Θέλεις να παραιτηθείς; Κάνε το με επαγγελματισμό | jobstoday.gr

Θέλεις να παραιτηθείς; Κάνε το με επαγγελματισμό

Θέλεις να παραιτηθείς; Κάνε το με επαγγελματισμό

Δεν είναι εύκολο κάποιος να παραιτηθεί από την δουλειά, αλλά ούτε κι ακατόρθωτο. Σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης. Εάν θέλεις να αποχωρήσεις από την εργασία σου, πρέπει να είσαι απόλυτα βέβαιος. Έπειτα, πρέπει να βρεις το σωστό τρόπο για να το ανακοινώσεις στον εργοδότη σου. Παρακάτω θα διαβάσεις όλα τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να παραιτηθείς με επαγγελματισμό.

ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να σκεφτείς πολύ καλά και προσεκτικά την παραίτησή σου. Μη αφήσεις την δουλειά, χωρίς να προσπαθήσεις να μείνεις σε αυτή. Προσπάθησε να δεις τι σε δυσανασχετεί στην παρούσα εργασία. Είναι το ωράριο, ο εργασιακός χώρος, οι συνάδερφοι μήπως; Συζήτησε το με τον εργοδότη. Ίσως διορθωθεί το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθείς.

ΓΡΑΨΕ ΤΑ “ΥΠΕΡ” ΚΑΙ ΤΑ “ΚΑΤΑ” ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί, κάνε μια λίστα με τα “υπέρ” και τα “κατά” της εργασίας σου. Γράψε τους λόγους που αγαπάς την δουλειά και τους λόγους που την απεχθάνεσαι. Έπειτα σκέψου ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση σου.

ΜΗ ΠΑΡΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Έπειτα σκέψου πόσο καιρό νιώθεις πως θέλεις να παραιτηθείς. Είναι χρόνια, μήνες; Για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τη σωστή απόφαση, πρέπει να είσαι σίγουρος πως δεν είναι μόνο μια κακή χρονική περίοδο. Προσπάθησε να μη σε καταβάλλουν τα συναισθήματά σου. Αν δεν είσαι βέβαιος, κάνε υπομονή μερικές εβδομάδες πριν πάρεις μια απόφαση που ίσως μετανιώσεις.

ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αν δεν έχεις κάποια άλλη προσφορά εργασίας, σκέψου πόσα θα χάσεις, όταν φύγεις από την τωρινή σου δουλειά. Δεν θα έχεις σταθερό εισόδημα και πιθανότατα ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μη ξεχάσεις να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Πόσα μαθαίνεις στη τωρινή δουλειά σου;
  • Εκτιμούνται οι ικανότητές σου;
  • Αμείβεσαι καλά για την δουλειά που προσφέρεις;
  • Εξελίσσεσαι;
  • Είσαι ευτυχισμένος;
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ

Η παραίτηση από την δουλειά είναι απαραίτητη, αν νιώθεις πως δεν μαθαίνεις τίποτα και δεν εξελίσσεσαι. Επίσης, είναι σωστό να θέλεις να φύγεις, αν δεν σε εκτιμούν στην δουλειά και δεν αμείβεσαι καλά. Αν νιώθεις δυστυχισμένος κάθε μέρα στο γραφείο και δεν αναγνωρίζεται η αξία σου, πρέπει να παραιτηθείς.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΟΥ

Πριν προχωρήσεις στην ανακοίνωση της παραίτησης, διάβασε ξανά την σύμβαση εργασίας που υπέγραψες. Έτσι, θα γνωρίζεις για το τι δικαιούσαι αλλά και για τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην εταιρεία που εργάζεσαι.

ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Μόλις σιγουρευτείς για την απόφαση σου, έφτασε η ώρα της ανακοίνωσης. Για την ανακοίνωση, ζήτησε μια προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη σου. Στη συνάντηση θα αναφέρεις το γεγονός της παραίτησης. Μην είσαι επιθετικός ή απότομος στη συνάντηση, αλλά ευγενικός. Ξεκίνα, για παράδειγμα, λέγοντας: “Αγαπώ το να δουλεύω εδώ, αλλά έφτασε η ώρα να προχωρήσω…”.

ΜΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθείς στα παράπονά σου ή να προσβάλλεις τον εργοδότη σου. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επαγγελματικό. Μπορείς, ακόμα, να συστήσεις κάποιον αντικαταστάτη σου. Πιθανότατα ο νυν εργοδότης σου κάνει μια νέα προσφορά. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για την απάντηση που θα δώσεις.

ΣΥΝΤΑΞΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Αν ο εργοδότης δεχτεί την παραίτηση, θα σου ζητήσει να συντάξεις μια επιστολή/email παραίτησης. Φρόντισε να ετοιμάσεις μια ευγενική επιστολή/email προς τον αρμόδιο όπου θα τον ευχαριστείς για την συνεργασία. Επίσης, η επιστολή θα περιέχει βασικές πληροφορίες όπως η θέση από την οποία αποχωρείς και η ημερομηνία. Στην συνέχεια, ζήτησε συστάσεις από τον εργοδότη σου. Αυτές θα σε βοηθήσουν στην επόμενη δουλειά σου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις τον εργοδότη για την απόφασή σου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα. Έτσι, θα του δώσεις χρόνο να βρει αντικαταστάτη. Επιπλέον, θα έχεις αρκετό χρόνο για να μπορέσεις να εκπαιδεύσεις το άτομο που θα σε αντικαταστήσει. Είναι λάθος να μιλήσεις πρώτα στους συναδέλφους σου για την παραίτηση και μετά στο αφεντικό σου.

ΤΗΡΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΟΥ

Μέχρι την τελευταία μέρα στην δουλειά θα πρέπει να φερθείς επαγγελματικά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τηρήσεις όλες τις υποχρεώσεις σου. Μη σταματήσεις να είσαι παραγωγικός και μη παρατήσεις τα projects στα οποία εργάζεσαι. Δείξε το καλύτερο σου πρόσωπο μέχρι την οριστική σου αποχώρηση. Έτσι η αξία σου θα αναγνωριστεί ακόμα περισσότερο.

ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ EMAIL ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Δεν είναι επαγγελματικό να προσπαθήσεις να αναζητήσεις την επόμενη σου δουλειά σε ώρες εργασίας. Το εργασιακό ωράριο είναι για να δουλεύεις για την εταιρεία και γι΄αυτό πληρώνεσαι. Επιπλέον είναι άσχημο να χρησιμοποιήσεις το email της επιχείρησης για να στείλεις βιογραφικά. Δεν σου ανήκει αυτό το email.

ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΟΦΕΛΟΣ

Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις καμία πληροφορία της εταιρείας για προσωπικό όφελος. Τα στοιχεία της εταιρείας, παραμένουν στο γραφείο που θα αφήσεις, φεύγοντας. Κανένας εργοδότης δεν θα θέλει να προσλάβει ένα άτομο που δεν μπορεί να κρατήσει μυστικά από προηγούμενες δουλειές του.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ

Φρόντισε να μη χάσεις επαφές με τους πρώην συνεργάτες και τον διευθυντή σου. Μπορείς να πας για φαγητό ή για καφέ μαζί τους. Είναι όμορφο, να μιλούν για σένα με τα καλύτερα λόγια, ακόμα και αν έχεις αποχωρήσει από την εταιρεία.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα αποχωρήσεις από την δουλειά, χωρίς να δυσανασχετήσεις κανέναν. Επίσης, ίσως να υπάρχει μια “ανοιχτή πόρτα” για να επιστρέψεις, αν αργότερα, το θελήσεις.

Cart

Καλάθι