"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" και νέο πακέτο μέτρων στήριξης | jobstoday.gr

“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την τόνωση της εργασίας και της οικονομίας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον υπουργό Οικονομικών, πριν λίγες ημέρες. Βασίζονται σε τρεις άξονες και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Για να ενισχυθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση αποφάσισε την δημιουργία του Μηχανισμού Ενίσχυσης Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης: “Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των εργαζομένων. Για αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς. Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο”.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Αυτός ο μηχανισμός θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Θα επεκταθεί η ισχύς του, εφόσον χρειαστεί. Μέσω αυτού, ο εργοδότης, θα έχει το δικαίωμα να μειώσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης μέχρι και 50%. Έπειτα, η πολιτεία υποχρεούται να αναπληρώσει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που εκείνος δεν θα εργάζεται. Όμως, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να μεταβληθεί το είδος της σχέσης εργασίας.

ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Εάν κατά την προσαρμογή, η καθαρή αμοιβή είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό, τότε το κράτος θα καλύπτει αυτή την διαφορά. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καλύπτει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου, αφού τις υπολογίσει με βάση τον αρχικό μισθό. Ακόμα, δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου μειωμένης απασχόλησης. Ούτε να μειώσει τον μισθό του. Θα εφαρμοσθεί, παράλληλα η μείωση 0,9% στις εισφορές των πλήρως απασχολούμενων.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ

Για να γίνει πιο κατανοητή η επιδότηση μισθού, θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα. Εάν ένας εργαζόμενος, μηνιαίως λαμβάνει 790 ευρώ από τον εργοδότη του, τότε μόλις μειωθεί το ωράριο, θα λαμβάνει 395 ευρώ. Η επιδότηση 60% από το κράτος, θα είναι 237€. Συνεπώς, κάθε μήνα ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 650 €. Κάποιος άλλος εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 860€, θα καταλήξει να παίρνει 688€ μαζί με την επιδότηση (430€ από τον εργοδότη του και 268€ από το κράτος). Ένας υψηλόμισθος εργαζόμενος που μέχρι στιγμής λάμβανε 1280 ευρώ, όταν η εργασία του μειωθεί στο μισό, θα παίρνει συνολικά 1.024 ευρώ το μήνα (384€ από το κράτος και 640€ από τον εργοδότη του. Όμως, κάποιο άτομο που αμείβεται με 650€, όταν θα εργαστεί με μειωμένο ωράριο, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα 650€ (325€ από τον εργοδότη του και 195€ από το κράτος).

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Δικαιούται να συμμετάσχουν στην “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” όλες οι επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις καθώς και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές. Όμως, απαγορεύεται μια επιχείρηση να μετατρέψει τη σχέση εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης για να συμμετάσχει στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Εκτός από τον μηχανισμό στήριξης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”,  το κράτος θα βοηθήσει τον κλάδο του τουρισμού που επλήγη σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 μηνιαίο επίδομα εποχικής ανεργίας. Αυτό θα το λάβουν περίπου 120.000 άτομα. Επίσης, το κράτος θα καλύψει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το μέτρο αυτό θα τεθεί ως κίνητρο για να επαναπροσληφθούν τα άτομα εποχικής εργασίας. Για την λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο, τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια θα είναι 50. Ακόμα, θα επεκταθούν κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τέλος Μαΐου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιπλέον, θα παραταθεί η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές καθώς και για όσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, θα λάβουν το ποσό των 534€ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επίσης, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε και αυτός, με την σειρά του, μέτρα στήριξης της οικονομίας.  Αυτά είναι τα εξής:

  • Μείωση ενοικίου κατά 40% τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Μείωση ενοικίου θα έχουν και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.
  • Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, θα έχουν μείωση ενοικίου μέχρι τον Αύγουστο.
  • Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή, έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία καθώς και για την φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους.
  • Επίσης, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Το συνολικό κόστος όλων των παραπάνω μέτρων, υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ. Με αυτό το τρόπο, το κράτος προσπαθεί να μειώσει τις συνέπειες της πανδημίας. Και αν το καλοκαίρι δυσκολέψει αρκετούς εργαζόμενους, το φθινόπωρο μοιάζει περισσότερο ευοίωνο.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση