Tips για ομαλή επιστροφή στην εργασία μετά την γέννα | jobstoday.gr

Tips για ομαλή επιστροφή στην εργασία μετά την γέννα

Η επιστροφή στην δουλειά μετά την άδεια μητρότητας είναι μία σημαντική μετάβαση για τις νέες μητέρες. Πολλές φορές όμως, η μετάβαση αυτή, είναι δύσκολη. Και αυτό, γιατί  η νέα μητέρα νιώθει ενοχές που απομακρύνεται από το μωρό της για να εργαστεί. Έτσι παρακάτω, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τις νέες μητέρες να επιστρέψουν ομαλά στο εργασιακό τους χώρο.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ

Αρχικά, καθώς τελειώνουν οι μέρες της άδειας, βεβαιωθείτε ότι είστε πραγματικά έτοιμη για να επιστρέψετε στην δουλειά. Συζητήστε το με την οικογένεια σας και βρείτε ένα άτομο που θα φροντίζει το παιδί, τις ώρες που θα λείπετε. Μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο από την οικογένεια σας ή κάποια babysitter. Γνωρίστε καλύτερα αυτό το άτομο και σιγουρευτείτε πως είναι το κατάλληλο, πριν αρχίσετε ξανά την δουλειά. Πρέπει να εμπιστεύεστε απόλυτα το άτομο που θα βρίσκεται δίπλα στο παιδί σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ

Ακόμα πρέπει να βρείτε και ένα εφεδρικό φροντιστή για το μωρό. Προετοιμαστείτε για τη στιγμή που το μωρό θα σας χρειάζεται, ενώ είστε σε μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση ή παρουσίαση. Καταγράψτε ποιος θα είναι η πρώτη επαφή σε περίπτωση ανάγκης για τον παιδικό σταθμό ή την νταντά. Επίσης, σκεφτείτε τι θα κάνετε τις μέρες που το μωρό θα είναι άρρωστο ή τις μέρες που πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό για τα εμβόλια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ, ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή στην δουλειά, πρέπει να επικοινωνήσετε με το αφεντικό. Ενημερώστε τον για την ακριβή ημερομηνία επιστροφή σας. Μη παραλείψετε να ζητήσετε, ένα πιο ευέλικτο ωάριο για το πρώτο διάστημα της επιστροφής στην δουλειά. Ενημερώστε τον, επίσης, για τις φορές που πιθανότατα θα αναγκαστείτε να λείπετε. Δείξτε ενθουσιασμό και εξηγήστε τους λόγους που ανυπομονείτε να επιστρέψετε στην εργασία.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Έπειτα ενημερωθείτε για τον θηλασμό τις ώρες που εργάζεστε. Η ελληνική νομοθεσία προστατεύει το θηλασμό. Με ειδικές διατάξεις του νόμου 4316, θέτει αυστηρούς όρους για να καλύψει νομικά τις θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες. Έτσι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες μπορούν να αντλούν και να αποθηκεύουν το γάλα κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους. Επικοινωνήστε με τους συνεργάτες σας για να καθορίσετε πού θα μπορείτε να αντλείτε το γάλα στο χώρο της εργασίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Προγραμματίστε την ημερομηνία της επιστροφής σας. Φροντίστε να επιστρέψετε στη δουλειά στο τέλος της εβδομάδας και όχι στην αρχή. Εάν επιστρέψετε στο γραφείο μία Δευτέρα, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να προσαρμοστείτε. Αντίθετα, μία Πέμπτη ή μια Παρασκευή είναι ιδανικές μέρες για μια πιο εύκολη μετάβαση στην εργασία. Και αυτό γιατί πλησιάζει το Σαββατοκύριακο που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να διορθώσετε πιθανά προβλήματα που προέκυψαν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΜΙΑ ΧΑΛΑΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Επιπλέον, μια εβδομάδα πριν την έναρξη της δουλειάς, είναι χρήσιμο να συναντηθείτε για καφέ ή φαγητό με τους συναδέρφους σας. Μια τέτοια συνάντηση θα σας βοηθήσει να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στο γραφείο και να μάθετε τα νέα project. Έτσι, θα επανασυνδεθείτε με την εργασία σας. Επίσης, μπορείτε να φέρετε σε επαφή τους συναδέρφους με το μωρό σας, ώστε να το γνωρίσουν.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΝΕΑ ΡΟΥΧΑ

Φροντίστε την γκαρνταρόμπα σας, πριν να ξεκινήσει η εργασία σας. Δοκιμάστε τα ρούχα του γραφείου και ελέγξτε αν σας κάνουν ακόμα. Αποφύγετε να φορέσετε ξανά στην δουλειά, τα ρούχα της εγκυμοσύνης. Η αγορά νέων ρούχων, είναι μια καλή ευκαιρία για να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας μα και να νιώσετε καλύτερα ψυχολογικά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΩΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Δύο μέρες νωρίτερα, προετοιμαστείτε για την νέα πρωινή σας ρουτίνα. Δημιουργείστε μια δοκιμαστική μέρα. Σε αυτή, ξυπνήστε νωρίς με ξυπνητήρι, μεταφέρετε το παιδί στην νταντά και μετακινηθείτε προς την δουλειά σας. Αυτή είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία, από αυτή που είχατε πριν την γέννηση του παιδιού. Έτσι, κάνοντας αυτό το δοκιμαστικό θα εντοπίσετε πιθανά προβλήματα και θα οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας τα πρωινά.

ΔΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΣΤΕΙ

Οι πρώτες ημέρες στο γραφείο,πιθανότατα δεν θα είναι πολύ καλές. Μη απελπιστείτε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας μέχρι να εγκλιματιστείτε εντελώς. Η συναναστροφή με άλλες εργαζόμενες μητέρες θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και θα ανταλλάξετε εμπειρίες. Το πρώτο διάστημα στη δουλειά, ίσως θα σας λείπει το μωρό σας. Μη ανησυχείτε, αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

ΒΑΛΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΑΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Για να σας λείπει λιγότερο, μπορείτε, όσο βρίσκεστε στην δουλειά, να τηλεφωνείτε στο σπίτι για να το ακούτε. Είναι καλό να τηλεφωνείτε μία ή δύο φορές την ημέρα, στην νταντά, αλλά προσέξτε μη το παρακάνετε. Πάρτε τηλέφωνο, την ώρα που το μωρό σας είναι ξύπνιο και έχει φάει. Επίσης, μπορείτε να έχετε στο γραφείο σας μια φωτογραφία του μωρού σας για να το βλέπετε.

Τελειώνοντας, θυμηθείτε πως η μητρότητα δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τα επαγγελματικά σας όνειρα. Μη σκεφτείτε ποτέ πως  είστε “κακή μητέρα” γιατί αποφασίσατε να επιστρέψετε στην εργασία. Καλή μητέρα είναι η γεμάτη συναισθηματικά γυναίκα. Μόλις περάσει το πρώτο διάστημα προσαρμογής, θα είστε μια ευτυχισμένη εργαζόμενη μητέρα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση