Tips για μία επιτυχημένη εξ αποστάσεως συνέντευξη

Πλέον πολλές συνεντεύξεις για εργασία, γίνονται εξ αποστάσεως. Τις προτιμούν οι υπεύθυνοι πρόσληψης προσωπικού γιατί είναι εύκολες στη διεξαγωγή τους. Στο πρώτο στάδιο, γνωρίζουν όλους τους υποψήφιους. Έπειτα, προχωρούν σε μια δια ζώσης συνάντηση. Για να πάρεις την δουλειά, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε μία τέτοιου είδους συνέντευξη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ SKYPE

Ο πιο γνωστός τρόπος συνέντευξης εξ αποστάσεως, είναι αυτός που γίνεται με την χρήση του Skype. Εάν σου ζητηθεί να δώσεις συνέντευξη μέσω Skype, πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα. Αρχικά, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη, έλεγξε τον εξοπλισμό σου. Βεβαιώσου πως έχεις “κατεβάσει” σωστά το πρόγραμμα του Skype. Έπειτα, έλεγξε αν λειτουργεί η κάμερα σου και αν έχεις καλά ακουστικά και μικρόφωνο. Είναι προτιμότερο, να χρησιμοποιήσεις ακουστικά με μικρόφωνο για καλύτερο ήχο.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Μη ξεχάσεις να ελέγξεις και το ψευδώνυμο που έχεις στο Skype. Εφόσον πρόκειται για μία επαγγελματική συνέντευξη εργασίας, δεν είναι ωραίο να έχεις ως ψευδώνυμο “gatoulis08”. Δημιούργησε ένα καινούριο λογαριασμό για τις επαγγελματικές συνεντεύξεις σου. Έλεγξε και την φωτογραφία του προφίλ σου. Πρόσεξε να δείχνει επαγγελματισμό. Βεβαιώσου πως η σύνδεση σου στο διαδίκτυο είναι καλή για μία βιντεοκλήση.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην συνέχεια, φτιάξε το χώρο όπου θα διεξαχθεί η συνέντευξη. Πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Εάν δεν μένεις μόνος στο σπίτι, ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Δεν θα πρέπει να σε ενοχλήσουν, κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Έλεγξε προσεκτικά το χώρο σου. Δεν πρέπει να είναι ακατάστατος γιατί δείχνει πως είσαι ανοργάνωτος. Επίσης, αφαίρεσε από το τοίχο αφίσες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Το γραφείο σου, επίσης, πρέπει να είναι τακτοποιημένο. Φρόντισε να έχεις πάνω τα έγγραφα που χρειάζεσαι, όπως το βιογραφικό ή την συστατική επιστολή. Καλό είναι να προσέξεις και το φως που θα έχεις την ώρα της συνέντευξης. Θα πρέπει να είναι φυσικό φως ή ένας λαμπτήρας που να σε φωτίζει στο πρόσωπο. Επίσης, θα πρέπει να προέρχεται πίσω από την οθόνη του Η/Υ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΑ

Πριν την συνέντευξη, θα χρειαστεί να κάνεις μία πρόβα. Ζήτησε βοήθεια από κάποιο φίλο ή γνωστό, να κάνετε μία βιντεοκλήση. Εάν δεν έχεις εξοικειωθεί με τις βιντεοκλήσεις, θα νιώσεις αμήχανα. Η εξάσκηση με κάποιο φίλο, θα διώξει την αμηχανία σου και θα μπορέσεις να ελέγξεις την ένταση της φωνής σου. Επίσης, θυμήσου να ρωτήσεις τον συνεντευξιαστή, ποιος θα καλέσει ποιον στο skype. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από την αρχή. Διαφορετικά, την ώρα της συνέντευξης, ο ένας θα περιμένει τον άλλο να καλέσει και θα δημιουργηθεί σύγχυση.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συνέντευξης εξ αποστάσεως, είναι πως μπορείς να έχεις δίπλα σου σημειώσεις. Είναι απαραίτητο να έχεις ένα τετράδιο και ένα στυλό. Θα μπορούσες να γράψεις πληροφορίες για την εταιρεία ή ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις. Πρόσεξε όμως, πώς θα διαβάσεις τις ερωτήσεις. Μη δείξεις στον συνεντευξιαστή πως κάνεις ανάγνωση.

ΝΤΥΣΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

Την ώρα της συνέντευξης, ντύσου κατάλληλα. Όπως ακριβώς θα ντυνόσουν, αν πήγαινες στον χώρο της εργασίας, για συνέντευξη. Τα ρούχα σου πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς σκισίματα και σιδερωμένα. Επίσης, είναι προτιμότερο να φορέσεις ουδέτερα χρώματα, όπως το μπλε και το γκρι. Αυτά δείχνουν καλύτερα στην κάμερα. Ρούχα με έντονα σχέδια και μοτίβα, μοιάζουν ακατάστατα στην οθόνη του υπολογιστή.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η γλώσσα του σώματος, είναι πολύ σημαντική, την ώρα της συνέντευξης. Θα κάνεις καλή εντύπωση με την όρθια στάση σώματος, την σωστή χρήση των χεριών και το χαμόγελο. Μη εστιάζεις στην μικρή οθόνη που εμφανίζεται στην γωνία του Skype. Πρέπει να κοιτάς μέσα στην κάμερα για να έχεις επαφή με τα μάτια του συνεντευξιαστή. Εάν χρησιμοποιείς laptop, σήκωσε το πιο ψηλά, με κάποια βιβλία. Έτσι, η κάμερα θα βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου.

ΜΗ ΑΓΧΩΘΕΙΣ ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σιγουρέψου, ακόμα, πως έχεις κλείσει άλλα προγράμματα στον υπολογιστή για να μη σε διακόψουν ηχητικές ειδοποιήσεις. Εάν η σύνδεση διακοπεί και δεν άκουσες κάτι, ζήτησε να σου επαναλάβει ο συνεντευξιαστής τι είπε. Μη νιώσεις άσχημα, γιατί συμβαίνουν τεχνικά προβλήματα.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άλλος ένας τύπος εξ αποστάσεως συνέντευξης, είναι η τηλεφωνική. Η τηλεφωνική συνέντευξη, μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά έως και μία ώρα. Σε μία τηλεφωνική συνέντευξη, θα πρέπει μέσα σε 3-4 προτάσεις να συνοψίσεις το βιογραφικό σου και την εργασιακή εμπειρία που έχεις.

ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ELEVATOR PITCH

Έτσι, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, είναι να ετοιμάσεις το elevator pitch σου. Στην συνέχεια, έλεγξε αν έχεις πλήρη μπαταρία στο κινητό και σήμα τηλεφώνου. Φρόντισε να έχεις αποθηκεύσει στο τηλέφωνο, το όνομα και τον αριθμό του υπεύθυνου προσλήψεων. Βρες ένα ήσυχο χώρο και ετοιμάσου για την κλήση τουλάχιστον δέκα πέντε λεπτά πριν.

ΑΚΟΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, άκου τον συνομιλητή σου, πολύ προσεκτικά. Σημείωσε τα πιο σημαντικά σημεία της συζήτησης. Φόρεσε, ό,τι θα φορούσες σε μία συνέντευξη δια ζώσης. Ο συνεντευξιαστής δεν μπορεί να σε δει μέσα από το τηλέφωνο. Όμως η κατάλληλη ενδυμασία, θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο σίγουρος.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

Πρόσεξε πώς μιλάς στο τηλέφωνο. Η νευρικότητα, αυξάνει την ταχύτητα ομιλίας στο τηλέφωνο. Αν καταλάβεις πως μιλάς γρήγορα, κάνε μία μικρή παύση. Έπειτα, μίλα πιο αργά. Επίσης, μη βιαστείς να απαντήσεις. Μη σε τρομάξουν οι παύσεις. Πάρε το χρόνο σου για να σκεφτείς και να μιλήσεις. Οι απαντήσεις σου, θα πρέπει να είναι σύντομες. Μη ξεχάσεις να κάνεις ερωτήσεις στον συνεντευξιαζόμενο.

Με τις παραπάνω συμβουλές, θα αντιμετωπίσεις μία εξ αποστάσεως συνέντευξη με επιτυχία. Έτσι, θα αυξηθούν και οι πιθανότητες πρόσληψης στην δουλειά που επιθυμείς.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση