Αναζήτηση δουλειάς & εγκυμοσύνη: Τips επιτυχίας | jobstoday.gr

Αναζήτηση δουλειάς & εγκυμοσύνη: Τips επιτυχίας

Αναζήτηση δουλειάς & εγκυμοσύνη: Τips επιτυχίας

«Κάνε την δουλειά σου με όλη σου την ψυχή και θα πετύχεις» είχε πει κάποτε ο συγγραφέας Elbert Hubbard. Και αυτό έκανες γιατί την λάτρευες. Έδινες όλη σου την ψυχή μέχρι που την έχασες λίγο πριν την προαγωγή. Την στιγμή που διανύεις μία εγκυμοσύνη. Και τώρα; Ανεργία και εγκυμοσύνη, δεν είναι κάτι εύκολο, ας πούμε την αλήθεια. Αλλά εάν θέλεις να εργαστείς, η εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται να σε αποτρέψει στην αναζήτηση μίας νέας εργασίας.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΕΓΚΥΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Μία εγκυμοσύνη δεν σημαίνει πως δεν έχεις το δικαίωμα να δουλέψεις. Είναι παράνομο ένας εργοδότης να αρνηθεί την πρόσληψη μίας εγκύου εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Υπάρχουν πολλοί νόμοι που προστατεύουν τις εγκύους εργαζόμενες αλλά και τις εργαζόμενες μητέρες. Πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση νέας δουλειάς, πρέπει να σκεφτείς κάποια πράγματα. Σιγουρέψου πως θα μπορείς να διαχειριστείς καλά τις υποχρεώσεις σου ως έγκυος εργαζόμενη.

ΣΚΕΨΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Σκέψου πως πιθανότατα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης θα χρειαστείς να επισκεφτείς πιο συχνά τον γυναικολόγο, να κάνεις περισσότερες εξετάσεις. Αναρωτήσου μήπως θα ήθελες ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας μέχρι να γεννήσεις. Καθώς ελέγχεις πιθανές θέσεις εργασίας, σκέψου αν θα ήθελες η δουλειά να είναι πιο κοντά στο σπίτι σου, αν θα ήθελες να δουλεύεις με τηλεργασία, αν έχεις κάποιο άτομο να προσέχει το παιδί μετά την γέννα κλπ. Μόλις ρυθμίσεις αυτούς τους παράγοντες, είσαι έτοιμη να αρχίσεις την αναζήτηση εργασίας.

ΜΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΥΟΣ

Ψάξε σε sites για αγγελίες δουλειάς, στο LinkedIn, στο φιλικό ή στο επαγγελματικό σου περιβάλλον και ξεκίνα να στέλνεις βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές. Πρόσεξε όμως. Μη αναφέρεις πως είσαι έγκυος. Δεν χρειάζεται να το γνωρίζει ο δυνητικός εργοδότης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι η επαγγελματική σου εμπειρία και οι δεξιότητες σου. Όταν σου ζητηθεί ραντεβού για συνέντευξη εργασίας, πρέπει να είσαι ξανά προσεκτική.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Μία γυναίκα, συνήθως στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης έχει κάποιες παρενέργειες. Πριν αποφασίσεις την ώρα για το ραντεβού, άκου το σώμα σου. Εάν αυτές οι παρενέργειες (αδιαθεσία, φούσκωμα κ.λπ.) συμβαίνουν τις πρωινές ώρες, ίσως καλύτερα να πραγματοποιήσεις την συνέντευξη το απόγευμα. Πριν πας στην συνέντευξη εργασίας, βεβαιώσου πως γνωρίζεις καλά την πολιτική της εταιρείας και τα δικαιώματα που θα έχεις, εάν εργαστείς εκεί.

ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Η ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το αν θα αποκαλύψεις ή όχι την εγκυμοσύνη σου στην συνέντευξη για δουλειά, είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβεις μόνη σου. Δεν είναι νόμιμο να σου τεθούν ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ακόμα και αν αυτή είναι ορατή. Όμως, επειδή υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, προτίμησε να μη το αναφέρεις καθόλου, εάν είσαι στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Αποκάλυψε την εγκυμοσύνη, όταν σε επιλέξουν για την δουλειά και θέλουν να σε προσλάβουν.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Οι εργοδότες συνήθως είναι επιφυλακτικοί με την εγκυμοσύνη των εργαζομένων γιατί φοβούνται πως μετά την γέννα, θα σκεφτούν να σταματήσουν να εργάζονται. Καθησύχασε τον νέο σου εργοδότη, δημιουργώντας ένα σχέδιο για το πώς θα εργαστείς. Για παράδειγμα, πες του αναλυτικά για το πώς θα προγραμματίσεις την δουλειά πριν την εγκυμοσύνη και μετά από αυτή: «Θα γεννήσω τον Σεπτέμβριο, θα έχω τελειώσει όλα τα project μέχρι τον Ιούλιο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Θα λείψω ελάχιστα μετά την γέννα και θα έχω προγραμματίσει όλα όσα μου αναθέσετε και τίποτα δεν θα πάει στραβά». Είναι μία ειλικρινής δήλωση που θα ηρεμήσει τον ανώτερο σου και θα σε εμπιστευτεί απόλυτα.

ΜΗ ΔΩΣΕΙΣ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Εάν πάλι, αποφασίσεις να μιλήσεις για την εγκυμοσύνη σου στα πρώτα στάδια της συνέντευξης εργασίας, είναι απαραίτητο να μη δώσεις πολύ χώρο σε αυτή την πληροφορία. Επικεντρώσου στις επαγγελματικές σου ικανότητες. Μη ξεχνάς πως για να πάρεις την δουλειά θα πρέπει να αξιολογηθεί η ικανότητα που έχεις ως εργαζόμενη. Δείξε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Σε περίπτωση που ο συνεντευξιαστής ρωτά για θέματα σχετικά με την εγκυμοσύνη, προσπάθησε να ανακατευθύνεις την συζήτηση.

Συνοψίζοντας, ίσως η αναζήτηση δουλειάς την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ δύσκολη. Αλλά δεν πρέπει να απογοητευτείς. Ακολούθησε τα παραπάνω tips και σίγουρα θα βρεις μία νέα εργασία που θα την αγαπήσεις και θα την κάνεις με όλη σου την ψυχή.

Cart

Καλάθι