Βιογραφικό: Τι να γράψετε, αν δεν έχετε προϋπηρεσία | jobstoday.gr

Βιογραφικό: Τι να γράψετε, αν δεν έχετε προϋπηρεσία

Η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα στην δημιουργία ενός βιογραφικού. Γι αυτό και οι νέοι που μόλις αποφοίτησαν, δυσκολεύονται να το δημιουργήσουν. Εάν δεν έχετε δουλέψει ξανά, επιλέξτε ένα βιογραφικό που θα φανερώσει τα ταλέντα σας και θα κρύψει την έλλειψη εμπειρίας. Για να γράψετε ένα τέτοιο βιογραφικό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Ένα βιογραφικό χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια τόσο στην εμφάνιση όσο και στο περιεχόμενο των πληροφοριών που δίνει. Ξεκινήστε το βιογραφικό με μια περιγραφή του εαυτού σας. Μέσα από την περιγραφή πρέπει να δείξετε τα δυνατά σημεία σας και τους στόχους σας. Τονίστε ό,τι είναι σχετικό με την επιδιωκόμενη εργασία. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε: “Αναζητώ διοικητική εργασία που να ανταποκρίνεται στην αγάπη μου για εξυπηρέτηση πελατών. Διαθέτω επικοινωνιακές ικανότητες…”

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Χρησιμοποιήστε  γραμματοσειρές που ταιριάζουν στο ύφος της εταιρείας που κάνετε αίτηση. Οι πιο σίγουρες επιλογές είναι Arial, Times New Roman και Calibri.Το πιο σωστό μέγεθος είναι το 10. Το μέγεθος 9 θα κάνει δυσανάγνωστο το βιογραφικό. Το μέγεθος 12 είναι αποτρεπτικό καθώς δίνει λανθασμένο μήνυμα. Ο εργοδότης θα πιστέψει πως με το μεγάλο μέγεθος της γραμματοσειράς, θέλετε να κρύψετε την έλλειψη του περιεχομένου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Στην συνέχεια, τονίστε την εκπαίδευση σας. Συνήθως η εκπαίδευση μπαίνει στο κάτω μέρος του βιογραφικού. Όσοι αποφοίτησαν πρόσφατα και δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, είναι σωστότερο να έχουν στην κορυφή του βιογραφικού την εκπαίδευση. Τονίστε την υψηλή βαθμολογία σας στα μαθήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο εργασίας. Επίσης δώστε τίτλους εργασιών που βαθμολογήθηκαν με άριστα και που δείχνουν το ενδιαφέρον σας για την συγκεκριμένη θέση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΣΑΣ

Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε μία λίστα με κατορθώματά σας από το παρελθόν. Εντυπωσιάστε, ξεκινώντας τις προτάσεις με ρήματα που φανερώνουν δράση. Μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε ακαδημαϊκές συστάσεις. Αυτές δείχνουν πως έχετε αξιολογηθεί από κάποιον ανώτερό σας. Δώστε επίσης έμφαση στην επιθυμία σας για σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην μελλοντική εταιρεία.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Έπειτα, επικεντρωθείτε στις ικανότητες και στις δεξιότητες που έχετε. Κάντε μια λίστα με τις δεξιότητες σας. Βάλτε πρώτες αυτές που σχετίζονται περισσότερο με την θέση που σας ενδιαφέρει. Στο τέλος προσθέστε τις τυπικές ικανότητες και τις λεπτομέρειες για τις ξένες γλώσσες. Ένα βιογραφικό δεξιοτήτων θα είναι το πιο δυνατό σας όπλο.

ΠΟΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Συνήθως οι εργοδότες ψάχνουν να βρουν άτομα που έχουν τις παρακάτω δεξιότητες:

  • επίλυση προβλημάτων
  • επικοινωνιακές δεξιότητες
  • άρση πρωτοβουλιών
  • ηγετικές ικανότητες
  • ικανότητες οργάνωσης
  • ικανότητες διαχείρισης χρόνου
  • ικανότητες πολλαπλών εργασιών
ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΨΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μη επινοήσετε μια ψεύτικη επαγγελματική πορεία. Οι περισσότεροι εργοδότες επιβεβαιώνουν αν αυτά που επικαλείστε ισχύουν. Αν καταλάβουν πως ψεύδεστε, θα έχετε συνέπειες στην επαγγελματική σας φήμη. Στο τομέα της επαγγελματικής εμπειρίας μπορείτε να γράψετε τις πρακτικές, τις εθελοντικές εργασίες, τις εξωσχολικές δραστηριότητες ή ότι άλλο έχετε πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

ΓΡΑΨΤΕ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ

Μη υποτιμάτε τις δουλειές που πιθανότατα είχατε δουλέψει στο παρελθόν. Αν για παράδειγμα, δουλέψατε ένα μήνα σε ένα μανάβικο, γνωρίζετε από το ταμείο. Γράψτε το στο βιογραφικό σας. Αν εργαστήκατε δέκα μέρες σε προωθήσεις καρτοκινητής, τότε γνωρίζετε από πωλήσεις. Ακόμα αν φροντίσατε τα παιδιά της ξαδέρφης σας, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να το αναφέρετε στο βιογραφικό.

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ

Στην πορεία μπορείτε να εμπλουτίσετε περισσότερο το βιογραφικό σας. Έτσι, μπορείτε να αρχίσετε τον εθελοντισμό. Η εθελοντική εργασία δείχνει στοιχεία για τον χαρακτήρα και την ηθική ενός νέου ανθρώπου. Δείχνει την προθυμία σας να κάνετε πράγματα, ακόμα και αν δεν πληρώνεστε γι΄ αυτά. Δείχνει και τις αξίες που έχετε, όπως η συνεργασία, ο σεβασμός και η ανθρωπιά.

ΜΑΘΕΤΕ ΧΡΗΣΗ Η/Υ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Ακόμα μπορείτε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πολλοί εργοδότες ζητούν από τους υποψηφίους, πιστοποίηση χρήσης υπολογιστών. Μα και η πολυγλωσσία είναι ένα χρήσιμο προσόν για να ενισχύσετε το βιογραφικό σας. Μπορείτε να μάθετε ξένες γλώσσες χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν online μαθήματα ξένων γλωσσών (π.χ. duolingo).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Τα σεμινάρια είναι η ιδανική λύση για να εμβαθύνετε σε κάτι που σας ενδιαφέρει. Επίσης θα ενισχύσετε το βιογραφικό σας. Καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματικών ενοτήτων. Επίσης μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα συνέδρια θέλετε. Σε αυτά, θα δείτε ενδιαφέροντα πράγματα και ανθρώπους. Θα ρωτήσετε και θα παρατηρήσετε πώς πρέπει να είναι μια σωστή παρουσίαση.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ

Η αθλητική ζωή είναι ένα προσόν που δεν περνά απαρατήρητο από ένα βιογραφικό. Προσπαθήστε να εστιάσετε όσο το δυνατόν στα στοιχεία του χαρακτήρα σας που διαμορφώθηκαν από την ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό. Καλό είναι να μη αναφέρετε τις επιτυχίες που αυτός σας προσέφερε.

Θυμηθείτε πως ένα βιογραφικό πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε αγγελία που σας ενδιαφέρει. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, ο εργοδότης δεν θα επικεντρωθεί στην έλλειψη της εργασιακής εμπειρίας που έχετε. Έτσι, θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση