Έρευνες για υβριδική εργασία: Πόσοι την προτιμούν | jobstoday.gr

Έρευνες για υβριδική εργασία: Πόσοι την προτιμούν

Η ύπαρξη της πανδημίας του Covid-19 έφερε μεγάλες αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα. Έκαναν την εμφάνιση τους νέες μορφές εργασίας και όλοι ανταπεξήλθαν στις προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία. Καθώς η πανδημία σιγά-σιγά απομακρύνεται, διεξήχθησαν αρκετές έρευνες για να αποτυπωθούν οι προτιμήσεις των εργαζομένων για το μέλλον της δουλειάς. Σύμφωνα με αυτές, η υβριδική εργασία κυριαρχεί στις επιθυμίες των υπαλλήλων. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα ευρήματα καθεμίας έρευνας.

ΕΡΕΥΝΑ BLUEGROUND: 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Η εταιρεία real estate και τεχνολογίας Blueground διεξήγαγε έρευνα και σύμφωνα με αυτή οι 8 στους 10 εργαζομένους αναζητούν περισσότερες επιλογές και ευελιξία ως προς τον τρόπο και τον τόπο εργασίας τους. Δεν προτιμούν ιδιαίτερα την τηλεργασία, αλλά το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Δηλαδή το 80% των συμμετεχόντων της έρευνας απάντησε πως επιθυμεί έναν συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας δια ζώσης γιατί είναι ευέλικτο και ταυτόχρονα βοηθητικό ως προς την διατήρηση της στενής επαφής με τους συνεργάτες τους.

46% ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΗΔΗ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ακόμα, η ευελιξία είναι πολύ σημαντική σύμφωνα με το 70% των ερωτηθέντων εργαζομένων συγκριτικά με άλλα προνόμια της εργασίας. Από τους ερωτηθέντες, το 46% ακολουθεί ήδη το μοντέλο της υβριδικής εργασίας και το 64% πιστεύει πως αυτή η μορφή εργασίας πρέπει να τηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση της πανδημίας.

ΤΟ 61% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η παγκόσμια έρευνα «Resetting Normal: Defining the New Era of Work» υλοποιήθηκε από τον όμιλο Adecco σε 25 χώρες και συμμετείχαν 15000 υπάλληλοι γραφείου. Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως οι Έλληνες εργαζόμενοι σε ποσοστό 61% προτιμούν να εργάζονται υβριδικά. Παγκοσμίως το ίδιο προτιμά το 53% των εργαζομένων.

61% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Ακόμη, το 61% των Ελλήνων εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα, απάντησε πως διαθέτει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό στο σπίτι του για να εργάζεται αποτελεσματικά εξ αποστάσεως. Το ίδιο δήλωσε το 71% των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιπλέον, αποδείχθηκε πως η τηλεργασία δεν συντελεί στην μείωση της παραγωγικότητας. Μετά το τέλος της πανδημίας, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διατηρήσουν αυτή την ευελιξία στην δουλειά σε ποσοστό που ξεπερνά τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στην έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια έρευνα, το 51% των εργαζόμενων γονιών δήλωσε πως προτιμά να εργάζεται περισσότερο στο γραφείο συγκριτικά με το ποσοστό των εργαζόμενων δίχως παιδιά που είναι 42%.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ CEO ΤΟΥ ADECCO

Ο CEO του Adecco μετά τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε πως οι εργαζόμενοι που δεν υποχρεούνται να είναι παρόντες με φυσικό τρόπο στην εργασία τους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είναι φανερό πως δεν θα επιστρέψουν στο γραφείο με τον ίδιο τρόπο με την προ-covid περίοδο. Επίσης, τόνισε πως το μέλλον της εργασίας απαιτεί ευελιξία και πως η επιτυχία στο εργασιακό μέλλον θα εξαρτηθεί από την προσαρμογή των ατόμων και των ηγετών στις αλλαγές.

ΕΡΕΥΝΑ ACCENTURE: 83% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΙΜΑ  ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα «The Future of Work: Productive anywhere» που πραγματοποίησε η Accenture, το 83% των εργαζομένων θέλει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 9.326 εργαζόμενοι από έντεκα χώρες. Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η παραγωγικότητα του μένει σταθερή από οπουδήποτε και αν εργάζεται.

74% ΤΩΝ GEN ZERS ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Όμως, όπως δείχνει η έρευνα, δεν είναι για όλες τις γενιές εργαζομένων το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Το 74% της γενιάς Gen Zers θέλει να εργάζεται περισσότερο με συναδέρφους δια ζώσης, συγκριτικά με τους Gen Xers σε ποσοστό 66% και τους Baby Boomers σε ποσοστό 68%.

Ανακεφαλαιώνοντας, όπως αποδεικνύεται και από τις παραπάνω έρευνες, η υβριδική εργασία ήρθε ως αναγκαία λύση με την είσοδο της πανδημίας, μα θα παραμείνει, όταν ο Covid-19 φύγει, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των περισσότερων εργαζομένων παγκοσμίως.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση