Δώρο Πάσχα 2020 και έκτακτη οικονομική ενίσχυση | jobstoday.gr

Δώρο Πάσχα 2020 και έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δικαιούνται κάθε χρόνο, να λάβουν το δώρο του Πάσχα. Φέτος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί δώρο Πάσχα και σε 108.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία, στον ΕΟΔΥ, στο ΕΚΑΒ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Οι αποδοχές που καταβάλλονται στους εργαζόμενους την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, υπολογίζονται για το δώρο που θα δοθεί. Εάν ο εργαζόμενος, αποχωρήσει από την δουλειά, πριν την 15η ημέρα, τότε το δώρο Πάσχα, θα υπολογιστεί με τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που ολοκληρώθηκε η σχέση εργασίας. Το σύνολο των τακτικών αποδοχών, είναι ο καταβαλλόμενος μισθός και το ημερομίσθιο. Στις τακτικές αποδοχές, περιλαμβάνεται και κάθε παροχή που καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της εργασίας που παρέχεται από τον εργαζόμενο κάθε μήνα.

ΤΙ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Στο δώρο Πάσχα, δεν αφαιρούνται τα διαστήματα:

  • υποχρεωτικής αποχής των εργαζόμενων γυναικών πριν και μετά τον τοκετό,
  • σπουδαστικής άδειας που έλαβε o εργαζόμενος για να συμμετάσχει σε εξετάσεις και
  • άδειας για λουτροθεραπεία. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Αλλά, στο δώρο Πάσχα, αφαιρούνται οι μέρες που ο εργαζόμενος απείχε αδικαιολόγητα από την εργασία του. Αφαιρείται και το διάστημα που είχε άδεια χωρίς αποδοχές. Επίσης, δεν υπολογίζεται το διάστημα που απουσίαζε ο εργαζόμενος, εξαιτίας συνδικαλιστικής δραστηριότητας.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Για το 2020, το δώρο Πάσχα, θα καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη (15/4) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει ή δεν έχουν μείωση τζίρου, εξαιτίας του κορωνοϊού. Στα άτομα που εργάζονται σε φαρμακεία, εταιρείες τροφίμων και σε σούπερ μάρκετ, το δώρο Πάσχα θα δοθεί κανονικά.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν παύσει να λειτουργούν, δεν επιβάλλεται να καταβάλλουν το δώρο πριν το Πάσχα. Μπορούν να το καταβάλλουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η ημερομηνία καταβολής του, είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων, θα λάβουν το δώρο σύμφωνα με την αναλογία που τους αντιστοιχεί. Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την ημερομηνία απαγόρευσης λειτουργίας με κρατική εντολή. Πιο συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που αμείβεται με 800 ευρώ, δικαιούται πλήρες δώρο Πάσχα 400 ευρώ. Όμως, εάν εργαζόταν σε εστιατόριο που ανέστειλε την λειτουργία του υποχρεωτικά στις 13 Μαρτίου, τότε θα λάβει 253,47 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα, μπορούν να υπολογίσουν το δώρο Πάσχα που θα λάβουν, στο σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Εκτός, το δώρο του Πάσχα, φέτος, η Κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους υποχρεωτικά. Οι εργοδότες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, πρέπει να υποβάλουν αίτηση προσωρινής αναστολής σύμβασης εργασίας, στον ΕΡΓΑΝΗ, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι εργοδότες επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά αλλά με μειωμένο τζίρο, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση μέχρι και τις 20 Απριλίου.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο supportemployess.yeka.gr. (Η πλατφόρμα, ακόμα, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.) Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, θα είναι 800 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι ξενοδοχείων, θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα. Αίτηση, μπορούν να κάνουν και αυτοί που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αναγκαστικά, το διάστημα 1/3 έως 17/3.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Επιπλέον, εκτός από την αποζημίωση των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, δικαιούνται τα εξής:

  • Αναλογία του κανονικού τους μισθού μέχρι την στιγμή που η επιχείρηση έκλεισε,
  • μείωση 40% στο ενοίκιο του σπιτιού της, εάν είναι πρώτη κατοικία,
  • αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες και
  • πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων κατά την διάρκεια αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν χρειάζεται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τρεις μήνες.
ΣΤΗΡΙΞΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά και τους άνεργους της χώρας. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει δίμηνη παράταση του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων. Και στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα παραταθεί το βοήθημα ανεργίας, για δύο μήνες. Η παράταση θα δοθεί, σε αυτούς που το δικαίωμα λήψης επιδόματος, λήγει στις 31 Μαρτίου.

Με το επίδομα των 800 ευρώ, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της χώρας. Επίσης, προσπαθεί να βοηθήσει όλα τα άτομα που πλήττονται, την δύσκολη αυτή περίοδο.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση