Πώς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα | jobstoday.gr

Πώς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα

Η δουλειά, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η πηγή των εσόδων τους. Χάρη σε αυτήν, μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Πόσοι όμως λατρεύουν πραγματικά το επάγγελμά τους; Πόσοι θα το άφηναν με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δινόταν; Από την άλλη, το χόμπι, είναι μια απασχόληση που προσφέρει χαρά, ξεκούραση, δημιουργικότητα και διασκέδαση. Θα μπορούσε άραγε να γίνει επάγγελμα που θα σου προσφέρει και χρήματα; Εάν θέλεις να μάθεις την απάντηση, συνέχισε το διάβασμα.

ΠΟΙΑ ΧΟΜΠΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Στον ελεύθερο μας χρόνο, πολλοί ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες. Άλλος αγαπάει το διάβασμα, άλλος παρακολουθεί κινηματογραφικές ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις. Υπάρχουν πολλά χόμπι που μπορούν να μετατραπούν μελλοντικά σε επάγγελμα πλήρους απασχόλησης. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Φωτογραφία: Εάν σου αρέσει να φωτογραφίζεις, θα μπορούσες να εργαστείς ως ελεύθερος επαγγελματίας σε γάμους, βαφτίσεις, εκδηλώσεις εταιρειών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ή σε συνεντεύξεις περιοδικών και εφημερίδων. Επίσης, θα μπορούσες να πουλήσεις φωτογραφίες σε sites που ασχολούνται με την φωτογράφηση.
  • Χειροτεχνία – Κατασκευές: Εάν έχεις χόμπι το πλέξιμο, το κέντημα, την κατασκευή κοσμημάτων, την ζωγραφική, θα μπορούσες να πουλήσεις ό,τι φτιάχνεις. Πολλοί άνθρωποι εκτιμούν και θέλουν να αποκτήσουν χειροποίητα αντικείμενα.
  • Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο: Πολλές επιχειρήσεις προωθούν τα προϊόντα τους μέσω του διαδικτύου. Εάν σου αρέσει να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι βίντεο, θα μπορούσες να δημιουργήσεις διαφημίσεις για την προώθηση των επιχειρήσεων.
  • Blogging: Η δημιουργία blog και το γράψιμο για θέματα που σε ενδιαφέρουν, είναι άλλο ένα χόμπι που μπορεί να επιφέρει χρήματα.
  • Μουσική: Εάν σου αρέσει η μουσική, θα μπορούσες να την διδάξεις σε άλλα άτομα ή να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο σε διάφορες εκδηλώσεις ή εστιατόρια.
  • Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική: Μπορείς να ανοίξεις ένα εστιατόριο, αν σου αρέσει να μαγειρεύεις. ‘Η ένα κατάστημα γλυκών, αν λατρεύεις την ζαχαροπλαστική.
ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΣΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Πριν να μετατρέψεις το χόμπι σου σε επάγγελμα, είναι αναγκαίο, να το σκεφτείς καλά και να μη λάβεις μια επιπόλαιη απόφαση. Γι αυτό, αναρωτήσου, εάν είσαι αποφασισμένος να αφήσεις μια σταθερή δουλειά και ένα σταθερό εισόδημα για να ξεκινήσεις κάτι που ίσως δεν πετύχει στη πορεία. Επίσης, συλλογίσου αν είσαι πράγματι αρκετά καλός στο συγκεκριμένο χόμπι. Θυμήσου πως μόλις το χόμπι γίνει επάγγελμα, δεν θα μπορείς να το σταματήσεις, εάν το βαρεθείς ή αν κουραστείς με αυτό.

ΣΚΕΨΟΥ ΑΝ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΟΥ

Επιπλέον, σκέψου αν θα είσαι το ίδιο αποτελεσματικός αν γνωρίζεις πως μόνο από αυτό θα πρέπει να βιοποριστείς. Αρκετές φορές το άγχος βιοπορισμού, δύναται να εξοντώσει την δημιουργικότητα. Έπειτα, αναρωτήσου και αν είσαι έτοιμος να πουλήσεις τις δημιουργίες σου. Πολλοί αν και έχουν ταλέντο να δημιουργήσουν οτιδήποτε, δυσκολεύονται πολύ στην πώληση των δημιουργιών τους.

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Εάν αποφάσισες να κερδίσεις χρήματα από το χόμπι σου, χρειάζεται να κάνεις προσεκτικά βήματα. Μη παρατήσεις την σταθερή σου δουλειά γιατί πρέπει πρώτα να γίνεις πραγματικά καλός στο χόμπι σου. Ξεκίνα την εκπαίδευση πάνω στο χόμπι που επέλεξες. Εάν για παράδειγμα, το χόμπι σου είναι η κατασκευή κοσμημάτων, υπάρχουν πολλά σεμινάρια λίγων μηνών που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις. Παράλληλα με την εκπαίδευση, χρειάζεσαι πολύ πρακτική. Μη ξεχνάς πως μόλις αρχίσεις να πουλάς κοσμήματα ή πίνακες ζωγραφικής, θα πρέπει να εργάζεσαι με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να έχεις πάντα ικανοποιημένους πελάτες.

ΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επιπρόσθετα, πρέπει να δημιουργήσεις ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Θέσε την ιδέα σου σε μια επαγγελματική βάση και έλεγξε το κοινό στο οποίο θα απευθυνθείς. Χρειάζεσαι και ένα βασικό προσχέδιο μάρκετινγκ. Αυτό θα σε βοηθήσει αργότερα στο άνοιγμα της επιχείρησής σου, αλλά και στο να δεις το χόμπι ως ένα πραγματικό επάγγελμα.

ΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΣΟΥ

Έπειτα, γνωστοποίησε το χόμπι σου σε άλλα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσες να φτιάξεις μια σελίδα στο facebook ή να ανοίξεις λογαριασμό στο etsy και να πουλάς εκεί τις δημιουργίες σου. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσεις τους πρώτους πελάτες καθώς και τις πρώτες κριτικές για την δουλειά σου.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΩΣ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Η κάθε κριτική είναι χρήσιμη ως ανατροφοδότηση. Τα θετικά σχόλια θα σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς πως είσαι στο σωστό δρόμο και πως το χόμπι σου έχει ανταπόκριση. Αντίθετα, τα αρνητικά σχόλια θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς περισσότερο σε αυτό που διάλεξες να κάνεις. Συζήτησε, επίσης, με τα άτομα που θα σε στηρίξουν. Οι φίλοι, οι συνάδερφοι, οι γνωστοί και οι συγγενείς, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρώτοι σου πελάτες.

Συνοψίζοντας, μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, αλλά θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Ακόμα και αν αποτύχεις στην αρχή, μη παραιτηθείς από την προσπάθεια. Αντιμετώπισε κάθε πρόβλημα και ονειρέψου την στιγμή που θα τα καταφέρεις. Γιατί όταν αυτή  έρθει, θα χαμογελάς κάθε φορά που εργάζεσαι…

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση