Πανδημία: Πόσο στηρίχθηκαν εργαζόμενοι - άνεργοι | jobstoday.gr

Πανδημία: Πόσο στηρίχθηκαν εργαζόμενοι – άνεργοι

Πέρασε ένας χρόνος από την μέρα που λέξεις όπως “covid-19”, “πανδημία”, “κρούσματα”, “μέτρα προστασίας”, “lockdown” εισήλθαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Σχεδόν 372 μέρες αργότερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τα συνολικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των ανέργων που έχουν ληφθεί και τα ποσά που έχουν δοθεί από την μέρα που άρχισε η πανδημία μέχρι και σήμερα.

6,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τρία εκατομμύρια δικαιούχοι έχουν λάβει 6,4 δις ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε στην χώρα μας για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας που βιώνουμε.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Στα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνονται τα οριζόντια μέτρα, δηλαδή οι αναστολές συμβάσεων, το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και τα στοχευμένα μέτρα που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Λόγου χάρη, τα οικονομικά μέτρα που στήριξαν τους εργαζόμενους στο τομέα της σίτισης, του τουρισμού, του πολιτισμού και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Σύμφωνα με το υπουργείο, η χώρα μας μετά την έναρξη της πανδημίας, έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συγκράτηση των θέσεων εργασίας.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • στην στήριξη των εργαζομένων,
  • των ανέργων,
  • στη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και
  • στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στον πρώτο πυλώνα, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι

  • δόθηκαν σε 1,13 εκατ. δικαιούχους 2,4 δις ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας,
  • 105 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους με αναστολή,
  • 161,4 εκατ. ευρώ έλαβαν 000 εργαζόμενοι του τουριστικού και του πολιτιστικού κλάδου,
  • 046 ωφελούμενοι επιστήμονες έλαβαν 115 εκατ. ευρώ,
  • για το πρόγραμμα της “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” δόθηκαν 5 εκατ. ευρώ σε 70.835 άτομα και
  • 000 άτομα ειδικών κατηγοριών έλαβαν 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 δόθηκε 1,5 δις ευρώ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
ΠΩΣ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει 1,5 δις ευρώ σε 750.000 ανέργους και 52.000 εργαζόμενες μητέρες. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ για τακτικές πληρωμές, 250.000 μακροχρόνια άνεργοι έλαβαν επίδομα 400€, παρατάθηκε για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας που έληξε το 2020 σε 370.000 ανέργους και αποζημιώθηκαν 20.000 εποχικά απασχολούμενοι στο τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο που δεν επαναπροσλήφθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Επιπλέον, για να ενισχυθούν μέσα στην πανδημία οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες το Δεκέμβριο του 2020 καταβλήθηκε σε 500.000 δικαιούχους διπλό το επίδομα του “Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος” συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ. 50.128 ωφελούμενοι έλαβαν έκτακτο επίδομα βασιζόμενο στο αριθμό των τέκνων, συνολικού ύψους 8,6 εκατ. ευρώ και με 12 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας με έκτακτο προσωπικό. Επίσης, δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ για τα μέτρα προστασίας ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.

Τέλος, κατά την διάρκεια της πανδημίας, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έχουν διατεθεί σε 47.000 δικαιούχους 238 εκατ. ευρώ. Για το τέλος της πανδημίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, δήλωσε: “Έχουμε πάντοτε το βλέμμα στην επόμενη από τον κορωνοϊό ημέρα, για να γίνει η μετάβαση στην αγορά εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση