Επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων 2020 | jobstoday.gr

Επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων 2020

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλα δείχνουν πως θα είναι αρκετά διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν για το αν θα λάβουν φέτος το δώρο που δικαιούνται. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε το 1981 όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται δώρα γιορτών.

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΦΕΤΟΣ

Το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, καταβάλλεται στις 21 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την ημερομηνία, θα καταβληθεί και φέτος, σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Σκέρτσο. Το δώρο Χριστουγέννων καθορίζεται από τον τρόπο αμοιβής των εργαζομένων και από την διάρκεια της εργασίας τους. Οι υπάλληλοι που εργάστηκαν από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου χωρίς διακοπή, θα λάβουν ως δώρο ένα μηνιαίο μισθό, εάν αμείβονται με μισθό ή 25 ημερομίσθια εάν αμείβονται με ημερομίσθιο. Οι υπόλοιποι που εργάστηκαν λιγότερο χρονικό διάστημα θα λάβουν μέρος του δώρου που αναλογεί με το διάστημα της εργασίας τους.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας της νόσου Covid-19, δικαιούνται κανονικά το δώρο Χριστουγέννων. Αυτό θα υπολογιστεί με βάση το πραγματικό καταβαλλόμενο μισθό των εργαζομένων, σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση. Το μέρος του δώρου που αφορά την περίοδο αναστολής της εργασίας, θα το δώσει το κράτος απευθείας στους εργαζομένους. Το υπόλοιπο τμήμα του δώρου, θα καταβληθεί από τους εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΘΑ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή την χρονική περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου, από το κράτος θα λάβουν τμήμα του δώρου Χριστουγέννων που ισούται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται πως αυτή ήταν 534 € για όλους τους μήνες, ενώ για τον Νοέμβριο ήταν 800€. Λόγου χάρη, ένας υπάλληλος που αμείβεται με 750€ και ανεστάλη η σύμβαση εργασίας του τον Μάιο και τον Νοέμβριο, θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 770,69€.  Εάν δεν καταβληθεί εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας και να συντάξουν μηνυτήρια αναφορά.

7/12: Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους θα γίνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020. Την ίδια μέρα θα καταβληθεί το ποσό της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, το επίδομα της ανεργίας καθώς και το βοήθημα για τους αυτοαπασχολούμενους άνεργους. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια καθώς όλα τα επιδόματα θα κατατεθούν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Όσοι υποχρεούνται να δηλώνουν παρουσία, η πληρωμή θα δοθεί μετά την ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

Στους άνεργους ναυτικούς θα χορηγηθεί και φέτος έκτακτο οικονομικό επίδομα. Πιο συγκεκριμένα, οι έγγαμοι, οι έγγαμες και όσοι έχουν ανήλικα παιδιά θα λάβουν 400 € ενώ όσοι είναι ανύπαντροι θα λάβουν 350€. Για να εισπράξουν αυτό το ποσό θα πρέπει να έχουν περισσότερο από πέντε χρόνια συνολικά θαλάσσια υπηρεσία, να έχουν απολυθεί λιγότερο από 24 μήνες μέχρι τις 25/12/2020, να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ανεργίας του ΓΕΝΕ και να έχουν κάρτα ανεργίας.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ: 30/11-22/12

Οι  άνεργοι ναυτικοί θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους από τις 30/11/2020 μέχρι και τις 22/12/2020 για να ελεγχθούν. Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Οίκου Ναύτου Πειραιά, στα κεντρικά λιμεναρχεία και στα υπολιμεναρχεία που έχουν οριστεί γι αυτό το σκοπό. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Ναυτικό Φυλλάδιο
  • Φωτοαντίγραφο αριθμού IBAN
  • ΑΜΚΑ,
  • Βιβλιάριο ασθενείας οίκου ναύτου του ναυτικού
  • Φωτοαντίγραφο κάρτας ανεργίας Γ.Ε.Ν.Ε.
  • Φωτοαντίγραφο της σελίδας των ατομικών στοιχείων του Ναυτικού Φυλλαδίου και της σελίδας με την τελευταία απόλυση
  • Φωτοαντίγραφο της σελίδας του Ναυτικού Φυλλαδίου που εμφανίζουν τη θαλάσσια υπηρεσία και
  • Βιβλιάριο ασθενείας συζύγου ή παιδιών.
ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Τα προηγούμενα έτη, τον Δεκέμβριο δινόταν το κοινωνικό μέρισμα στις ευάλωτες ομάδες ατόμων. Φέτος όμως, αντί για το κοινωνικό μέρισμα, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, (Ε.Ε.Ε) θα λάβουν το διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό το ποσό θα το εισπράξουν 482.335 άτομα. Υπενθυμίζεται πως το χρηματικό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι 200€ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά ενώ αυξάνεται κατά 100€ για κάθε επιπλέον ενήλικο άτομο του νοικοκυριού και κατά 50€ για κάθε παιδί. Έτσι, ένα παντρεμένο ζευγάρι λαμβάνει μηνιαίως 300€ Ε.Ε.Ε και στο τέλος του Δεκεμβρίου θα λάβει 600€. Δεν θα χρειαστεί οι δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε να κάνουν νέα αίτηση για να λάβουν το επιπλέον ποσό.

Τέλος, μέσα στον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης. Αυτή την χρονιά, θα ενισχυθούν οικονομικά με το συγκεκριμένο επίδομα και οι οικογένειες που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, αλλά και οι οικογένειες ορεινών περιοχών που έχουν πληθυσμό 2500 κατοίκους και καταναλώνουν ξύλα ή pellet. Δεν θα επιδοτηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση