Πρακτική άσκηση: Πως να επωφεληθείτε από αυτή | jobstoday.gr

Πρακτική άσκηση: Πως να επωφεληθείτε από αυτή

Πρακτική άσκηση: Πως να επωφεληθείτε από αυτή

Συχνά, οι εργοδότες ζητούν και προσλαμβάνουν τελειόφοιτους φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση είναι πολύ ωφέλιμη καθώς οι νέοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία και εφαρμόζουν τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Αρκετές φορές, οι ασκούμενοι μπορούν να προσληφθούν μόνιμα μετά το τέλος της πρακτικής. Εάν ξεκινάτε τώρα την πρακτική σας άσκηση, διαβάστε τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε. Επίσης, μάθετε πως θα την μετατρέψετε σε εργασία πλήρους απασχόλησης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ STARTUP ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Καταρχάς, εάν μπορείτε να επιλέξετε την εταιρεία που θα δουλέψετε, προτιμήστε μία μικρή εταιρεία. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε από μία νεοϊδρυθείσα εταιρεία είναι πολλά. Σε μία νέα επιχείρηση, θα έχετε καθήκοντα και αρμοδιότητες από την πρώτη στιγμή. Θα προσληφθείτε με βάση τις δεξιότητες σας και θα συμβάλλετε στην πρόοδο της επιχείρησης. Θα νιώσετε σημαντικοί στον εργασιακό χώρο και ας είναι η πρώτη σας δουλειά. Επιπλέον, θα ληφθούν σοβαρά οι δικές σας απόψεις.

ΜΑΘΗΣΗ ΤΡΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Επίσης, σε μία startup εταιρεία, θα μάθετε το τρόπο λειτουργίας των εταιρειών. Θα μπορείτε να παραβρεθείτε σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, να γνωρίσετε όλους τους συναδέρφους, να μάθετε τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας κλπ. Σε μία μεγάλη εταιρεία, ο ρόλος σας θα περιορίζεται μόνο στο τμήμα που θα εργάζεστε. Δεν θα έχετε επαφή με όλους τους υπαλλήλους.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

Επιπλέον, σε μια μικρή εταιρεία, θα μάθετε να προσαρμόζεστε γρήγορα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η πρακτική άσκηση σε μικρή εταιρεία, αυξάνει τις πιθανότητες μόνιμης πρόσληψης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα startups εστιάζουν περισσότερο στην δημιουργία σωστής ομάδας εργαζομένων.

ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι νέοι εργαζόμενοι, ωστόσο κάνουν αρκετά λάθη στην διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης. Το πιο συχνό λάθος που κάνουν είναι πως περιφρονούν τις βαρετές δουλειές στον εργασιακό χώρο. Ίσως η εκτύπωση φωτοτυπιών είναι μία βαρετή και κάπως ανούσια δουλειά. Όμως, πρέπει να την εκτελέσετε σωστά και χωρίς γκρίνια. Εάν το κάνετε αυτό, ο εργοδότης, αργότερα, θα σας θέσει πιο σημαντικές δουλειές. Μη ξεχνάτε πως ως εκπαιδευόμενος δεν έχετε αποδείξει τις ικανότητές σας στον επαγγελματικό κόσμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Το μη επίσημο ντύσιμο στους χώρους της εργασίας, είναι ακόμα ένα λάθος. Πρέπει να ντύνεστε όπως ντύνονται τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη στην εταιρεία. Στην αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης θα πιστέψει πως δεν παίρνετε την δουλειά στα σοβαρά. Η συναναστροφή μόνο με τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους, είναι άλλο ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται. Θα πρέπει να γνωρίσετε καλύτερα και τους υπόλοιπους συναδέρφους. Οι πιο έμπειροι συνάδερφοι θα σας συμβουλεύσουν για το επαγγελματικό σας μέλλον.

ΠΕΙΤΕ ΣΥΧΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Κατά την διάρκεια της πρακτικής σας, φροντίστε να ευχαριστείτε συχνά τα άτομα που σας βοηθούν. Όταν οι συνάδερφοι δουν πως τους εκτιμάτε, θα σας βοηθήσουν ξανά στο μέλλον. Επίσης, προσπαθήστε να μιλάτε λιγότερο και να ακούτε περισσότερο. Μη ξεχνάτε πως σκοπός της πρακτικής είναι να μάθετε την εργασία.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Για να μετατρέψετε την πρακτική άσκηση σε μόνιμη εργασία, αρχίστε να συμπεριφέρεστε σαν να δουλεύετε ήδη μόνιμα. Φερθείτε σε όλους επαγγελματικά και με σεβασμό. Έπειτα, μιλήστε με τον προϊστάμενό σας από το πρώτο διάστημα της πρακτικής. Συζητήστε τους στόχους και τα έργα που θα θέλατε να συμμετάσχετε. Ζητήστε να εμπλακείτε σε διάφορα πράγματα της εταιρείας. Επίσης, πάρτε άδεια για να παραβρίσκεστε σε συναντήσεις της εταιρείας.

ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΙΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Προθυμοποιηθείτε να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα. Έτσι, ρωτήστε συχνά τους συναδέρφους σας μήπως χρειάζονται βοήθεια. Εάν δεν θέλουν να τους βοηθήσετε, μη μείνετε άπραγοι. Σκεφτείτε διάφορους τρόπους για να φανείτε χρήσιμοι στην δουλειά. Γίνετε περισσότερο δημιουργικοί. Δείξτε πως έχετε κίνητρα και πως επενδύετε στην επιτυχία της εταιρείας. Έτσι, θα σας εμπιστευτούν οι συνάδερφοι για τις ικανότητες που διαθέτετε.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Μη αμελήσετε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες κατάρτισης και επιμόρφωσης που προσφέρουν πολλές εταιρείες στους υπαλλήλους τους. Με αυτό το τρόπο θα βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και θα ενισχύσετε το βιογραφικό σας σημείωμα.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Η ανατροφοδότηση είναι μία πολύ καλή λύση για την διασφάλιση της μόνιμης εργασίας. Ρωτήστε συχνά τον προϊστάμενο για την απόδοσή σας και βεβαιωθείτε πως κάνετε σωστά τα projects που σας αναθέτουν. Για παράδειγμα, ρωτήσετε: “Τι θα πρέπει να πετύχω για να έχω μία θέση πλήρους απασχόλησης;”. Επίσης, χρήσιμο είναι, να κρατήσετε μια λίστα με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΑΣ

Προς το τέλος της πρακτικής άσκησης, αναρωτηθείτε εάν εξακολουθείτε να θέλετε να εργάζεστε στην εταιρεία. Μιλήστε με τον εργοδότη και κάντε γνωστή την πρόθεση σας. Όταν συναντηθείτε μαζί του, δοκιμάστε να πείτε τα εξής: “Η καθοδήγηση και η υποστήριξη σας, όλο αυτό το διάστημα εργασίας, ήταν πολύ σημαντική. Σας ευχαριστώ θερμά. Μου άρεσε να εργάζομαι εδώ.” Έπειτα, μπορείτε να αναφέρετε τις δεξιότητες που αναπτύξατε κατά την διάρκεια της πρακτικής. Έπειτα πείτε: “Αισθάνομαι πολύ τυχερός που συμμετείχα σε μία υπέροχη ομάδα. Σύντομα ολοκληρώνεται η πρακτική μου άσκηση και θα αναζητήσω μία εργασία πλήρους απασχόλησης. Θα ενδιαφερόμουν πολύ να βρω εργασία στην συγκεκριμένη εταιρεία.”

Εάν ακολουθήσετε τα παραπάνω, αυξάνονται οι πιθανότητες να προσληφθείτε μόνιμα μετά το τέλος της πρακτικής. Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην συγκεκριμένη εταιρεία, μη απογοητευτείτε. Θα μπορέσετε να προσληφθείτε σε κάποια άλλη παρόμοια εταιρεία.

Cart

Καλάθι