Tips προσαρμογής στην δουλειά μετά από την άδεια | jobstoday.gr

Tips προσαρμογής στην δουλειά μετά από την άδεια

Μόλις ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή άδεια η επιστροφή στην δουλειά δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για πολλούς. Ας είμαστε ειλικρινείς! Ποιος δεν λυπάται, όταν αποχωρίζεται την παραλία, την νυχτερινή διασκέδαση με φίλους για να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές υποχρεώσεις; Ακόμα και αν την αγαπάς πολύ, νιώθεις μελαγχολικά. Αυτή η μελαγχολία ονομάζεται «post vacation blues» στο εξωτερικό και είναι συχνό φαινόμενο μετά το τέλος των διακοπών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθώς παρουσιάζονται tips για εύκολη προσαρμογή μετά την άδεια σου.

ΤΑ POSTIT ΜΕ ΤΑ PROJECTS ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Πόσο οργανωτικός είσαι στην δουλειά; Σκέφτηκες να αφήσεις στο γραφείο την τελευταία ημέρα πριν την άδεια σου, κάποια σημειωμένα post it με τα ολοκληρωμένα και τα μη ολοκληρωμένα projects της εργασίας; Εάν ναι, θα σε βοηθήσουν πολύ την πρώτη μέρα της επιστροφής γιατί θα σου υπενθυμίσουν τις υποχρεώσεις σου. Εάν όχι, θυμήσου να το κάνεις στις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ

Προτίμησε να επιστρέψεις από τις διακοπές, 2-3 μέρες πριν το τέλος της άδειας. Έτσι, θα έχεις το χρόνο να ξεκουραστείς και να αδειάσεις τις βαλίτσες. Φρόντισε ακόμη, τις τελευταίες μέρες πριν την επιστροφή στη δουλειά, να βάλεις ξυπνητήρι. Σίγουρα στις διακοπές, αργούσες να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις. Με το ξυπνητήρι θα αρχίσεις σιγά-σιγά να συνηθίζεις στην αλλαγή του ωραρίου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ξύπνα μία ώρα νωρίτερα την μέρα που θα πας στην δουλειά. Με αυτό το τρόπο, θα κάνεις με πιο χαλαρές κινήσεις την πρωινή ρουτίνα, πριν να φύγεις από το σπίτι. Επίσης, δεν θα αγχωθείς, εάν βρεις κίνηση στο δρόμο. Εάν έχεις την δυνατότητα, διάλεξε να επιστρέψεις στο γραφείο στην μέση της εβδομάδας, δηλαδή Τετάρτη ή Πέμπτη, έτσι ώστε να έρθει πιο σύντομα το σαββατοκύριακο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακόμη, για να μη νιώθεις μελαγχολικά την πρώτη εβδομάδα στην δουλειά, προγραμμάτισε όμορφες δραστηριότητες μετά το τέλος της. Λόγου χάρη, θα μπορούσες μόλις σχολάσεις να συναντηθείς με τους φίλους σου για καφέ ή για φαγητό. Ή μπορείς να γραφτείς σε γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ

Φρόντισε κατά την διάρκεια των διακοπών, να αγοράσεις ένα αναμνηστικό και διακόσμησε με αυτό το γραφείο σου. Αυτό θα σου θυμίζει τις ωραίες στιγμές που έζησες. Μόλις φτάσεις στην δουλειά, οργάνωσε το γραφείο σου και πέτα ό,τι δεν χρειάζεσαι πια. Αυτό θα σου δώσει λίγο χρόνο να μπεις σταδιακά στους ρυθμούς της εργασίας μετά από την άδεια.

ΚΑΝΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΑ EMAIL

Έπειτα, σε ένα σημειωματάριο γράψε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Άρχισε να διαβάζεις τα email σου για να μάθεις τι έχει συμβεί από την μέρα που έφυγες από την δουλειά έως την στιγμή που επέστρεψες. Απέφυγε όμως να διαβάσεις με χρονολογική σειρά τα emails. Προσπάθησε να τα ταξινομήσεις ανάλογα με τον αποστολέα ή ανάλογα με το θέμα τους. Σε ενδιαφέρει να μάθεις τι συνέβη κατά την διάρκεια της άδειας σου και όχι πότε ακριβώς συνέβη. Μη ξεχάσεις να ελέγξεις και τα μηνύματα στον αυτόματο τηλεφωνητή.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ PROJECTS

Την πρώτη μέρα της επιστροφής στην δουλειά μετά από την άδεια σου, μη προσπαθήσεις να ξεκινήσεις ένα νέο project. Καλύτερα ολοκλήρωσε παλαιότερα projects μέχρι να προσαρμοστείς καλύτερα στην ρουτίνα του γραφείου. Επίσης, μη προγραμματίσεις επαγγελματικά ραντεβού, εκτός αν είναι κάτι πολύ επείγον.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟ MULTITASKING

Μη προσπαθήσεις να εργαστείς ταυτόχρονα σε πολλά projects, ακόμα και αν νιώθεις την ανάγκη να καλύψεις τον χρόνο που έχασες, λόγω της καλοκαιρινής άδειας. Το multitasking θα σου δημιουργήσει περισσότερο άγχος. Εστιάσου σε μία εργασία κάθε φορά και μόλις την ολοκληρώσεις προχώρα στην επόμενη.

ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Επιπλέον, μίλα με τους συναδέρφους. Εξιστόρησε τι συνέβη στις διακοπές, πρότεινε το ξενοδοχείο που έμεινες, την ταβέρνα που έφαγες καλά ή το bar όπου διασκέδασες. Πρόσεξε μόνο να μη το παρακάνεις στην φλυαρία. Ίσως ενοχληθεί ο συνάδερφος που δεν κατάφερε ακόμη να πάρει την άδεια του και να πάει διακοπές.

Η επιστροφή στην δουλειά και το τέλος της καλοκαιρινής άδειας, δεν χρειάζεται να δηλώνει και το τέλος των διακοπών. Πραγματοποίησε μία εκδρομή σε μία κοντινή περιοχή. Ή βρες το μέρος που θα πας διακοπές το επόμενο καλοκαίρι. Έτσι, θα μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα και θα προσαρμοστείς ξανά εύκολα στο γραφείο.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση