Διαπραγμάτευση: 8 Tips για να βελτιωθείτε | jobstoday.gr

Διαπραγμάτευση: 8 Tips για να βελτιωθείτε

Η διαπραγμάτευση είναι ένα σημαντικό προσόν τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Στο επαγγελματικό τομέα, με την διαπραγμάτευση ένας εργαζόμενος μπορεί να αποκτήσει την πολυπόθητη προαγωγή, την αύξηση του μισθού ή την μετακίνησή του σε κάποιο άλλο τμήμα της επιχείρησης. Ένας επιχειρηματίας με την τέχνη της διαπραγμάτευσης, δύναται να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία με τους πελάτες ή τους προμηθευτές του. Εάν επιθυμείτε να κάνετε καλύτερες διαπραγματεύσεις στο μέλλον, θα σας βοηθήσουν οι παρακάτω συμβουλές.

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πριν από κάποια διαπραγμάτευση, προετοιμαστείτε για αυτή και κάντε έρευνα. Αν για παράδειγμα, θέλετε να συνάψετε μια συμφωνία με ένα προμηθευτή πρώτων υλών για το νέο σας εστιατόριο, γνωρίστε καλά πού κυμαίνονται οι τιμές των πρώτων υλών, πού διαφέρουν τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα προϊόντα κλπ. Πριν συναντηθείτε με το άλλο άτομο, πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς θα ζητήσετε. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να μιλήσετε με έναν προμηθευτή ψαριών και να του ζητήσετε να προμηθεύει την επιχείρησή σας με λαχανικά.

ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ

Σκεφτείτε πιθανά σενάρια και λύσεις, ώστε να έχετε έτοιμες τις απαντήσεις σε κάθε περίπτωση. Εάν για παράδειγμα, θέλετε να μεταφερθείτε σε άλλο τμήμα της επιχείρησης, όπου εργάζεστε, σκεφτείτε τι θα απαντήσετε, εάν ο εργοδότης αρνηθεί. Δημιουργήστε μια λίστα από ισχυρά επιχειρήματα που θα τα αναφέρετε την στιγμή της συνάντησης.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΩΠΑΣΤΕ

Μιλήστε πρώτοι στην συνάντηση και μόλις ολοκληρώσετε, σωπάστε. Η σιωπή είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην διαπραγμάτευση. Συνήθως όταν νιώθουμε νευρικοί, μιλάμε περισσότερο μα κατά την διάρκεια της συνάντησης, αυτό δεν ωφελεί. Εάν κάνετε μια προσφορά και ο πωλητής διαφωνήσει ή αν διαφωνήσει ο εργοδότης για την αλλαγή που επιθυμείτε, μη απαντήσετε γρήγορα. Όσο παραμείνετε σιωπηλοί, ο πωλητής ή ο εργοδότης θα μιλάει για να καλύψει αυτή την σιωπή. Έτσι, θα απαριθμήσει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι ιδανική η προσφορά σας ή τους λόγους που δεν είναι εφικτό το αίτημα σας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Ακούστε τον πολύ προσεκτικά καθώς θα μάθετε νέες και χρήσιμες πληροφορίες. Οι νέες πληροφορίες θα βοηθήσουν σε μία συμφωνία δίκαιη και ωφέλιμη και για τους δύο. Μη ξεχάσετε να κάνετε ερωτήσεις έτσι ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τον άλλο και να βρεθεί μια λύση στο τέλος που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ ΤΟΝΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Μη τον ανεβάσετε σε καμία περίπτωση και φυσικά μη χρησιμοποιείστε απρεπείς λέξεις. Ενοχλητική, ακόμη, είναι η συχνή αναφορά της λέξης “εγώ”. Μία διαπραγμάτευση, αφορά τουλάχιστον δύο άτομα, άρα είναι άκομψη η επανάληψη του “εγώ”. Μάθετε να διαβάζετε σωστά τη γλώσσα του σώματος. Έτσι, εάν ο συνομιλητής κουνήσει το κεφάλι, υποδηλώνει πως συμφωνεί μαζί σας. Αλλά αν σταυρώνει τα χέρια ή αποφεύγει να σας κοιτά απευθείας, σημαίνει πως έχει την αντίθετη γνώμη από εσάς.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Κρατήστε σημειώσεις σε όλη την διάρκεια της συνάντησης. Με αυτό το τρόπο θα γνωρίζετε αν έχει υπάρξει μια πρόοδος στην διαπραγμάτευση ή αν έχετε απλά σπαταλήσει τον χρόνο σας σε κάτι ανώφελο. Επίσης, δώστε στον συνομιλητή σας, τον απαραίτητο χώρο για να μιλήσει και να εκθέσει τα δικά του επιχειρήματα.

ΜΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ

Μη απομακρυνθείτε από το χώρο της συνάντησης, πριν να καταλήξετε σε μία συμφωνία. Συνήθως, όσοι δεν έχουν εμπειρία στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν πως φεύγοντας από την συνάντηση πρώτοι, έχουν ένα παραπάνω πλεονέκτημα. Όμως κάνουν λάθος. Αυτή η απομάκρυνση μηδενίζει όλες τις πιθανότητες να συνεργαστείτε με επιτυχία με το άλλο άτομο.

ΥΠΟΧΩΡΗΣΤΕ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Υποχωρήστε όταν χρειαστεί. Συνήθως, στις διαπραγματεύσεις, ο καθένας θέλει να κερδίζει. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η υποχώρηση είναι ένα σημάδι ευφυΐας, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να σταματήσετε.

Συνοψίζοντας, αν εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές, η επόμενη διαπραγμάτευσή σας θα είναι περισσότερο αποτελεσματική και θα ακολουθήσουν αρκετές ωφέλιμες για εσάς, συμφωνίες.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση