Εργασία στο εξωτερικό: Τι να προσέξετε | jobstoday.gr

Εργασία στο εξωτερικό: Τι να προσέξετε

Με την ανεργία να αυξάνεται και τα εισοδήματα να μειώνονται, πολλοί Έλληνες αποφασίζουν να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη χώρα. Μερικές χρήσιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Πριν το Ταξίδι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει  να κάνει κάποιος είναι να αποφασίσει την χώρα όπου θα μείνει και θα εργαστεί και να βρει περισσότερες πληροφορίες για αυτήν.

Έπειτα θα πρέπει να αναζητήσει εργασία πριν να φύγει από την Ελλάδα. Σε αυτό θα τον βοηθήσουν τα διάφορα sites που αναρτούν αγγελίες. Όσο ψάχνει για δουλειά, πρέπει να φτιάξει το προφίλ του σε σελίδες όπως το Linkedin, Glassdoor, Indeed, Reed.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να  βρει φίλους, γνωστούς, συγγενείς που μένουν στην χώρα όπου θα μετακομίσει, καθώς θα τον βοηθήσουν πολύ τον πρώτο διάστημα προσαρμογής του. Στην βαλίτσα του, θα πρέπει να φροντίσει να έχει ένα φάκελο με σημαντικά έγγραφα όπως ταυτότητα, διαβατήριο, πιστοποιητικό γέννησης, ένσημα, πτυχία και να είναι όλα μεταφρασμένα.

Εργασία στην Αγγλία

Η Αγγλία είναι η χώρα με τους περισσότερους Έλληνες εργαζόμενους. Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να έχει, όποιος μετακομίσει εκεί, είναι ένας αγγλικός αριθμός κινητού, καθώς σε αυτόν θα καλούν οι εργοδότες. Έπειτα θα πρέπει να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό που είναι σημαντικός για την ενοικίαση σπιτιού.

 Όταν θα βρεθεί το σπίτι, το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση εργασίας στην Αγγλία. Το Job Centre Plus είναι το μέρος όπου πηγαίνουν όσοι αναζητούν δουλειά. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μιλούν σε έναν σύμβουλο, ο οποίος ανάλογα με τα προσόντα του καθενός, προτείνει δουλειές και βοηθάει στο ψάξιμο. Άλλος τρόπος εύρεσης εργασίας, είναι μέσω πρακτορείων.

Όσοι βρεθούν στην Αγγλία για δουλειά, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Στο βιογραφικό δεν πρέπει να υπάρχει η ηλικία, η θρησκεία, η οικογενειακή κατάσταση και οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Ποτέ και σε καμία αγγελία για δουλειά δεν ζητούνται συγκεκριμένα άντρες ή γυναίκες και ποτέ δεν υπάρχουν όρια ηλικίας.
  • Το να είναι κάποιος στην ίδια δουλειά πάνω από πέντε χρόνια, ειδικά στο Λονδίνο, δεν είναι καλό, εκτός και αν έχει πάρει προαγωγή μέσα στην ίδια εταιρεία.
  • Υπάρχουν φορές που η θέση του εργαζόμενου σε κάποια εταιρεία παύει να υπάρχει και πρέπει ο εργαζόμενος να φύγει. Θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, δεν είναι απόλυση, δεν έχει επιπτώσεις στο βιογραφικό και όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν ότι συμβαίνει αυτό.
  • Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο γίνεται αξιολόγηση. Συνήθως είναι ένα ερωτηματολόγιο όπου ο εργαζόμενος γράφει τι έμαθε, πού τα πήγε καλά και πού όχι και τι στόχους έχει για το επόμενο χρόνο.
  • Ο μισθός εξαρτάται από την δουλειά, την τοποθεσία, την εταιρεία. Στις αγγελίες, ο μισθός αναγράφεται ετησίως πριν τους φόρους. Οι αυξήσεις γίνονται ετήσια.

Εργασία στη Γερμανία

Πολλές ευκαιρίες για εργασία προσφέρονται και στην Γερμανία. Εκεί ο βασικός μισθός υπολογίζεται στα 1.473 ευρώ. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος που θα βρεθεί στην Γερμανία είναι να βρει σπίτι και να εγγραφεί στο δήμο. Στην συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί στο Arbeitsagentur, το οποίο είναι το αντίστοιχο γερμανικό ΟΑΕΔ και να δηλώσει ότι αναζητά εργασία. Εάν ο ενδιαφερόμενος παίρνει επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα, θα παίρνει το επίδομα και στην Γερμανία για τρεις μήνες.

Εργασία στην Νορβηγία

Η  Νορβηγία είναι άλλη μία χώρα που επιλέγουν οι Έλληνες ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι μισθοί είναι υψηλοί αλλά υψηλό είναι και το κόστος ζωής. Για να εργαστεί κάποιος εκεί θα πρέπει να διαθέτει άδεια παραμονής, για την οποία θα πρέπει να απευθυνθεί στην πρεσβεία της Νορβηγίας και άδεια εργασίας. Επίσης όσοι σκοπεύουν να μείνουν στη Νορβηγία πρέπει να μάθουν Νορβηγικά.

Η εργασία στο εξωτερικό έχει θετικά μα και αρνητικά στοιχεία. Μπορεί να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στην άλλη χώρα, μπορεί όμως και όχι. Πριν το ταξίδι, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί πολύ συνειδητά, αν είναι έτοιμος για μία  αλλαγή στη ζωή του καθώς κανείς δεν του εγγυάται αν θα είναι επιτυχημένη.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση