Αλλαγή Καριέρας: Ο Οδηγός της Επιτυχίας | jobstoday.gr

Αλλαγή Καριέρας: Ο Οδηγός της Επιτυχίας

Στη σημερινή ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας, η αλλαγή καριέρας έχει γίνει κάτι συνηθισμένο για πολλά άτομα. Παρόλ’ αυτά, αυτή η αλλαγή δεν περιλαμβάνει μόνο την κατάλληλη προσαρμογή του βιογραφικού σας. Η απόφαση για αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να πηγάζει από πολλά κίνητρα και συνοδεύεται συχνά από αρκετές προκλήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν καριέρα, θα εμβαθύνουμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε και θα σας προσφέρουμε πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε αυτή τη σημαντική μετάβαση και να την κάνετε όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Οι λόγοι που οδηγούν σε μια αλλαγή καριέρας

Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να καταγράψετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε αυτήν την αλλαγή. Πιάστε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι και δημιουργήστε μια λίστα. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε αποφάσεις με αυτοπεποίθηση. Για να σας βοηθήσουμε, παρακάτω θα αναφέρουμε τους πιο συχνούς.

Στη σύγχρονη εποχή, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό επαγγελματικό μονοπάτι είναι η επαγγελματική εξουθένωση, που είναι γνωστή και ως burnout. Και μπορεί ο όρος «εξουθένωση» να παραπέμπει σε σωματική κόπωση, ωστόσο η επαγγελματική εξουθένωση δεν αναφέρεται μόνο στο σώμα, αλλά εστιάζει και στην ψυχολογία. Το αίσθημα μη ικανοποίησης σε συνδυασμό με το αίσθημα του εγκλωβισμού σε μια δουλειά δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και στρες, κάνοντας το άτομο να νιώθει εξουθενωμένο στο τέλος της ημέρας. Έτσι, πολλοί αποφασίζουν να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους, σε μια αναζήτηση περισσότερου νοήματος και ικανοποίησης.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να σας κάνει να σκέφτεστε να αλλάξετε καριέρα είναι οι οικονομικές απολαβές. Και αυτό δεν είναι μια απλή φιλοδοξία. Μια καλύτερη οικονομική κατάσταση μπορεί να προσφέρει σταθερότητα και πολλές θετικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Έτσι, πολλά άτομα προσπαθούν να εξελίξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, με σκοπό την αλλαγή καριέρας και την εύρεση μιας πιο καλοπληρωμένης δουλειάς.

Τέλος, καθώς τα χρόνια περνούν και η τεχνολογία εξελίσσεται, πολλά επαγγέλματα χάνονται και συνεχώς δημιουργούνται νέα. Επομένως, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων για τους οποίους η αλλαγή καριέρας φαντάζει μονόδρομος. Μάλιστα, πολλοί αποφασίζουν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο, πριν ακόμα θεωρηθεί το επάγγελμά τους παρωχημένο, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρχει ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Συμβουλές για μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Μια επιτυχημένη αλλαγή καριέρας είναι εφικτή, εάν ακολουθήσετε μερικά στρατηγικά βήματα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτήν την αλλαγή όσο πιο οργανωμένα γίνεται, έτσι ώστε να αποφύγετε το στρες και την αβεβαιότητα.

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να επαναξιολογήσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας. Λάβετε υπόψη επίσης τα δυνατά σας σημεία, τα ταλέντα σας, τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε και τις αξίες που σας χαρακτηρίζουν. Ιδανικά, μια αλλαγή θα πρέπει να σας φέρνει πιο κοντά σε όλα αυτά για να στεφθεί με επιτυχία.

Μια άλλη κίνηση που θα σας βοηθήσει να οργανώσετε αυτήν την επαγγελματική αλλαγή είναι η διερεύνηση της αγοράς εργασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα το επόμενό επαγγελματικό βήμα ή εάν δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτεί μια θέση. Αναζητήστε, λοιπόν, σχετικές αγγελίες εργασίας και κρατήστε σημειώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με ανθρώπους του χώρου και να θέσετε τα ερωτήματα που σας απασχολούν.

Εφόσον η αλλαγή που θέλετε να κάνετε απαιτεί εκπαίδευση, κάποια πιστοποίηση ή την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, οι απαραίτητες κινήσεις μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων. Μπορείτε να προετοιμάσετε το έδαφος όσο ακόμα εργάζεστε σε κάποιον άλλο κλάδο, με στόχο να είστε πιο ανταγωνιστικοί όταν κάνετε το επόμενο βήμα. Επομένως, χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που συγκεντρώσατε και δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης.

Φυσικά, από αυτήν την ενότητα δεν θα μπορούσε να λείπει και η ανανέωση του βιογραφικού σας, καθώς και των προφίλ σας στα κοινωνικά δίκτυα. Αφότου αποφασίσετε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα, θα πρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα τον τρόπο που συστήνεστε στην αγορά εργασίας. Ένα προσεγμένο βιογραφικό σημείωμα που αποπνέει επαγγελματισμό και αναδεικνύει τις καλύτερες πτυχές του εαυτού σας μπορεί να γίνει το εισιτήριο για μια εντελώς καινούρια ζωή. Φροντίστε, παράλληλα, τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιογραφικό σας να συνάδουν και με την ψηφιακή σας εικόνα, όπως για παράδειγμα το προφίλ σας στο LinkedIn, καθώς η ψηφιακή σας εικόνα είναι εξίσου σημαντική.

Τι να αναμένετε όταν αλλάξετε καριέρα

Κάνατε τη λίστα σας και το πήρατε απόφαση. Θα αλλάξετε καριέρα. Τι πρέπει όμως να αναμένετε κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης μεταβατικής περιόδου;

Η μετάβαση σε μια νέα δουλειά περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις. Η αβεβαιότητα είναι συνήθως το επικρατές συναίσθημα σε αυτό το ταξίδι. Ερωτήσεις όπως «Έκανα τη σωστή επιλογή;», «Θα πετύχω στη νέα μου δουλειά;» και «Πώς θα είναι να δουλεύω εκεί;» πιθανόν να τριγυρνούν στο μυαλό σας. Ωστόσο, το να νιώθετε ανασφάλεια είναι απολύτως φυσιολογικό και θα πρέπει να προσπαθήσετε να θέσετε υπό έλεγχο αυτές τις σκέψεις, ώστε να εξελιχθείτε και να ανθίσετε.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι οι οικονομικές προσαρμογές που μπορεί να χρειαστούν. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αλλαγή καριέρας δε συνοδεύεται πάντα με υψηλότερες απολαβές. Ειδικά΄εάν η αλλαγή είναι μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε από μια χαμηλότερα αμειβόμενη θέση. Ή μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να λάβετε τον πρώτο σας μισθό στη νέα σας δουλειά. Οπότε, ενδεχομένως να χρειάζεται να κάνετε έναν διαφορετικό οικονομικό προγραμματισμό.

Να είστε προετοιμασμένοι επίσης για εξέλιξη. Είτε αυτή περιλαμβάνει νέες γνώσεις, σεμινάρια, πιστοποιήσεις και νέες δεξιότητες είτε τη γνωριμία με καινούρια άτομα και την ανταλλαγή απόψεων. Κρατήστε μια θετική στάση προς την αλλαγή και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα προσαρμοστείτε και να ανθίσετε στον νέο σας ρόλο.

Κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία μπορείτε να μειώσετε το στρες και να κάνετε ένα καινούριο ξεκίνημα με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές, οπλιστείτε με υπομονή, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με άτομα που εκτιμάτε και να είστε σίγουροι ότι γρήγορα θα ξεπεράσετε την αβεβαιότητα και θα μπορέσετε να βρεθείτε πιο κοντά στους προσωπικούς σας στόχους.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση