Πως θα ξεχωρίσεις και θα γίνεις πολύτιμος στη δουλειά

Τα τελευταία χρόνια, συχνά χάνουν την δουλειά τους πολλά άτομα. Η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά σημεία και ο εργασιακός χώρος χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Οι εργαζόμενοι ζουν διαρκώς με το φόβο της ξαφνικής απόλυσης. Για να κρατήσει κάποιος την δουλειά του, πρέπει να γίνει πολύτιμος στο χώρο που εργάζεται. Έτσι, υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις και να γίνεις αναντικατάστατος στο χώρο της εργασίας σου.

ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ

Αρχικά, βρες το δικό σου ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Θυμήσου πως για να είσαι αναντικατάστατος πρέπει να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους συναδέρφους σου. Πρέπει να έχεις κάτι να παρουσιάσεις που δεν έχουν οι άλλοι. Σκέψου μια δεξιότητα που έχεις, μία ειδίκευση ή ακόμα και μία ιδιομορφία του χαρακτήρα σου. Επίσης, πρέπει να δείξεις όλα τα ταλέντα που έχεις. Μόνο τότε θα αποδείξεις πως είσαι σημαντικός και πολύτιμος.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Οι καλές σχέσεις με τους συναδέρφους σου είναι απαραίτητες για να παραμείνεις στην δουλειά. Μη ξεχνάς πως οι συνάδερφοι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Ρώτησε τους για τα ενδιαφέροντα που έχουν αλλά και για τις οικογένειες τους. Όταν αναπτύσσεις τις εργασιακές σου επαφές, αυξάνεις την δημοτικότητα σου.

ΚΑΝΕ ΚΟΜΠΛΙΜΕΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ

Σημαντικό, επίσης, είναι να κάνεις κομπλιμέντα. Σκέψου πόσο χαρούμενο θα κάνεις κάποιο συνάδερφο, αν τον επιβραβεύσεις για κάτι που έκανε καλά. Διώξε την αρνητική ενέργεια. Γίνε το άτομο που φέρνει την αισιοδοξία και την χαρά μέσα στο γραφείο. Όλοι θα το εκτιμήσουν, να είσαι σίγουρος.

ΠΑΡΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι, αν θέλεις να κρατήσεις την θέση σου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει διαρκώς να μαθαίνεις νέα πράγματα για το αντικείμενο της εργασίας σου. Για να γίνεις πολύτιμος στην εργασία σου, φρόντισε να μη επισημαίνεις στον εργοδότη σου πιθανά προβλήματα. Εκείνος θα σε εκτιμήσει περισσότερο, αν πάρεις πρωτοβουλίες και προσφέρεις λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ

Μη φοβάσαι να επικοινωνείς αποτελεσματικά με το αφεντικό σου. Δυστυχώς, πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν με το αφεντικό τους. Φοβούνται να δείξουν ότι δεν είναι τέλειοι ή ότι δεν γνωρίζουν κάτι με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους. Μη κάνεις το ίδιο λάθος. Η σωστή επικοινωνία βοηθάει στο να αποδίδεις καλύτερα για την εταιρία. Έτσι, κάνε ερωτήσεις και βεβαιώσου ότι κατανοείς πλήρως τις οδηγίες του αφεντικού σου. Επίσης, μπορείς να εκφράσεις τις ιδέες και τις προτάσεις σου.

ΚΑΝΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στην συνέχεια, κράτα σημειώσεις με τα επιτεύγματά σου, τις αξιολογήσεις, τα project και τα συνολικά νούμερα που σχετίζονται με τη δουλειά σου. Είναι καλό να αξιολογείς τακτικά τον εαυτό σου, την πρόοδο και τους στόχους σου. Με αυτές τις αυτο-αξιολογήσεις θα βεβαιωθείς πως αναπτύσσεις σωστά την καριέρα σου. Επίσης θα εντοπίσεις σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Βεβαιώσου πως οι δικοί σου επαγγελματικοί στόχοι, ταυτίζονται με τους στόχους της εταιρίας.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΗΜΕΡΑ

Αν θες να είσαι ο καλύτερος στη δουλειά σου, φρόντισε να προσφέρεις βοήθεια στο αφεντικό, όταν χρειάζεται. Σε μία δύσκολη ημέρα για το αφεντικό σου, πρότεινε να αναλάβεις τη δική του δουλειά. Αν για παράδειγμα, πρέπει να προσκαλέσει σημαντικούς πελάτες σε ένα event και δεν προλαβαίνει να τους τηλεφωνήσει, προσφέρσου να το κάνεις εσύ.

ΔΕΙΞΕ ΣΥΧΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Μη ξεχνάς να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στο αφεντικό. Πες συχνά “ευχαριστώ”. Ευχαρίστησε τον για το “μπράβο” που σου είπε, γιατί σου έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες, γιατί πληρώθηκες. Αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό, γιατί δείχνει πως δεν αγνοείς την επιβράβευση και την πίστη που σου δείχνει.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Για να σταθεροποιήσεις την θέση σου στην εταιρεία, καλό είναι να πηγαίνεις νωρίτερα στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις δύο ώρες νωρίτερα. Αρκεί μισή ώρα πιο νωρίς και θα εκτιμηθεί πολύ από το αφεντικό. Με αυτό το τρόπο, δείχνεις ενδιαφέρον και αγάπη για την συγκεκριμένη δουλειά και πως δεν το κάνεις μόνο για να αμειφθείς στο τέλος του μήνα.

ΕΠΙΛΥΣΕ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να μπορείς να επιλύεις ανθυγιεινές συγκρούσεις, ανάμεσα στους συναδέρφους σου. Ο εργασιακός χώρος είναι αγχωτικός και πολύ συχνά οι άνθρωποι διοχετεύουν αυτό το άγχος σε άλλους. Επιλύοντας μια τέτοια σύγκρουση, θα βοηθήσεις τους συναδέρφους να παραμείνουν ευγενικοί και δεν θα χρειαστεί να επέμβει το αφεντικό.

Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, θα ξεχωρίσεις στην δουλειά. Πρόσεξε όμως μη θεωρήσεις ποτέ τον εαυτό σου δεδομένο στην εταιρία. Θέλει διαρκώς προσπάθεια για να παραμείνεις σημαντικός για την θέση και για το αφεντικό σου. Το “ουδείς αναντικατάστατος” δυστυχώς είναι βγαλμένο από την ζωή.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση