Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι | jobstoday.gr

Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι

Μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, το δώρο του Πάσχα που δικαιούνται. Πρόκειται για ένα κατοχυρωμένο βοήθημα των εργαζομένων από την Εθνική Γενική ΣΣΕ που ξεκίνησε να καταβάλλεται από τους εργοδότες, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου του 1822, οι εργάτες του Τυπογραφείου της Διοίκησης, ζήτησαν “ολίγα γρόσια επειδή έφτασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν΄αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια“.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ανάλογα με το τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί γίνεται και ο υπολογισμός του ποσού που δίνεται από τους εργοδότες ως δώρο του Πάσχα. Κάθε χρόνο, για το συγκεκριμένο βοήθημα, υπολογίζεται η περίοδος από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Εάν κάποιος αμείβεται με μισθό και δούλεψε όλο αυτό το διάστημα, θα πάρει ως δώρο μισό μηνιαίο μισθό. Σε περίπτωση που αμείβεται με ημερομίσθια, τότε θα λάβει 15 ημερομίσθια. Αν η εργασία του δεν διήρκεσε όλη την περίοδο από 1/1 μέχρι 30/4, θα λάβει μία αναλογία αυτού του βοηθήματος.

ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ

Επιπλέον, για το δώρο του Πάσχα υπολογίζονται οι ημέρες:

  • άδειας με αποδοχές,
  • απουσίας λόγω ασθενείας που δεν επιδοτήθηκαν από τον ασφαλιστικό φορέα,
  • κυοφορίας και λοχείας,
  • επίσχεσης εργασίας του εργοδότη,
  • επίσημων και κατ’ έθιμο αργιών. Αντίθετα, δεν συνυπολογίζονται για αυτό το βοήθημα οι ημέρες:
  • που απείχε ο εργαζόμενος αδικαιολόγητα από την δουλειά του
  • άδειας χωρίς αποδοχές,
  • απεργίας ή στάσης εργασίας και
  • στράτευσης.
6 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλλει το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους, θα τιμωρηθεί με φυλάκιση έως 6 μήνες και χρηματική ποινή. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να μηνυθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους ή από τα άτομα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, το επίδομα για τις γιορτές του Πάσχα θα δοθεί με την ίδια διαδικασία που δόθηκε και το δώρο των Χριστουγέννων. Δηλαδή, το δώρο του Πάσχα θα πληρωθεί και από το κράτος και από τους εργοδότες. Το κράτος θα πληρώσει αναλογικά το δώρο για την χρονική περίοδο που βρισκόταν σε αναστολή ο εργαζόμενος μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021. Το ποσό που θα δοθεί θα υπολογιστεί με βάσει τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή 534€.

ΣΤΑ 185 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Έπειτα, ο εργοδότης θα πληρώσει τον μισθωτό για το διάστημα που δούλεψε κανονικά μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2021, με βάση τον μισθό του. Έτσι, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν σε αναστολή συνέχεια από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου θα λάβουν 267€  μόνο από το κράτος και όχι από τον εργοδότη. Η δαπάνη για το δώρο του Πάσχα που αφορά τους εργαζομένους σε αναστολή θα φτάσει στα 185 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Με αυτό το τρόπο, ορισμένοι μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή, θα δουν μια μείωση στο δώρο του Πάσχα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε η πανδημία. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αμείβεται μηνιαίως με 1000€, θα λάμβανε πλήρες δώρο 500€. Ωστόσο, αν αυτός βρίσκεται σε αναστολή για 2,5 μήνες, θα πάρει από τον εργοδότη ως δώρο 183€ και από το κράτος 162€. Έτσι, συνολικά θα λάβει 345€. Στην εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το ποσό που δικαιούνται να πάρουν για δώρο Πάσχα.

Τέλος, από την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 άρχισε να καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ. Επίσης, την ίδια μέρα άρχισε να προπληρώνεται το επίδομα των μακροχρόνιων ανέργων, το βοήθημα των αυτοαπασχολούμενων καθώς και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση