Θερινή άδεια εργαζομένων: Όσα πρέπει να ξέρεις

Καθώς ολοκληρώνεται και ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού,  αρκετοί εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν την θερινή τους άδεια. Εάν θέλεις να μάθεις πόσες ημέρες δικαιούσαι να πάρεις άδεια αλλά και πώς υπολογίζεται το επίδομα, συνέχισε το διάβασμα του κειμένου.

 ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Για να χορηγηθεί η άδεια σε έναν εργαζόμενο, πρέπει να επικοινωνήσει με τον εργοδότη του και να υποβάλει σχετικό αίτημα. Στην συνέχεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δώσει την άδεια μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή του αιτήματος. Όλες οι ετήσιες άδειες πρέπει να χορηγούνται πριν την λήξη του ημερολογιακού έτους. Σε μία επιχείρηση, οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν την ετήσια άδεια από την 1η Μαΐου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ

Η άδεια είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου. Έτσι, είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Άκυρη θεωρείται και η παραίτηση του εργαζόμενου από τις σχετικές αξιώσεις. Επίσης, ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει ένα εργαζόμενο, όταν βρίσκεται σε ετήσια άδεια. Εάν απασχολεί εργαζόμενους που προστατεύουν παιδιά μέχρι δέκα έξι ετών ή μεγαλύτερα παιδιά με αναπηρία, είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους, καθώς προγραμματίζει τον χρόνο χορήγησης των καλοκαιρινών αδειών.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΔΕΙΑΣ

Ανάλογα με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου, η άδεια χορηγείται συνεχόμενα. Μόνο κατ΄εξαίρεση μπορεί να δοθεί η ετήσια άδεια σε δύο περιόδους μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Η πρώτη περίοδος της αδείας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες  από έξι εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και περισσότερες από πέντε εργάσιμες ημέρες σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδους, ύστερα από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη. Όμως, η μία περίοδος  πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα εργάσιμες ημέρες σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Ο εργοδότης καταχωρεί όλα τα στοιχεία χορήγησης της καλοκαιρινής άδειας των εργαζομένων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, υποβάλλοντας το Έντυπο Ε11. Στο ίδιο έντυπο τον Ιανουάριο κάθε έτους καταχωρούνται τα στοιχεία των εργαζομένων που πήραν την ετήσια άδεια κατά την διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Για την καλοκαιρινή άδεια, δεν χρειάζεται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του. Δικαιούται αναλογία χρόνου άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του.

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Έτσι, το πρώτο ημερολογιακό έτος πρόσληψης του εργαζομένου, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του χορηγήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών άδειας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του. Έτσι, αυτός που εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα λάβει είκοσι εργάσιμες ημέρες ετήσια άδεια. Είκοσι τέσσερις εργάσιμες ημέρες θα λάβει αυτός που δουλεύει έξι ημέρες την εβδομάδα. Ο εργαζόμενος που θα  συμπληρώσει δώδεκα μήνες εργασίας, το δεύτερο ημερολογιακό έτος, δικαιούται άδεια 21 ημερών εάν εργάζεται πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στην εξαήμερη εργασία, δικαιούται 25 ημέρες άδεια.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ

Εάν κάποιος εργαζόμενος συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη δέκα έτη εργασίας τότε μπορεί να λάβει άδεια 25 εργάσιμες ημέρες (πενθήμερη εργασία) ή 30 εργάσιμες ημέρες (εξαήμερη εργασία). Επίσης, στην περίπτωση που έχει 25ετούς υπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνει 26 ημέρες άδεια σε πενθήμερη εργασία ή 31 ημέρες σε εξαήμερη εργασία. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων,  μπορείς να υπολογίσεις την άδεια που δικαιούσαι, κάνοντας κλικ εδώ για πλήρης απασχόληση ή εδώ για εκ περιτροπής εργασία.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ

Κατά την διάρκεια της άδειας του, ο εργαζόμενος λαμβάνει τις αποδοχές που θα έπαιρνε εάν εργαζόταν κανονικά. Σε αυτές τις αποδοχές συμπεριλαμβάνονται τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις. Επίσης, δικαιούται και επίδομα αδείας. Αυτό κατοχυρώθηκε με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010. Ισούται με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού για όσους αμείβονται με μισθό. Ή τα 13 ημερομίσθια για αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο. Οι αποδοχές και το επίδομα άδειας, προκαταβάλλονται από τον εργοδότη στην αρχή της άδειας. Εάν ο εργοδότης δεν δώσει την άδεια που δικαιούται ο εργαζόμενος, πρέπει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Επιπλέον, κανονικά θα πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια οι εργαζόμενοι που πήραν άδεια ειδικού σκοπού, εξαιτίας της πανδημίας. Για κάθε τέσσερις μέρες άδειας ειδικού σκοπού που λάμβανε ένας εργαζόμενος, η μία μέρα αφαιρούταν από την κανονική του άδεια. Όμως, ακόμα και αν έχει καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της κανονικής του άδειας, δικαιούται να ζητήσει την κατάτμηση του υπολοίπου σε δύο ή περισσότερες περιόδους, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σε ένα ομολογουμένως δύσκολο και ιδιαίτερο καλοκαίρι, είναι απαραίτητη η ολιγοήμερη ξεκούραση όλων των εργαζόμενων. Έτσι, εκμεταλλεύσου την θερινή άδεια που δικαιούσαι για να χαρείς και να απολαύσεις την κάθε στιγμή των φετινών διακοπών.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση