει να το πραγματοποιήσεις.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αναβλητικότητα έχει επιπτώσεις στο εργασιακό χώρο αλλά και στην ψυχική υγεία του ατόμου. Εάν είσαι συνέχεια αναβλητικός ως εργαζόμενος, η παραγωγικότητα σου θα είναι μειωμένη. Συνεπώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του μισθού σου. Επίσης, ένας μη παραγωγικός εργαζόμενος, έχει περισσότερες πιθανότητες να απολυθεί από την δουλειά του.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η εργασιακή αναβλητικότητα επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέρφων, καθώς δημιουργούνται διάφορες προστριβές. Όσο αφορά τα θέματα της υγείας, τα αναβλητικά άτομα υποφέρουν από έντονο στρες, ενοχές και εκνευρισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να εκδηλώσουν και κατάθλιψη.

TIPS ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μερικά tips θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις επιτυχώς την αναβλητικότητα που έχεις και δεν θα σε επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Παραδέξου πως έχεις αναβάλει να κάνεις κάτι: Γράψε σε ένα κομμάτι χαρτί τον τίτλο της εργασίας που έχεις αναβάλει. Λόγου χάρη, «ενημέρωση των πελατών της εταιρείας για την αύξηση του Φ.Π.Α και των τιμών των προϊόντων».
  • Αναρωτήσου γιατί είσαι αναβλητικός με το project και προσπάθησε να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου.
  • Φτιάξε ένα πρόγραμμα εργασίας. Ένα μεγάλο project, χώρισε το σε μικρότερα μέρη. Μόλις ολοκληρώνεις ένα μέρος του project, κάνε ένα διάλειμμα.
  • Δεσμεύσου για την ολοκλήρωση του project. Για να δεσμευτείς πως θα ολοκληρώσεις το project την Χ μέρα πριν το τέλος της προθεσμίας, ανάφερε το σε ένα συνάδερφο που εμπιστεύεσαι. Έτσι, θα έχεις ένα επιπλέον κίνητρο για να τελειώσεις εγκαίρως.
  • Αντάμειψε τον εαυτό σου. Μόλις ολοκληρώσεις τον στόχο που έθεσε, θυμήσου να ανταμειφθείς γι’ αυτό. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι μία βόλτα στο πάρκο, μία συνάντηση με φίλους για ποτό, μετά το τέλος της δουλειάς κλπ.

Τέλος, για να αποφύγεις την αναβλητικότητα την ώρα που εργάζεσαι πάνω στο project, χρησιμοποίησε διάφορα applications στο κινητό, όπως είναι το «focus to do» κ.α. που βοηθούν στο να μη αποσπάται η προσοχή σου. Αν σε ενοχλεί ο θόρυβος του γραφείου, χρησιμοποίησε ακουστικά για να τον αποφύγεις.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση