Νέα μέτρα: Τι ανακοινώθηκε, πότε θα ισχύσουν | jobstoday.gr

Νέα μέτρα: Τι ανακοινώθηκε, πότε θα ισχύσουν

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι και το τέλος του Αυγούστου θα ισχύσουν νέα μέτρα στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19. Εκτός από τα μέτρα στις επιχειρήσεις, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ορισμένων εργαζομένων. Παρακάτω θα δείτε πιο αναλυτικά τι ανακοινώθηκε ακριβώς.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Μέχρι την Τρίτη 31 Αυγούστου, όλα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες. Μόνο για τους εμβολιασμένους θα επιτρέπεται η είσοδος σε όλους τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας και εστίασης, όπως είναι τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, για το διάστημα από τις 16/7 έως τις 31/8. Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους.

 ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν οικειοθελώς, εάν θέλουν οι χώροι τους να γίνουν «αμιγείς», να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες, ή όχι. Μόνο οι εμβολιασμένοι πλέον θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δια ζώσης αθλητικούς αγώνες. Αυτοί θα διεξάγονται σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους με την συνολική τους χωρητικότητα να ανέρχεται στα 80%. Για τα υπαίθρια γήπεδα το ανώτατο όριο των θεατών θα είναι 25000 ενώ για τα κλειστά γήπεδα θα είναι 8000.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να προμηθευτούν από την διαδικτυακή πύλη www.gov.gr τα σήματα «Covid Free», «μεικτός χώρος» και «πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό», ώστε να ενημερώνουν τους πελάτες. Οι πελάτες, από την άλλη, θα πρέπει να επιδεικνύουν σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Οι μη εμβολιασμένοι πελάτες που παραμένουν στο υπαίθριο χώρο μιας επιχείρησης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το WC μέσα στο κατάστημα, φορώντας μάσκα.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ «COVIDFREE»

Επίσης, έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η εφαρμογή «COVIDFree» και διατίθεται στο www.gov.gr. Μπορούν να την «κατεβάσουν» οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για να επαληθεύουν τα έγγραφα που θα προσκομίζουν οι πελάτες. Η πράσινη ένδειξη εμφανίζεται όταν ο πελάτης έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχει νοσήσει από τον Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, η κίτρινη ένδειξη όταν ο πελάτης έχει πιστοποιητικό αρνητικού rapid ή PCR τεστ και κόκκινη όταν το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε περίπτωση που μία επιχείρηση δεν εφαρμόσει τα παραπάνω μέτρα από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, θα υποστεί κυρώσεις. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 • πρώτη παράβαση: στις επιχειρήσεις που έχουν εμβαδόν λιγότερο από 200 τ.μ. θα επιβληθεί πρόστιμο 2000€ και θα ανασταλθεί η λειτουργία τους για επτά ημέρες. Για επιχειρήσεις μεγαλύτερες από 200 τ.μ. το πρόστιμο θα είναι 5000€ και η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει επίσης επτά ημέρες.
 • δεύτερη παράβαση: Για όλες τις επιχειρήσεις θα επιβληθεί 10000€ πρόστιμο και η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει 15 ημέρες.
 • τρίτη παράβαση: Οι επιχειρήσεις που διαπράξουν τρίτη παράβαση θα αφαιρεθεί προσωρινά η άδεια λειτουργίας τους για δύο μήνες.
 ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ

Ο υποχρεωτικός άμεσος εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, είναι το επόμενο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά το υγειονομικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που εργάζεται:

 • σε κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης,
 • σε υποστηριζόμενης διαβίωσης στέγες ατόμων με αναπηρία,
 • σε αυτόνομης διαβίωσης στέγες ατόμων με αναπηρία,
 • σε μονάδες που φροντίζουν ηλικιωμένους,
 • σε θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων,
 • σε κλειστές δομές των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας που φιλοξενούν ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία,
 • σε ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων,
 • σε οικοτροφεία,
 • σε ειδικά ιδρύματα,
 • σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων,
 • σε κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας και
 • σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και παιδιά.
ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι μη εμβολιαζόμενοι εργαζόμενοι αυτών των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων, πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον με την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση που αρνηθούν τον εμβολιασμό τους, θα τους χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών, μέχρι να εμβολιαστούν. Αν παραβιαστούν οι κανόνες, θα επιβληθεί στην μονάδα φροντίδας 50.000€ πρόστιμο και σε ενδεχόμενη υποτροπή, το πρόστιμο θα αυξηθεί στις 200.000€.

 ΜΕΧΡΙ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από την 1η Σεπτεμβρίου θα επεκταθεί στους υγειονομικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας. Για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις από τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, οι μονάδες φροντίδας και τα νοσοκομεία μπορούν να προσλαμβάνουν με γρήγορες διαδικασίες νέο προσωπικό ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν τριμελείς επιτροπές από γιατρούς και πανεπιστημιακούς για να αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Επίσης, οι εργοδότες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, θα μπορούν να ρωτούν τους εργαζομένους τους αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ολοκληρώνοντας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, δεν υφίσταται μόνο στην χώρα μας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμβολιάζονται υποχρεωτικά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας. Στην Ρωσία, υποχρεωτικά εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στο τομέα των υπηρεσιών και στο Φίτζι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση