Αναστολή εργασίας για τις επιχειρήσεις στην Εύβοια | jobstoday.gr

Αναστολή εργασίας για τις επιχειρήσεις στην Εύβοια

Την αναστολή συμβάσεων εργασίας, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μπορούν να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις στην Βόρεια Εύβοια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, μέχρι την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πιο αναλυτικά, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στα όρια των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων τους ή μερικών από αυτούς, εφόσον αυτοί είχαν προσληφθεί έως και την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021. Το ίδιο δικαιούται και όσες επιχειρήσεις δεν υπέστησαν υλικές ζημιές από τις πυρκαγιές. Η αναστολή σύμβασης των εργαζομένων δεν μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να γίνεται σταδιακά από τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας και ο αριθμός των εργαζομένων να είναι διαφορετικός. Ακόμη, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, έχουν την δυνατότητα να αναστείλουν την εργασία και στους επιδοτούμενους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο ανοικτό πρόγραμμα των «100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ

Την χρονική περίοδο όπου οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στην Βόρεια Εύβοια, υλοποιούν το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας, είναι υποχρεωμένοι να μη προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Εάν αυτές πραγματοποιηθούν θα θεωρηθούν άκυρες. Επίσης, είναι υποχρεωμένες μόλις ολοκληρωθεί η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους να έχουν τις ίδιες θέσεις εργασίας και το ίδιο είδος σύμβασης για ίσο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αναστολή μπορεί να βρεθεί και το προσωπικό που έχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όμως, το προσωπικό που ανακλήθηκε προσωρινά η αναστολή σύμβασης εργασίας για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, δεν μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ» για όσο διάστημα διαρκέσει η ανάκληση.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι πυρόπληκτοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, δικαιούνται να ενισχυθούν οικονομικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534€. Δικαιούχοι αυτής της αποζημίωσης είναι και οι εργαζόμενοι που λύθηκε η σύμβαση εργασίας τους με καταγγελία την περίοδο από τις 3/8/2021 έως τις 13/8/2021. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει το κόστος για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Για την λήψη της αποζημίωσης, οι εργοδότες των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές πρέπει να υποβάλλουν κάθε μήνα υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και να δηλώνουν τα ακόλουθα:

  • Η επιχείρησή τους έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των πυρκαγιών και
  • Τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή. Αυτή την υπεύθυνη δήλωση, στην συνέχεια, οι εργοδότες πρέπει να την αποστείλουν στο προσωπικό με email, αναφέροντας και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται για πρώτη φορά σε αναστολή, χρειάζεται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) εδώ ύστερα από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότης τους. Όσοι εργαζόμενοι είχαν υποβάλλει ξανά δήλωση παλαιότερα, δεν χρειάζεται να κάνουν νέα δήλωση, εκτός αν θέλουν να τροποποιήσουν κάποια στοιχεία. Μετά την διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και στον ΟΑΕΔ θα καταβληθεί στους εργαζόμενους των πυρόπληκτων επιχειρήσεων η αποζημίωση που δικαιούνται.

ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Επιπρόσθετα, οι πρώην εργαζόμενοι των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν τακτικό επίδομα ανεργίας για πέντε μήνες. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, για να δοθεί αυτό το επίδομα στα συγκεκριμένα άτομα, πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του οργανισμού.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Όσοι επιχειρήσουν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ αυτό το διάστημα, πρέπει να εισέλθουν εδώ και ως αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης, να διαλέξουν την κατηγορία: «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας». Στην συνέχεια, θα υποβάλουν αίτηση για επιδότηση ανεργίας, επισυνάπτοντας μία βεβαίωση μερικής ή ολοκληρωτικής καταστροφής της επιχείρησης ή κάποιο έγγραφο με τα στοιχεία της πυρόπληκτης επιχείρησης, όπως ΑΦΜ, διεύθυνση, επωνυμία κλπ..

Τέλος, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αξίας 718,65€ στο πρώην προσωπικό επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από τις πυρκαγιές. Οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν αίτηση εδώ, για να πάρουν τα χρήματά τους.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση