Προσωπική ζωή VS Εργασία: Πως θα ισορροπήσεις

Η ευτυχία ενός ανθρώπου καθορίζεται από την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς. Συχνά αισθάνονται πως είναι απόντες από τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις ή δεν μπορούν να διασκεδάσουν με την παρέα τους. Εάν νιώθεις πως η εργασία εμποδίζει την προσωπική σου ζωή, μη ανησυχείς. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα μπορέσεις να βρεις την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΠΩΣ ΤΟ “ΤΕΛΕΙΟ” ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ

Αρχικά πρέπει  να συνειδητοποιήσεις πως είναι ανέφικτο το “τέλειο”. Δεν είναι ίδια μέρα, κάθε μέρα και πρέπει να το δεχτείς. Άλλες φορές θα έχει προτεραιότητα η δουλειά και άλλες φορές η οικογένεια ή οι φίλοι. Πρέπει να το υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου, ώστε να μη είσαι ιδιαίτερα αυστηρός μαζί του.

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

Στη συνέχεια, αποσυνδέσου από τη  δουλειά, όταν είσαι στο σπίτι. Δεν είναι εύκολο να αφήσεις έγνοιες και ανησυχίες σχετικά με τη δουλειά, αλλά είναι αναγκαίο. Μόνο έτσι θα έχεις χρόνο για τον εαυτό σου. Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, σταμάτα να ελέγχεις τα email σου και απενεργοποίησε το κινητό σου. Αφιέρωσε χρόνο στα παιδιά σου, στον/στην σύντροφο ή στους φίλους σου. Βγάλε βόλτα το σκύλο σου, παρακολούθησε μία σειρά στην τηλεόραση ή μαγείρεψε το αγαπημένο σου φαγητό.

ΦΤΙΑΞΕ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

Αν δυσκολεύεσαι να αφήσεις την δουλειά, εκτός σπιτιού, βάλε πρόγραμμα. Σχεδίασε το χρόνο σου στο σπίτι και πρόσθεσε δραστηριότητες στο ημερολόγιο, όπως θα έκανες με ένα εργασιακό ραντεβού. Έτσι, αυτός ο χρόνος θα είναι δεσμευμένος και δεν θα μπορείς να ακυρώσεις τις δραστηριότητες που έχεις ήδη προγραμματίσει.

ΒΑΛΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕ ΤΙΣ

Μη ξεχνάς όμως να σκέφτεσαι ρεαλιστικά. Αν πρέπει να τελειώσεις άμεσα ένα project στην δουλειά, είναι λογικό να μη μπορείς να μείνεις σε ένα οικογενειακό δείπνο. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να βάλεις κάποιες προτεραιότητες και να τις ιεραρχήσεις. Ίσως χρειαστεί το βράδυ του Σαββάτου να μείνεις στο σπίτι για να τελειώσεις το project της εργασίας. Όμως, την Κυριακή μπορείς να βγεις για καφέ με τον κολλητό σου.

ΘΕΣΕ ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το να θέσεις όρια στην δουλειά, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα σε βοηθήσει να πετύχεις την ισορροπία. Είναι πολύ πιθανόν, κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνεις μία υπερωρία ή να πάρεις δουλειά για το σπίτι. Όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει η καθημερινότητά σου. Γίνε σαφής και ξεκάθαρος στην επικοινωνία σου με τον εργοδότη ή τους υπόλοιπους συναδέρφους. Μη επιτρέψεις να σου δίνουν περισσότερη δουλειά συνέχεια, εκτός του εργασιακού ωραρίου.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Έλεγξε ακόμα την παραγωγικότητα που έχεις σε μια εργασιακή ημέρα. Εάν σπαταλάς χρόνο σε περιττές δραστηριότητες, επιβαρύνεις την προσωπική σου ζωή με περισσότερη εργασία. Μόλις λύσεις αυτό το πρόβλημα, θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο εκτός δουλειάς.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Όσο και αν νιώθεις ότι σε απορροφά η δουλειά, μη αμελείς την κοινωνική σου ζωή. Βάλε στο πρόγραμμα την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Καθιέρωσε μια εβδομαδιαία έξοδο και κοινωνικοποιήσου. Η κοινωνικοποίηση θα κάνει πιο εύκολη την ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή. Εάν διστάζεις να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορούν να σε βοηθήσουν οι συνάδελφοι από την δουλειά. Με αυτούς, μπορείς να πας ένα βράδυ να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία.

ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΧΟΜΠΙ

Άλλος καλός τρόπος για να αποφορτιστείς από την δουλειά είναι να βρεις μια ασχολία που σε ενδιαφέρει. Ένα χόμπι θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις νέα άτομα, να μειώσεις το άγχος και να σταματήσεις να σκέφτεσαι διαρκώς την δουλειά. Μπορείς να ξεκινήσεις να πηγαίνεις γυμναστήριο ή να μάθεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο.

ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Εάν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη στο σπίτι που απαιτεί περισσότερο την παρουσία σου, μίλα στο αφεντικό και στους συναδέρφους σου. Ζήτησε χρόνο και κατανόηση. Επίσης, ίσως υπάρξει μια περίοδος στη δουλειά σου που απαιτεί περισσότερο χρόνο. Εάν στερήσεις αυτό το χρόνο από τον/την σύντροφο ή τα παιδιά σου, μίλησε μαζί τους και εξήγησε τους. Η ειλικρινής διάθεση και η αληθινή επικοινωνία θα εκτιμηθούν σίγουρα. Έτσι, θα νιώσεις ηρεμία και υποστήριξη στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον σου.

Ο ΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΟΣ

Ένας καλός, ποιοτικός ύπνος διάρκειας 6 έως 8 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι απαραίτητος και αναζωογονητικός. Μη υποτιμάς την δύναμη του. Αυτός σε βοηθά να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και συμβάλλει στη καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Όταν τον στερείς από τον οργανισμό σου, διαταράσσεις την ισορροπία της υγείας σου και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητα σου.

Η ισορροπία ανάμεσα στην δουλειά και στην οικογένεια, μπορεί να επιτευχθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι καθημερινή προσπάθεια για τη διατήρησή της.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση