Tips για την σωστή λήψη αποφάσεων στην εργασία

Παγωτό σοκολάτα ή βανίλια; Καφές ή τσάι; Μαύρο κοστούμι ή γκρι στο επόμενο επαγγελματικό meeting; Τι θα αποφασίσεις; Η ζωή αποτελείται από μία σειρά αποφάσεων που καλείσαι να πάρεις από την ώρα που θα ξυπνήσεις. Άλλες αποφάσεις έχουν μικρότερη βαρύτητα και άλλες μεγαλύτερη. Στο χώρο της εργασίας πολλές φορές θα χρειαστεί να λάβεις σημαντικές αποφάσεις. Νιώθεις βέβαιος για κάθε απόφαση που παίρνεις ή μήπως δυσκολεύεσαι αρκετά; Στις επόμενες γραμμές, θα μάθεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να παίρνεις πάντα την σωστή απόφαση.

ΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Πριν προχωρήσεις στη λήψη μιας απόφασης, θέσε στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις, όπως: “Πόσο θα επηρεαστούν οι άλλοι με την απόφασή μου;” “Γιατί πρέπει να αποφασίσω;”, “Και αν είναι η τελευταία απόφαση που παίρνω ως εργαζόμενος σε αυτή την εταιρεία, πόσο σίγουρος είμαι πως είναι η σωστή;”, “Θα βοηθήσει πραγματικά η απόφασή μου την επιχείρηση;” Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε οδηγήσουν σταδιακά στην σωστή απόφαση.

ΔΩΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ

Έπειτα, οριοθέτησε την διαδικασία λήψης της απόφασης. Φρόντισε να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να σκεφτείς καλά τι θα αποφασίσεις. Η βιασύνη σε μία σημαντική απόφαση μπορεί να οδηγήσει μοιραία σε αρκετά λάθη, κάτι που σίγουρα δεν θα ήθελες. Επέτρεψε στον εαυτό σου να εξετάσει προσεκτικά όλες τις επιλογές πριν καταλήξεις σε μία.

ΟΡΙΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Η πεζοπορία και μία βόλτα στην θάλασσα ίσως σε βοηθήσουν περισσότερο. Όμως, μη ξεχάσεις να ορίσεις και μία προθεσμία για την απόφαση που πρέπει να πάρεις. Παραδέξου το, ο καθένας μας όταν πρέπει να πάρει μία δύσκολη απόφαση προσπαθεί να το αναβάλει. Η προθεσμία που θα βάλεις, θα σε βοηθήσει να νικήσεις αυτή την αναβλητικότητα.

ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Έπειτα, σε ένα σημειωματάριο συγκέντρωσε τις επιλογές που έχεις και κατέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε μία από αυτές τις επιλογές. Ίσως είναι αρκετά χρονοβόρος τρόπος αλλά είναι περισσότερο αποτελεσματικός. Η διαίσθηση, επίσης, είναι ένα δυνατό εργαλείο για την λήψη αποφάσεων. Φρόντισε να μη την αγνοήσεις.

ΖΗΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Συγκέντρωσε επιπλέον όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να αποφασίσεις. Εάν γνωρίζεις όλα τα γεγονότα, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρεις την ορθή απόφαση. Μη διστάσεις να μιλήσεις με κάποιο άλλο συνάδερφο και να ζητήσεις την συμβουλή του. Η συμβουλή ενός άλλου ατόμου θα σε βοηθήσει να δεις πιο σφαιρικά την κατάσταση που κλήθηκες να αντιμετωπίσεις.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Η κάθε απόφαση έχει συνέπειες, είτε βραχυπρόθεσμες είτε μακροπρόθεσμες. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να σκεφτείς ποιες συνέπειες θα υπάρξουν με την απόφαση που θα λάβεις. Λόγου χάρη, αν προσλάβεις ένα νέο εργαζόμενο για την επιχείρηση σου, ίσως δυσκολευτείς οικονομικά με την καταβολή ενός επιπλέον μισθού, αλλά ο νέος εργαζόμενος θα τελειώσει γρηγορότερα ένα απαιτητικό project και μελλοντικά θα αυξηθούν περισσότερο τα κέρδη της επιχείρησης. Κατέληξε στην απόφαση που θα έχει τις λιγότερες συνέπειες.

ΕΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Άλλος ένας τρόπος για να καταλήξεις σε μια ασφαλή απόφαση είναι ο εξής: Κόψε ένα χαρτί σε δύο κομμάτια κα στο κάθε ένα γράψε τις επιλογές που έχεις. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα μπωλ και με κλειστά μάτια επέλεξε ένα από αυτά. Εάν μόλις δεις το αποτέλεσμα του χαρτιού νιώσεις απογοήτευση, θα καταλάβεις πως αυτή είναι μία λανθασμένη απόφαση.

Συνοψίζοντας, το να αποφασίζεις για ζητήματα εργασίας ίσως είναι μία δύσκολη διαδικασία μα δεν χρειάζεται να υπάρξει πανικός. Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές θα μείνεις ικανοποιημένος με τις αποφάσεις που θα λαμβάνεις στο μέλλον.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση