Το management στην τηλεργασία: Tips βελτίωσης | jobstoday.gr

Το management στην τηλεργασία: Tips βελτίωσης

Πριν λίγα χρόνια, η τηλεργασία ήταν μία μορφή εργασίας που ελάχιστοι την εφάρμοζαν. Το 2021 ωστόσο, με την πανδημία του covid-19, εκατοντάδες άτομα εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτού του είδους εργασία έχει αρκετά οφέλη μα και πολλές δυσκολίες. Ο τρόπος διαχείρισης των τηλεργαζομένων είναι μια πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο εργοδότης μιας επιχείρησης. Μερικές συμβουλές για να διαχειριστείς καλύτερα την ομάδα των εξ αποστάσεως εργαζομένων, δίνονται παρακάτω.

ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Ο ρόλος του manager είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε μια εταιρεία. Είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλους τους εργαζομένους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Γι αυτό, πριν προσπαθήσεις εκ νέου να διαχειριστείς σωστά την ομάδα, πρέπει να συνειδητοποιήσεις όλες τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει το άτομο που δουλεύει από το σπίτι.

ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ REMOTE WORKER

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά ένας remote worker είναι τα εξής:

  • δεν αλληλεπιδρά άμεσα με τους συναδέρφους του ή με τον διευθυντή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταλλάξει ιδέες για την πρόοδο ενός project ή να μη έχει πρόσβαση σε αρκετές πληροφορίες,
  • απομονώνεται περισσότερο στο σπίτι και αυτό επηρεάζει την απόδοση του στην δουλειά,
  • υπάρχουν πολλοί περισπασμοί: Δεν είναι εύκολο να εργαστεί κάποιος από το σπίτι, αν δεν μένει μόνος σε αυτό.
  • Η παραγωγικότητα μπορεί να μειωθεί εξαιτίας της αναβλητικότητας. Κάποιοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται στην αυτοπειθαρχία και δεν μπορούν να εργαστούν αρκετά καλά από απόσταση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΣΑΦΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η σωστή και συχνή επικοινωνία του manager με τους τηλεργαζομένους θα τους βοηθήσει να αποδώσουν καλά στην δουλειά τους. Προγραμμάτισε τακτικές συναντήσεις με τα μέλη της ομάδας σου. Ξεκίνα την κάθε εβδομάδα με μία διαδικτυακή συνάντηση. Στο εβδομαδιαίο meeting, δώσε σαφείς στόχους για το project που πρέπει να ολοκληρωθεί. Φρόντισε οι διαδικτυακές συναντήσεις να γίνονται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

ΜΙΛΑ ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

Αλλά μη μείνεις μόνο σε μία ομαδική βιντεοκλήση. Μίλα στο καθένα εργαζόμενο ξεχωριστά και καθημερινά μέσω Skype, Zoom ή μέσω κάποιας άλλης παρόμοιας πλατφόρμας για να σιγουρευτείς πως έχει κατανοήσει απόλυτα τι πρέπει να κάνει για την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι, θα ενημερώνεσαι για την πρόοδο που γίνεται στο project αλλά και θα αυξηθεί το ηθικό και το κίνητρο του κάθε τηλεργαζομένου ξεχωριστά. Κάνε σαφές στους υπαλλήλους πως μπορούν να απευθυνθούν σε σένα, οποιαδήποτε στιγμή του εργασιακού ωραρίου, αν χρειαστούν βοήθεια.

ΘΕΣΕ ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Με την τηλεργασία, πρέπει να προσαρμόσεις και τον τρόπο που ορίζεις τους στόχους της δουλειάς. Προσπάθησε οι στόχοι να είναι επιτεύξιμοι και να μη σχετίζονται με την ώρα που βρίσκονται οι εργαζόμενοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Εάν είναι εφικτό, δώσε περισσότερη ευελιξία στους υπαλλήλους σου. Για παράδειγμα, εάν για κάποιον είναι πιο εύκολο να εργαστεί αργά το βράδυ για ένα project και όχι το πρωί, επέτρεψε του το.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Όταν βρισκόσουν στο ίδιο χώρο με όλους τους εργαζόμενους, ήταν εύκολο να παρακολουθήσεις την παραγωγικότητα των ατόμων και την πρόοδο που έχουν κάνει πάνω σε ένα project. Στην τηλεργασία αυτό γίνεται δύσκολα. Υπάρχουν κάποια διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν στην παρακολούθηση της παραγωγικότητας. Ιδανική γι αυτό το σκοπό είναι η πλατφόρμα statushero. Αυτή ζητά από τα άτομα μιας ομάδας να πουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνουν εκείνη την στιγμή και εσύ θα μπορείς να δεις τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Άλλο ένα κατάλληλο εργαλείο είναι το Toggl,  όπου μπορείς να δεις τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείς υψηλό το ηθικό της ομάδας. Η περίοδο που διανύουμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους. Δείξε στους εργαζόμενους πως νοιάζεσαι πραγματικά γι αυτούς και πως δεν σε νοιάζει μόνο η δουλειά που παρέχουν στην εταιρεία. Εάν εργάζονταν δια ζώσης, θα μιλούσαν συχνά με άλλους συναδέρφους στο μεσημεριανό τους διάλειμμα. Φρόντισε να έχουν ένα εικονικό μεσημεριανό διάλειμμα ακόμα και την περίοδο της τηλεργασίας. Δημιούργησε μια διαδικτυακή ομάδα όπου θα μπορούν όλα τα μέλη της ομάδας να μιλούν μεταξύ τους και για θέματα εκτός δουλειάς. Με αυτό το τρόπο, δεν θα νιώθει κανένας απομονωμένος.

Τέλος, θυμήσου όλες τις δεξιότητες που έχουν οι εργαζόμενοι και δείξε τους απόλυτα εμπιστοσύνη. Το ότι εργάζονται, εξ αποστάσεως, δεν σημαίνει πως δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε όσα τους ανέθεσες. Άσε τους να ανταποκριθούν επιτυχώς και σε αυτή την πρόκληση.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση